asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Sunday, February 28, 2010

_jumpa sesuatu..

in the name of ALLAH...

hari ini ana jalan dengan dua lagi rumet ana, eeja n juvi...kami p pasar yang kecik belakang Kolej Universiti Insaniah, kat shahab...

nak dimulakan cerita, first kitorang di ambik oleh puan Ila (macham putri plakkkkk...hehe) kul8 pagi dah bertolak dan bertarek..hekhek kami pun berangkatlah ke destinasi...---->ceh, macam karangan dak form5 lak..

ana jumpa sesuatu yang besh....JUBAH!!! hehe...dah lame cari sebenarnya...hari tuh kat sandakan ada gak jumpa, but then rumet ana c juvi kata GELAP sangat (coz its all black!!)...okay...but ana nak gak, tapi masa tuh nak jimat fulus, ade benda lain nak tanggung...haha...macam mak orang jek...kehkeh

kitorang semua beli jubah, dah rancang sebenarnya...ana pun beli lah jubah yang diorang suke,yang penting black in colour...ana pun suka ngan jubah nih, but better if all black actually..hehe jahat betoi!!!

then, beli sayoq, beli ikan (eeja nak sangat beli, gian...gian nak jadi suri rumah, kehkehkeh------>ana jadi nakal jap ^^,) kami singgah jap mam sesuatu yang bleh menghilangkan dahaga, hee....and these were the 'things'...hehe


juvi punya...before it melts..hehe cantik di rupa jak...huahua~ creamy




eeja punya...ABC...dia bagi habes sendiri...salute!


ana punya, laicikang...ntah pelik betol namanya..huhu~


apa yang ana jumpa sebenarnya adalah sesuatu yang comel...its a WHITE JUBAH..hekhek...macam nak p kawen plakk rasanya. dan dengan muka tak malu, ana ambek HP then click! haha...dapatlah gambar neh...


its a cute jubah to wear in my wedding...LATER....ntahle sapa yang malang sangat dapat budak neh...huahua_

apa yang penting, ukhuwwah antare ana dan rumet2 terchenta neh dapat dikukuhkan...insyaAllah....

jeng jeng jeng...ni lah jubah yang menjadi milik sementara ana kat dunia nih....kat akhirat dapat yang camane ek...??? wallahu'alam...

Friday, February 26, 2010

happy birthday to our beloved Prophet of all time_

(cantik gambar nih, ntah ana cilok dari mana...huhu)

TERIMA KASIH YA ALLAH....atas kehadiran Rasulullah saw dalam hidupku....

Allahumma solli 'ala Muhammad...i luv you ya Rasul...may peace be upon u....i miss u to be with us, to help ur ummah...to lead them back to Siratul Mustaqim...u r d choosen one to be our leader_

salam maulidurrasul buat semua...semoga dengan kekuatan yang kita masih punya, yang masih sudi dipinjamkan pada kita daripada ALLAH the almighty, kita dapat banyakkan selawat dan salam buat insan tercinta ini, Rasulullah kita, Muhammad Abdullah...sollu 'alannabi...

nasihat buat diri, amalkan sunnah kerana itu dari ALLAH, dan jauhkan hati dan kehidupan daripada laranganNya, kerana Nabi buat macam tuh...then....practice it, insyaAllah, kita dipandang di sisiNya....sollu 'alannabi...


