asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Saturday, November 29, 2008

biNGiT!

saat ini ana dalam CC, tengok keadaan dunia...dalam blog ini ana sering merintih...tapi sampai bila!!!!

astaghfirullahaladzim..ukhti, jangan diikutkan panasnya hati...

saat ini juga percampuran lelaki dan perempuan sedang berlaku, dan kudrat ana hnaya dapat mendengar dengan hati geram dan melihat suasana 'bingit' yang menyakitkan hati...sungguh ana insan lemah ya Rabbi...

asif
ana bukan insan yang suka cari masalah...cuma kelemahan yang ada pada diri ini bikin hati mulai tertnya...di mana letak diri ini nanti???

dunia KU

tandus...
seperti aku yang tenang dalam kehangatan dan kesunyian
mencari cebis-cebis keinsafan yang sering ditelan keterlekaan
bak burung berterbangan mencari jalan pulang
dalam kembara di tanah gersang aku harung badai mendatang
menanti kepastian tibanya waktu untuk aku bertemu
yang Maha Kuasa pada segala kejadian
cuma ku masih malu
malu mempersembahkan sekelumit amal
yang aku usahakan dengan kerasnya
namun tidak jua dapat hapuskan dosaku yang melimpah-limpah
bagai tidak tertanggung lagi dek bahu memikulnya
sungguh hamba musafir lemah yang kerdil ya Allah...
ampuni hamba tatkala leka,
hukumlah bila Kau murka
aku redha...
bila mana hati cinta dunia
sukar dinyatakan hasrat sebenar
tujuan penghidupan ini bukanlah sekadar dunia semata
bukan hanya di bibir yang bicara
bicara kemungkaran dengan niat...
niat untuk apa? merasa neraka?

ahhhh....
sakitnya
kesakitan hati pada diri sendiri
yang menyatakan sayang
yang menzahirkan kasih
tapi perasaan yang bagaimana ini?
aduh...
aku dusta!
aku tipu!
aku sayang, sangat sayang
tapi dalam sayang itu aku jua benci
aku benci bila lidah terkelu
bila aku jadi bisu
tiada kata ku ungkapkan untuk menghalang
melarang pada yang batil menyeru kebaikan

cinta aku hanya untuk Allah
dan aku sangat mengharap balasan dariNya
balasan cinta dalam kehambaan
balasan cinta teragung
cinta hakiki
belum selesai aku mencintai
tidak puas aku ingin merasa
manisnya suasana kerinduan
indahnya panorama menikmati senja ini
aku tamak bukan?!

ya nikmat...
kurniaan nikmat yang sering aku khianati
aku mungkir pada janji
janjiku dalam taubatku
cintaku pada agamaku
perjuanganku dalam kehidupanku
meraih ketenangan dalam jihadku
mendidik hati untuk ikhlas

dalam muta'lim dan mu'allim
dalam tarbiyah aku sedar
aku cuma perlu satu
yakin......
iman dalam tarbiyah
menjadikan hati terasuh
untuk perjuangan yang satu
laailahaillallah
muhammadan abduhu wa rasuluh
kalimah toyyibah

aku ingin bertemu MU ya Allah...
namun aku tidak layak untuk menjadi kekasihMu
kerna jahilnya aku dalam hidupku
jahilnya aku tentang diriMu
jauhnya aku dari Mu
semoga rahmatMu untukku
murkaMu menjauhiku...
Ya Allah...ana bahat bakyawi


-hiba kau-

BaLeK kAmPoNG...

Alhamdulillah….
My town!!! I’m back…seems like I’m dreaming of coming back to my hometown…huhu still cannot believe it, on the spot I finished my exam, trus naik bas balik umah…wah…penat memang penat tapi…dah sampai…hehe. No much changes here…just the renovation of road along the Hospital’s area…hurm miss everything here, nothing special actually, no surprise but still I’m happy enough with my town…small town having something but nothing…huhu ??? Standard la perasaan ni, tapi betul2 happy…sangat hepi…yelah sapa tak hepi dah sebulan lebih tinggalkan umah…lebih2 lagi pompuan, tapi ana tak homesick sangatlah. Jumpa adik2 yang makin besar…sorang tak lama lagi nak bersunat, Alhamdulillah…sorang pulak demam hri ni…aduh risau ana, hurmmm…

Kampong???
Teringat tempoh hari masa jumpa bapa kat KK, bapa gitau something yang ana pun surprised when I’ve heard it…

“Dulu berapa tahun kita tinggal di sipitang,lama jugaklah…sanalah ko membesar, kan ko lahir di beaufort?…ko ndak ingatkah??”

