asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Friday, January 30, 2009

Sayangi Ibu Anda...............

> Ketika berusia 1 tahun , ibu suapkan makanan dan mandikan kita. Cara kita ucapakn terima kasih kepadanya hanyalah dengan menangis sepanjang malam.
> Apabila berusia 2 tahun, ibu mengajar kita bermain..kita ucapkan terima kasih dengan lari sambil ketawa terkekeh-kekeh apabila dipanggil.
> Menjelang usia kita 3 tahun, ibu menyediakan makanan dengan penuh rasa kasih sayang..kita ucapkan terima kasih dengan menumpahkan makanan ke lantai.
> Ketika usia 4 tahun , ibu membelikan sekotak pensil warna, kita ucap terima kasih dengan menconteng dinding.
> Berusia 5 tahun, ibu membelikan sepasang pakaian baru, kita ucapkan terima kasih dengan bergolek-golek dalam lopak kotor.
> Setelah berusia 6 tahun , ibu memimpin tangan kita ke sekolah, kita ucapkan terima kasih dengan menjerit : "Tak nak ! Taknak !"
> Apabila berusia 7 tahun, ibu belikan sebiji bola.cara mengucapkan terima kasih ialah kita pecahkan tingkap jiran.
> Menjelang usia 8 tahun , ibu belikan ais krim , kita ucapkan terima kasih dengan mengotorkan pakaian ibu.
> Ketika usia 9 tahun, ibu menghantar ke sekolah..kita ucapkan terima kasih kepadanya dengan ponteng kelas.
> Berusia 10 tahun , ibu menghabiskan masa sehari suntuk menemankan kita kemana sahaja..kita ucapkan terima kasih dengan tidak bertegur sapa dengannya.
> Apabila berusia 12 tahun, ibu menyuruh membuat kerja sekolah..kita ucapkan terima kasih dengan menonton televisyen.
> Menjelang usia 13 tahun, ibu suruh pakai pakaian yang menutup aurat..kita ucapkan terima kasih kepadanya dengan memberitahu bahawa pakaian itu tidak sesuai zaman sekarang.
> Ketika berusia 14 tahun, ibu terpaksa mengikat perut untuk membayar wang persekolahan dan asrama , kita ucapkan terima kasih kepadanya dengan tidak menulis sepucuk suratpun.
> Berusia 15 tahun, ibu pulang daripada kerja dan rindukan pelukan dan ciuman..kita ucapkan terima kasih dengan mengunci pintu bilik.
> Menjelang usia 18 tahun , ibu menangis gembira apabila mendapat tahu kita diterima masuk ke IPTA, kita ucapkan terima kasih kepadanya dengan bersuka ria bersama kawan-kawan.
> Ketika berusia 19 tahun , ibu bersusah payah membayar yuran pengajian, menghantar ke kampus dan mengheret beg besar ke asrama.kita hanya ucapkan selamat jalan pada ibu di luar asrama kerana malu dengan kawan-kawan.
> Berusia 20 tahun , ibu bertanya sama ada kita ada teman istimewa, kita kata. "Itu bukan urusan ibu".
> Setelah berusia 21 tahun , ibu cuba memberikan pandangan mengenai kerjaya.kita kata " saya tidak mahu jadi seperti ibu".
> Ketika berusia 22-23 tahun, ibu membelikan perabot untuk rumah bujang kita. Di belakang ibu kita katakan pada kawan-kawan.. "perabot pilihan ibu aku tidak cantik, tidak berkenan aku!"
> Menjelang usia 24 tahun, ibu bertemu dengan bakal menantunya dan bertanyakan mengenai perancangan masa depan, kita menjeling dan merungut. "ibu , tooooolongglah.."
> Ketika berusia 25 tahun, ibu bersusah payah menangung perbelanjaan majlis perkahwinan kita. Ibu menangis dan memeberitahu betapa dia sangat sayangkan kita tetapi kita ucapkan terima kasih kepadanya dengan berpindah jauh.
> Pada usia 30 tahun, ibu menelefon memberikan nasihat dan petua mengenai penjagaan bayi..kita dengan megah berkata, "itu dulu, sekarang zaman moden..".
> Ketika berusia 40 tahun, ibu menelefon mengingatkan mengenai kenduri kendara di kampung.. kita berkata "kami sibuk, tak ada masa nak datang"
> Apabila usia 50 tahun, ibu jatuh sakit dan meminta kita menjaganya, kita bercerita mengenai kesibukan dan kisah-kisah ibu bapa yang menjadi beban kepada anak-anak.Dan kemudian suatu hari, kita mendapat berita ibu meninggal ! Khabar itu bagaikan petir !! dalam lelehan air mata, barulah segala perbuatan kita terhadap ibu menerpa satu persatu.
> Beginikah kita???? NO!!! We are not….we love our beloved mother. Aren’t we?
> Jika ibu masih ada, sayangi dia. Jika telah tiada, ingatilah kasih dan sayangnya. Sayangilah ibu kerana kita semua hanya ada seorang ibu kandung….
‘Innassolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahi robbil a’lamin’
> "sesungguhnya ibadahku, amalanku, hidupku, matiku, adalah semata-mata kerana Alllah SWT"
> p/s: ingat syurga itu dibawah tapak kaki ibu......