_SALAM MAULIDURRASUL BUAT SEMUA UMMAT NABIYULLAH_

penyeri hidupku yang kosong_

in the name of ALLAH...

being alone, is a pleasant moment in my life....because i love to be alone, and off the world...

but sometimes, or in many times...i do need them around me...to make the love between us, grows like the mushrooms after the rains goes_



langsung tak pandai nak pose hensem sket....skema tol adik ana sorang nih...aduh...huhu
jenisnya diam tapi suka omel macam2, ana juga kena nasihat, cakap omel2 ni ndak bagus tau...hekhek jadi kakak yang baiklah konon, maka.....(*wink wink*)



sedihnya wajah dia bila ana nak tinggalkan sabah...aduh, terguris rase...hoho~
masa tarik bagasi ana, dia tak cakap apa2, just diam n wat muke camni, aduh ya Robb...KAU saja bisa jaga mereka dalam ketiadaanku... T_T



mengenang wajah diorang yang bahagia masa dapat coklat yang ana beli dari labuan...masa tuh masih menutut di KML lagi...coklat kan murah jek, beli bebanyak...huhuhu....missing them so d*mn much!!! (ganahnye ayat hang)


nota kaki;)
saje jer...rindu punya pasal...tadi kol abang ana dengan harapan setinggi langit nak borak ngan adik2, tapi tak dapat pon cakap ngan dierang :( , abang kuar konon g solat jumaat, dierang solat kat masjid kampung jek....(abang yang mengada2, mau gak g masjid bandar, kampung pun de masjid ape???) ana pon tak pikir leklok, hari ni kan hari jumaat...huahua....nak kol balik!!! haha_


....SALAM MAULIDURRASUL PADA SEMUA UMMAT NABI SAW....


Saturday, February 20, 2010

busy sokmo_

in the name of ALLAh...

hari ini dan sebelum2nya...ana dilambung kebizian yang memanjang...nak melayan blog pun waktu2 macam nih jek dapat..on midnight...susah nak cari masa terluang sangat, busy kalah PM!! huhu, takdelah sampai macam tuh...okay...nak bercherite sket jek....

hari ini....warden asrama datang hostel, kononnya nak bincang pasal sambutan maulidurrasul...nak ana guide bebudak sem1 yang masih tak tau apa nak buat lagi...so, i take the chance to ikram...sebelum tuh kami di hidang dengan capati yang sedap! hehe..makan jek keja....lalala~ rezeki jangan di tolak, ye tak...

insiden tuh berlaku lepas jek isyak, ana siap sempat rilek2 agi kat surau menunggu kedatangan puan ila...done2 makan, majlis dan tujuan sebenar di mulakan...puan memainkan peranan sebagai warden dan seaku kakak kepada kami (sebab dia masih muda dan tak kawen agi)....

rancak je bibir dia mengaturkan kalimah2 yang nak disampaikan pada kami ber-7 (penghabis capati yang dia beli...ehehehehehe)...mula2 dapat kontrol agi, sebak jugak bila bercerita kisah perjuangan ila ALLAH...samai satu part buat ana tak tahan nak menongkah air mata nih daripada jatuh..tersembur jugak...ambek kau! banyak sangat dosa....hmmmm

puan ila suka bercerita tentang sirah nabi dan buat ana rasa tak layak sangat nak jadi umat nabi...kisah perjuangan seorang wanita membantu islam dalam kisah hijrah Rasulullah, yakni anak kepada Abu Bakar ra, Asma'....subhanallah...menetes air mata nih menahan sedu...sadis dan terasa giler...nak dibandingkan pengorbanan ana sebagai sorang muslimah...??? jauh panggang dari api beb...

dan ana dapat ini;

ciri2 wanita solehah...(merangkumi taat setia kepada ALLAH)
~menjaga akhlak
~menjaga tubuhnya (auratnya)
~menjaga kemaluannya

~menjaga solat
~menjaga puasa
~suka melakukan kerja di rumah
~taat setia kepada suami

insya ALLAH...ana nak jadi wanita solehah..amien..