Dhaaa~~~ macam ana dapat ingat semua benda time kecik dulu, yang ana ingat pun masa ana gi umah jiran sampai mak marah ana sebab kacau dorang…huhuhu aik…bapa tak mention pulak pasal hal ni dulu…adeh rugi tak ikut kembara amal gi beaufort yang dorang wat dulu waktu di KML…kalau tak bolehlah lawat kampong kelahiran ana…huhu satu hari nanti, insya Allah jika diberi peluang ana nak p sipitang…tengok tempat membesarnya ana…dan pegi beaufort, tempat tumpahnya darah mak ana melahirkan ana ke dunia….jazakallahu khairon ya ummi…ana bahat bakyawi…=)

Ana cuba nak jalankan ‘kerja’ dalam umah ni…permulaannya dengan adik2 yang masih tak tau apa2 ni…kewajipan ana mesti di buat, lau tak sapa lagi??? Hmmm semoga Allah beri kemudahan dan adik2 cepat paham…hanya Allah yang dapat buka hati dorang dan doa itu takkan tinggal…insya Allah…doakan ana jugak bagi sesiapa yang tengah baca ni..huhu (kalau ada yang sudi nak bacalah…ana banyak melalut ja ni, isi waktu…)

Di rumah ni sunyi betul…adalah adik2 ni yang wat bising, tapi ana tetap merasa bahang kesunyian tu…hmmm…teringat pulak dengan seseorang. Ana punya sorang junior, yang ana kenal waktu jadi wakil sekolah dalam public speaking competition time form 5 dulu, dia ni memang agak pintar budaknya. Walaupun kitorang lain sekolah tapi dia ni peramah jugak orangnya. Sungguh ana terkesima waktu ana jadi fasi masa MPPB KML dulu, dia boleh ingat lagi dengan ana. Menyapa dengan penuh sopan. Banyak kali ana asif padanya, yelah terlupa…Alhamdulillah…dah jadi budak ex-KML sebab sekarang dia dah jauh…kat Alex, Egypt…jeles gila masa dia gitau ana dulu dia nak ke bumi anbiya’ tu. Ana pun ada gak hati mau p, tapi tengok keadaan ana jugak yang tak berapa nak mengizinkan ni. Hmmm assobru minal imann…mentang-mentang dia tau ana suka kat course medic, suka dia cerita hal budak medic di sana. Adeh…hampeh punya adik…

“xpe r kak..bkn sng gak bnde medic ni..minat je x ckup..tp stil bleh study..mdik ni kena stdy setiap struktur n fungsi smua jenis sel,tisu,organ,system,tulang,otot..jgk perubahan yg berlaku dlm bdn apabila bdn normaldan bla perubahan bdn xnormal (bila perubahan bdn xnormal kita bg bdn drugs yg bersesuaian)..yg fhm 2 xsusah,hafal 2 yg ssh giler..hehe..radiu ulnar joint,ulnar tuberosity,pleureal cavity,syndesmosis..mcm2..”

Ntah, line terakhir tu ana langsung tak paham. Apa benda lah ulnar-ulnar tu..yang ana paham pun, yelah perubahan tu is sickness and the subject must be more detail than biology that I’ve learned in here. Yang pastinya, dia nak kata yang medic ni susah..hehe pelik-pelik…ana pun dengan selamba jak jawab…

’klu mcm ni, nanti akak kawin dgn doctor lah..akak kan xdpt jd doctor?hehe…’