Saturday, January 24, 2009

HmmmM....



Negeri jelapang padi
Datang kedah ni, rasa macam nightmare pun ada, tapi alhamduLillah…ana dapat satu pengajaran, ALLAH itu sangat adil…=)
Dalam kami orentasi, ana dapat belajar budaya orang di sini…ajaran kepada insan yang agak kurang ajar macam ana ni. Ana bukan tak nak ikut peraturan diorang, tapi ana punya pendirian sendiri. Lucu jugak bila di tanya kenapa pilih nak jadi MA? Selamba aja ana jawab, minat dan rezeki ALLAH…hmmm betullah tue, ana jawab sejujur mungkin…ada sorang senior pernah berkata,
“eh nanti korang kena pegang-pegang jugaklah, tak payahlah nak geli-geli, nak berjarak-jarak…mana kerjasama kamu ni sebagai satu keluarga? Satu kumpulan?”
Hmmm….pelik tak pelik ana pun tak dapat nak describe…bagi ana, bila kita lakukan sesuatu tue, mesti kena pada niatnya…biar bagi manusia tak kena pada tempatnya…mendengar pada ayat senior tu, ana terus teringat bahawa Rasulullah s.a.w pernah bersabda:
“innamal a’malu binniat…” hanyasanya (sah atau sempurna) amalan itu dengan niat…(riwayat al-bukhari dan muslim)
Ana datang sini untuk belajar,bukan bersosial…mungkin bagi orang lain semua itu biasa tapi bagi ana itu semua haram…berpegangan dan bersentuhan dan bermesra dengan bukan mahram (lelaki) adalah haram bagi ana…jika bukan kerana kerja yang memaksa, ana tak sanggup. Jika bukan kerana keluarga nun di sabah sana, ana tak hingin, tapi takdir ALLAH untuk mentarbiyah ana,kehidupan bukan sekadar bijak pada kata-kata tapi yakin dengan perbuatan sekali…tapi kat sini ana taklah alien sangat sebab pengamalan dan pengamatan islam di negeri ni boleh tahan jugak hebatnya. Alhamdullah….

Maaflah kepada insan yang menagih sesuatu yang ana tak dapat nak bagi sebaiknya…ana Cuma taknak jadi penyebab korang ni ingat ALLAH kerana manusia sahaja, bukan pada keikhlasan hati masing-masing…kita sama-sama belajar dan kita ada 6sem untuk ta’aruf…so, nothing to be worried on lah beb…mungkin pada kamu ana ini sombong semacam, tapi ada masanya ana bisa jadi friendly if niat kamu orang betullah…thus, in conclusion…there is no conclusion actually. For me, it’s not really a problem, and not me the person who started it….dahlah…malas mau crita hal macam ini lagi…
Macam-macam ana dapat study di sini…subjeknya sume ana minat dan insya ALLAh ana akan cuba sedaya upaya nak faham and hafal…huhu paling best anatomy and physiology…tapi had malangnya, susah nak ingat semua sekali..hehe takpelah…inilah namanya dugaan…=)
Roommateku…ana tersentuh hati dengan roommate ana bila dia confess yang dia nak belajar solat and mengaji Quran ngan ana…walaupun ana ni taklah pandai sangat, tapi at least ana nak ajar dia serba sebanyak tentang agama ini…insya ALLAH…dalam proses, doakan ana yek…hihi tapi betullah…perspektif orang pada orang macam ana ni…ustazah, alimah and so on…but I don’t care much..hehe ada gak yang kata ana ini ustazah garang, hmm whatever..at least dorang tau ana pentingkan batas dan adab.

k ar....ni bukan internet ana...hehe sayang ngan kedah...(konon)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...