Friday, February 19, 2010

ada apa dengan tabligh???



tabligh....sapa gelar macam tuh ek?
then, does they know what tabligh means is??
tabligh adalah sampaikan...tablighi, penyampai...
tablighing??menyampaikanlah kot...
nak menyampaikan apa?
bait2 dan warisan Nabiullah kita...

dalam pandangan mata hati ini
tabligh bukanlah satu geng
geng bas sekolah pun bukan
tapi tabligh adalah satu kekuatan
kekuatan dalam keyakinan
keyakinan apanya???
YAKIN dalam menunaikan hak ALLAH
menyampaikan pesan2 Nabi
pendapat2 ulamak yang saheh..
mata hati melihat sambil ini berkata
ya.................
ini bukan satu parti, persatuan, kelab atau unit beruniform...
cuma satu fikir
yang disalahertikan
tersalahfahamkan dengan sejahil pemikiran
kenapa bukan persatuan?
well....ada pengalaman boleh arr cakap
memang betul
terlalu banyak perbezaannya pada setiap inci dan sudut
hanya ada satu sentimeter jek yang sama
apa?
kepada redho ALLAH, menuju redho ALLAH
but the way karkun do it,
is the best in my own view
insya ALLAH in ALLAH's view too...

susah sangat ke nak terima?
haha.....never mind
this is my only point of view

sentuh pasal Quantity vs Quality
padaku, Quality itu lebih besar maknanya
bila seimbang maka lagi cantikkk
but usually ALLAH ciptakan sesuatu itu dengan kekurangan dan kelebihan
terpulang pada ALLAH nak letak darjat kita kat mana
kerana yang membezakan cumalah IMAN
kita lihat tablighi kurang pada Quantity nye...(ye ke...?)
but look at the Quality dude~
bila dah tawajjuh...
no doubt, top level!
salute sama lu olang...
(xmau cakap pasal orang lain lah)

mencontohi Qudwah hasanah
yang kengkadang jadi topik hangat...
kadang2? hellooww.....alwaYs!
merangkumi semua..
cara nak dress, pertuturan, perbuatan dan way of life..
especially menyampaikan amanah
amanah yang dianggap sebagai 'AMANAH' bila mana penyampai itu paham erti amanah sebenarnya
dakwah ila ALLAH
that's all
lupakan yang lain!

but then,
susah jugak manusia nak terima
sampai kepada hal terbesar
topik hangat sepanjang zaman
khuruj = meninggalkan anak bini???
tak kiralah 3 hari ke, 40 hari, 4 bulan, 3 tahun. setiap minggu.....?
hei bro, sis...
gua nak habaq mai sket (pergh...kasar gile minah nih)
khuruj bukan bereti meninggalkan,
tapi menyerahkan anak bini sepenuhnya pada ALLAH
sementara karkun menjalankan tugas utama dan amanah
sebagai khalifah di bumi ALLAH
sambil mengharap bahawa ALLAH akan beri perlindungan
semasa ketiadaannya di sisi mereka...
sanggup tak?

ini sungguh besar fadhilatnya
kerana pengorbanannya melibatkan hidup mati, yakin tak yakin..
apa yang ku nampak di sini
inilah CINTA sebenarnya
cinta antara suami isteri
bukan sekadar I LOVE YOU, I MISS YOU
but the sentence I LET YOU GO..
dan I HAVE TO LEAVE YOU WITH ALLAH...
rela melepaskan dan rela meninggalkan
hengat senang???
if nak ikut hati dan nafsu,
mesti nak tinggal berjoli ngan anak bini
but then...itulah pengorbanan di dunia
walaupun pahit, ingatlah ganjarannya melampaui akal untuk difikirkan...
mencari redho ALLAH
demi bekalan akhirat

senang ke nak ketok2 pintu
ajak gi solat
ajak datang meriahkan rumah ALLAH
siap niat iktikof???
bukan nak 'isterikof' jek...
hmmm......banyak lagi
banyak sangat!
nak sebut satu2, tak larat dowh~
again
*be a good thinker, not a good judger*

sometimes naik geram jugak
but this is reality
"jika orang suka dan puji pada apa yang kau sampaikan,
maka ingatlah kau tak menyampaikan suruhan ALLAH kerana kau mengikut rentak manusia
dan jika kau ditolak dek dunia, ingatlah kau tengah menyampaikan kebenaran...menuju siratul mustaqim..."