Tapi pikir-pikir balik….manada doctor nak dengan gadis kampungan macam ana ni??? Takpa…ana yakin pada kalam Allah dalam ayat 26 surah An Nuur…kalau jodoh bukan doctor pun, tak mati rasanya…huhu..khabarannya sekarang cuaca di sana agak sejuk,siap pakai jaket lagi adik ni. Sejuk sangatkah ya? Musim berubah, itulah kuasa Allah…kesian diorang cuti seminggu walhal di Malaysia ni cutinya sebulan. Tapi kan kursus ndak sama, waima university pun berbeza. Budak pintar macam dia, Alhamdulillah…sebelum pergi sana pun, balik-balik minta pendapat, pegi ka ndak…silap orang adik ni tanya. Ana mestilah suruh pegi, yelah dah ana pun minat tinggi, walau tak dapatlah merasa apa tu Egypt, cukuplah sebagai pembakar semangat. Dan ana tersentuh masa sebelum dia mau berangkat dari KLIA dulu, dia sempat call just gitau dia dah nak jalan and minta nasihat. What? Rasa macam ana ni kakak kandung pun ada. Huhu. Cuti ni katanya nak pegi Cairo..mana-manalah yang penting agama bawa sekali.

Bercakap pasal agama, ana nak crita sikit hal UMS…sikit jak…hehe
Ana punya satu sahabat lama…dia sebenarnya sahabat abang ana, sekarang menuntut di UMS juga tapi senior lah and rasanya tahun dua kot.…? Dulunya dia cuma insan biasa, tapi sekarang bagi ana dia agak luarbiasa…hari tu ana nampak dia pakai jubah putih, ana kagum…hmmm baguslah, ada perubahan positif (fikir ana)


Ana ternampak dia buat kali kedua dalam dia tengah berjalan dengan beberapa sahabatnya yang lain di belakang blok asrama, kampung E…(ternampak dari tingkap je lah…) yang peliknya, dorang semua pun pakai jubah and kopiah pun hampir sama….Subhanallah…. rupanya sekarang dia dah berkecimpung dalam dunia dakwah…inilah tarbiyah dari Allah….ana pernah terserempak dia dengan dua biji mata ni bertembung dengannya, terus ana tertunduk…segan pulak sebab dulu pernah lagi ana panggil dia dengan nama bapanya yang terlampau unik tu…hehe astaghfirullahaladzim….(jangan marah ya anak kacukan cina) syukurlah dia nak sambung perjuangan Rasulullah saw, pergi ketuk2 pintu orang nak bagi peringatan…alhamdulillah….harapannya dia tak tinggalkan pun keja ni, dalam dia sibuk nak habiskan degreenya….insya Allah…


7. Hai orang-orang mukmin, jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.(Suratul Muhammad : 7)

Sesungguhnya hanya mereka yang terpilih dan punya kesedaran yang akan peroleh tarbiyah…sudah disebut berkali-kali dalam AlQuran…maka jangan pernah putus2 untuk kita berdoa supaya tergolong dalam hambaNya yang terpilih menerima Nur dariNya…sungguh, rugi benar jika kita buang peluang taubat semata untuk meraih keenakan sejenak di dunia…nauzubillahiminzalik… sama2lah kita beringat-ingat…

Selamat bercuti dan salam perjuangan bagi yang tengah nak muta’lim dan mu’allim k…? ada apa2 ilmu jangan lokek mau post kat blog korang, and ana pasti sangat korang semua pun memang murah hati…insya Allah…=)
wassalam

Saturday, November 8, 2008

HiJab

59.Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.(Al Ahzab: 59)


Seperti yang terkandung dalam ayat di atas, ana ingin memperbincangkan hal jilbab A.K.A tudung…bila dikatakan tudung, ana musykil dengan keadaan muslimah sekarang…tudung berperingkat-peringkat saiznya…dari yang besar hingga yang ke saiz paling ‘comel’…apakah yang menyebabkan keadaan ini berlaku??? Terang2 dalam Al Quran ALLAH dah menerangkan cara yang sepatutnya seorang gadis atau muslimah untuk menutup aurat sebaik-baiknya. Namun sayang, ramai yang tidak mengendahkan dan ramai yang cuba melarikan diri darinya. Sampai bila keadaan runcing ini berlarutan? Ana sedih dan pilu. Ana tidak mau ketengahkan sesiapa pun di sini, cuma ingin membincangkan tentangnya.