wallahu'alam

Tuesday, February 9, 2010

bahana rindu ini...

selama ini aku cuma menahan sebak
sebak berbekas di hati
yang tak pernah hilang kini

masih ku ingat
saat ibu membelai rambutku
ku terasa manja sekali
saat aku kebasahan dek airmata
ibu sedia keringkan
tiba waktu makan, ibu sudi menyuapkan
sedikit demi sedikit
hingga aku tak sedar bilakah ianya berlalu?
dan luput?
ibu meniggalkan aku dengan penuh tanda tanya pada hatiku...
adakah ibu sudii mengampunkan anak ini?
yang penuh kederhakaan dan kejahilan

ohhh ibu
saat ini hati sangat berkecamuk
mencari tempat untuk menangis dan mengaduh
sudah ku ucapkan padaNya
namun masih jua hati ini rindu
sangat!
teramat!

ingin ku tepis segalanya bu,
tapi apa daya anak kecilmu ini?
ini diriku cuma
bahkan pula adik-adikku?
bagaimana bu...

semoga ALLAH sentiasa merahmatimu
kerana belum sempat aku ucapkan terima kasih
tidak sempat untukku ucapkan selamat tinggal
ibu sudah pergi

bu, kita pasti berjumpa
jika bukan masa ini, masa depan pula
di hadapanNya
untuk aku menanti satu jangka masa
yang aku sendiri kurang tahu
bila dan di mana?
aku tetap akan tunggu bu
aku ingin perlihatkan padamu
ALLAH sayang aku...
ALLAH beri aku 'hadiah paling berharga dengan kehilanganmu'
aku akan tunggu
sampai bila pun...
salam kasih dan cinta buat ibu..


(dari anak kecilmu yang jahil dan hina...)

Monday, February 1, 2010

...undefined...

mengerling
menjeling
aku menafsir sekelilingku dengan ayat-ayatku
pergh...nak juling!
aku bukan orang berada...
eh, berada tu ape?
well...
this isn't a joke, am not totally simple
but unpredictable
okaylah...
kadang-kadang aku tak faham erti keberuntungan
atau in simple words...
kemewahan dan kekayaan...?
yang dicari-cari manusia semate-mate nak.....?
huh....
aku bukan macam korang
suka makan yang best-best jek...
Big Apple, Dunkin' Donuts, McD, Pizza Hut, KFC...?
hmm.....nasi ngan minyak zaitun pon sodap!
aku tak pakai Adidas ke Adidos ke..
Nike, Levi's, baju-baju kat SOGO, POLO, BUM....
fuhhh....!
aku pakai cap ayam jek
aku pakai baju-baju yang tak muat aku pun
tak fix, ke takde style?
super duper lebor jer...
for what?
for the sake of ALLAH's mercy!
eh?
logik ke?
as simple as that..
okay2, i have to admit here
aku pakai phone SE, leptop Dell
but itu keperluan, not kehendak..
so?
kadang-kadang (lagi...) kita salah tafsir
antara suruhan, keperluan dan kehendak..
ALLAH suh kita hidup dengan penuh rasa syukur pada nikmatNya,
dan aku menafsir itu adalah kesederhanaan...
ALLAH beri kita nikmat lebih mencari keperluan,
then aku kata itulah kelebihan...
ALLAH beri kita pilihan pula,
here comes the desires
ok...secara kasarnya i kata...NAFSU?
its up to us to choose either one or neither one?
dan ini menunjukkan sedalam mana iman kita padaNYA?
owh...iman....
YES!
thats my point from the beginning actually
for this moment, i really need it too much
aku tak perlu KFC, A&W...
or....anything menatang yang seangkatan dengannya
(not broadbandlah-tak dapat nak post if takde...huhu)
*kwang3*
simple as that, simple as me...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...