Hijab bukanlah sesuatu yang digunakan untuk peragaan ataupun bergaya, tapi tujuannya adalah untuk menyempurnakan perintah Allah SWT dan menutup aurat wanita yang sepatutnya. Batas aurat wanita sudah memang sesuatu yang rasanya semua insan pun tahu, yakni hanya bisa menampakkan telapak tangan dan bahagian wajah. Dan bagi yang sangat menitik beratkan tentang aurat ini, ada yang mengenakan purdah/tabir pada wajah. Baju hendaklah longgar dan tidak menzahirkan bentuk tubuh dan berusaha untuk menutup semua yang patut. Ada hikmah suruhan Allah ini dan tidak sia-sia bagi mereka yang memahami. Tapi, tidak semua yang sanggup dan tidak semua yang rela. Yang rela itulah yang istimewa kerana mereka itu di kalangan hamba yang mengabdikan diri (insya Allah)… keistimewaan ini bukan saja dikasihi Allah, tapi juga memberi penghormatan pada bakal suami seorang muslimah di mana hanya si suami saja yang berhak melihat aurat si isteri, rahsia agung rumahtangga. Betapa cantik islam itu Allah ciptakan…cuma tidak semua yang dapat lihat kecantikkan sebenarnya…
Bila mana topik ini dikemukakan, bijak benar mereka-mereka itu menjawab dengan lantang dan mudah melontarkan kata ikut sedap hati, kenapa tak ikut sedap agama? Kenapa tak fikir natijah?

“Alah, bertudung kah ndak bertudung kah, sama jak…buka tudung rambut ber-dye…so apa guna pakai tudung?”
“Orang pakai tudung ni bukan semua baik. Ada lagi yang lebih teruk dari yang ndak pakai tudung. Bagus dorang buka jak tudung tu, bikin malu jak.”

Kenapa harus timbul tomahan serupa ini di kalangan wanita islam sendiri? Bukankah seharusnya kita yang mempertahankan agama? Sebaliknya mengkeji atau menghina. Saling memakan daging saudara sendiri……Ya Allah, jauhkan ana dari golongan seperti itu, Ya Allah selamatkan hamba-hamba Mu yang masih terlupa hakikat dunia yang sebenar.


Bila seorang muslimah itu memakai hijab yang agak labuh, mulalah keluar komen-komen yang agak tidak bernas dan adakalanya membuatkan orang lain pandang serong pada mereka yang berjilbab labuh ini. Extremist… Tiada kehidupan sosial, melebihkan akhirat dan tidak bertolak ansur akan hal dunia… Apa sebenarnya yang betul dan siapa sebenarnya yang salah? Semua ini dari kita sendiri, kita saja yang dapat mengubah diri kerana kita saja ynag kenal kita ini siapa sebenarnya.

53. (siksaan) yang demikian itu adalah kerana sesungguhnya Allah sekali-kali tidak akan mengubah sesuatu nikmat yang telah dianugerahkan-Nya kepada suatu kaum, hingga kaum itu mengubah apa-apa yang ada pada diri mereka sendiri, dan sesungguhnya Allah Maha mendengar lagi Maha Mengetahui. Allah tidak mencabut nikmat yang Telah dilimpahkan-Nya kepada sesuatu kaum, selama kaum itu tetap taat dan bersyukur kepada Allah. (Al Anfaal:53)

Betapa mulia seorang gadis yang cuba memelihara maruahnya dengan berhijab. Tidak semestinya labuh seperti telekung (jilbab khas untuk solat), tapi biarlah menutupi aurat yang telah ditetapkan. Bukanlah susah kerana islam ini agama yang tersangat mudah dan menyayangi penganutnya. Allah sangat menyayangi hambaNya yang setia dengan perintah dan jauh dari larangan.

Pengaruhnya sangat luas di kalangan manusia. Tak perlulah keluar negara, dalam bumi Malaysia ni juga ramai yang mungkin kurang tahu cara sebenar-benarnya untuk bertudung (wallahu’alamu). Hinggakan terpapar gaya-gaya busana yang kononnya mengikut trend semasa…kenapa nak sesuaikan agama dengan trend? Seharusnya sesuaikan trend dengan agama. Mungkin itu yang mereka cuba nak buat, tapi sayang bagi pandangan ana masih ada yang kurang. Jika di buat banci, berapa ramai wanita islam yang memakai hijab dengan betul pada masa kini? Mungkin peratusannya sangat kurang memberansangkan dan itu sangat mendukacitakan.

Sabda Rasulullah saw "Wanita yang berpakaian tetapi sebenarnya telanjang untuk mencari perhatian lelaki, yang melenggok-lenggokkan tubuhnya, yang kepalanya seperti punuk unta, mereka itu tidak akan masuk syurga" (Muslim)

Nauzubillahi minzaliq…

Ana ini seorang yang sangatlah teruk…ana tidak mampu untuk menegur dan menegakkan tentang hal ini pada sahabat lain. Ana hamba lemah ya Allah…ampunkan ana atas rintihan ini, ana tidak berani tunjuk pandai sedangkan mereka menentang dengan kata-kata yang bisa menyakitkan hati ana, walaupun mungkin dalam ketidaksengajaan… berikan ana kekuatan ya Allah…selamatkan muslimah-muslimah di dunia ini ya Rabb…apa yang ana mampu ialah mengekalkan sesuatu yang ana mulai di KML dulu dan menjaganya sebaik mungkin walaupun orang sekeliling sering menegur dan mempersoalkan imej ini. kuatkan ana ya Allah, ana hidup untuk Mu, bukan dengan kata-kata mereka… sungguhpun sakit ana terima ya Allah, asal bukan murkaMU yang ana peroleh…Subahanallah…


Ana sudah merasai saat-saat jauh dariMu, detik ketika ana hanyut dengan tipuan dunia……jangan biar ana jauh lagi Ya Allah…ana tidak sanggup merasa neraka jahannam Mu ya Allah…beri ana peluang memperbetulakn niat dan memperbanyakkan amal…amiin…jauhkan kami umat islam dari godaan syaitan durjana ya Allah…

Dari Abi Said Al-Khudri r.a, katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : " Barangsiapa di antara kamu yang melihat kemungkaran, maka hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya (kuasanya). Sekiranya ia tiada berkuasa maka hendaklah ia mengubahnya dengan lidahnya (nasihatnya). Sekiranya ia tiada berkuasa maka hendaklah ia mengubahkannya dengan hatinya (tidak meredhai perbuatan tersebut). Dan yang demikian adalah selemah-lemah iman.” (hadith ke 34: Hadith40 Imam Nawawi)

firman ALLAh...

30. Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, Sesungguhnya Allah Maha mengetahui apa yang mereka perbuat".
31. Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau Saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak- budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. (An Nur:30 & 31)

Allah dengan sempurna menetapkan segalanya untuk kita, muslimin serta muslimah…cuma tinggal kita untuk belajar, mengamal serta menyampaikan sesuatu ilmu Allah untuk menjalankan tanggungjawab bersama. Hak Allah dan hak manusia kerana hablum minallah wa hablum minannas…wahai kaum hawa, cubalah untuk lebih menjadi sesuatu yang mahal dipandangan masyarakat dan bukan dengan mudah mendedahkan itu ini buat tatapan umum. Kecatikanmu bukan untuk peragaan, tapi nikmat sementara untuk disyukuri dan untuk suamimu semata. Wahai kaum adam, kamu insan yang diharapkan untuk menghidupkan dan menyambung dakwah fisabilillah (mengikut cara Nabi), jangan kerana godaan dunia yang satu ini kamu leka…sungguh ia sangat merugikanmu. Jadilah penyebab penegakan islam yang satu masa dulu pernah dibanggakan. Jagalah saudara-saudara perempuanmu agar mereka lebih menghargai nikmat Allah dengan cara yang sepatutnya…dan semoga ana juga tergolong dalam golongan demikian. Insya Allah…

Semua ini adalah yang biasa kita dengari, ana cuma ingin memperingatkan kembali kot-kot mungkin ada yang lupa? Dan peringatan keras juga buat ana untuk lebih menjaga…semoga Allah permudahkan urusan dan melapangkan dada insan yang mengharap belas kasihnya…amiin..wallahu’alamu…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...