asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Monday, May 31, 2010

_harapan..

in the name of ALLAH..

semalam jalan dengan dua orang adik yang tersayang dan terchenta...hooo...gelak sakan jugak ana dibuat depa berdua nih.tak padan dengan umor,lawak antarabangsa betol...huhu

tapi dalam ber'happy-happy' tuh,ana banyak betul berfikir...

................

mata melilau melihat alam...
ya ALLAH indahnya alam ini terbentang...
burung bernyanyian...
merdu sekali ya ALLAH...
Allahuakbar...
sungguh indah ciptaanMu...

TAPI!

alangkah LEBIH indahnya jika semua manusia yang ana temui mencintaiMu lebih daripada dunia ini? alangkah indahnya jika SEMUA MANUSIA memahami agamaMu seperti fahaman Nabi? alangkah indahnya jika mereka juga turut melaksanakan perintahMu 5kali sehari? alangkah cantiknya wanita dengan jilbab jika mereka memahami?

oooohhhhhhhh!

dalam kesibukan dunia,ana terasa sedih dengan hiruk pikuk mereka melakukan itu ini saat azan dilaungkan...ASTAGHFIRULLAH...

aya...kau cuma mampu mengatakan itu?!

ya ALLAH....
ana mohon ya ALLAH
bukakan hati mereka
beri mereka faham agama
bukalah pintu hati mereka
untuk cinta agamaMu..
Engkaulah yang memegang hati2 kami
yang mampu membolak-balikkan hati manusia
ya ALLAH...sesungguhnya ana mohon
Engkau berilah nur dan hidayat,
kepada ummat2 akhir zaman ini..
ya ALLAH ampuni dosa-dosa kami....
bantulah para daie dalam mentabligh agamaMu di muka bumi ini
kami sedar kami hanya meminjam
kami sedar kami kerdil tanpaMu
maka bantulah ya ALLAH
bantulah kami dan luruskan jalan kami...
wahai pejuang-pejuang agama di jalan ALLAH
contohi Rasulullah saw
fikirlah keadaan umat
bermohon dan berharap dengan sangat dalam doa
ikhlas dan teguh pada jalanNya
mengikut sunnah kekasihNya
kerana baginda lah teladan terbaik
sepanjang zaman!
(no other models okay?)

.................

cepat2 ana hantar budak2 dua orang nih p masjid bandar,sekadar itu yang ana mampu...hohoho..T.T

(hiba-kau)

wassalam

Sunday, May 30, 2010

_jadi mak budak..

in the name of ALLAH the creator..

alhamdulillah...
ana dah sampai umah...hihi syukur ke hadrat Ilahi..=))



new job(s)!
_rajin (utk khidmat family,hee)
_contoh yg baik
_tasykil adik2 solat jemaah di surau 'tabligh' (hooo,itu je yg mampu eden buat takat nih)
_ajar cara solat yg betul
_cuci rumah
_masak
_cuci baju
_makan dan tido (eh?ni job ke?)

and the story of me begin here,in this historical-crib i have...i mean,i owe from ALLAH...the payment is by taking good care of it as i could afford to do so.insyaALLAH...lots of sweets and sour memories here,with the one He took...huhu...misses!

to be a medical assistant is not easy,but to be a mom is hardly explained by words! (thats why am not a mom yet,ALLAH kan maha adil..huhu)

thank you ALLAH~
wassalam

Saturday, May 22, 2010

_Alhamdulillahirobbil 'alamin..

in the name of ALLAH..

segala puji bagi ALLAH, Tuhan seluruh alam ini...rasa syukur yang memberati kalbu ana lafazkan dalam kalimat Alhamdulillahirobbil 'alamin...

sujud syukur dalam pelukan kejayaan,mendapatkan sebuah kejayaan...Alhamdulillah!

......

hari ini dapat result final exam sem3...ana,selaku budak yang agak2 mim-alif-lam-sin nih,faham2 je lah...tak bleh nak expect lebih.nanti nangesnya lebeyh2,dunia2..

ana heran,there are something..

tak macam selalu...tak macam mula2 dulu dapat result SPM...tak macam masa nak menghadap keputusan matrik yang hancooossss tuh...tak macam nak dapat result first sem masa kat UMS...tak macam dapat bunga dari pakwe! [haha! guro jek,saje bagi saspen!]

hati ana rileks jek,takdenye nak nanges ke,ketawa giler2 ke...knp eh?pelik2 jugak...then the time come...ana hulur tangan depan papa,dan sebut nombor matrik tiga yang terakhir...298...

haa..lega,tengok result yang boleh buat ana menarik segaris senyum paling ikhlas yang pernah ana buat...huhuhu...Alhamdulillah...

oh bapaku yang tercinta,anakmu bukanlah yang nombor satu tapi anakmu try mau jadi yang terbaik untuk agamanya,untuk kamu dan untuk dirinya...=)

rupanya ALLAH nak bagi ana rasa syukur yang hebat...

bolehlah balik sabah dengan muke best,ngee... XD

semenjak dok klinik kesihatan pendang,banyak benda ana dapat belajar...(eh? tetibe plak masuk cite nih...keng3) semua yang tak penah buat,dapat buat secara real..haha...no boundry..ehe satu je lagi procedure yang ana tak dapat nak buat, jahit luka..takpe2,sok lusa dapatlah tuh..hihihi

paling best takat nih pun pasang IV line.walaupun budak 17tahun tuh muka dah pucat sebab darah dia menitis2 ke lantai masa ana tarik jarum dari IV line tuh, tapi ana wat gak...tu namanya mendera patient ke?hmm...tak,namanya nak blajar kot?ehehehe...jahat2...sebenarnya,ana di assist oleh sorang staff nurse yang sporting giler,kak Shidah...hehe...punye baek she let me do the procedure.walhal,masa tuh ada CI datang lawat (clinical instructor)...oho...hepi jugak sebab ana cocok ngam kat vein dia,dan yang kagumnya,lurus dan tepat! hehe,well first patient for IV line,bahagialah der~ huhu...(padahal procedure senang nak mam**s..huhu

ambik darah biase dah,patient hat chubby2 kena amik 45 degree...lau tak,tak dapat sampai esok pagi dowh.huhu sabo je lah..even kita blajar 15 je,but mesti ambik kira tahap ketebalan kulit yang menapuk eh..bahasa sabah plak...menyembunyikan (ha baghu betui) vein die...huhu

ade satu cite lawak..tapi sebenarnya tak lawak sangat if fikir keadaan patient yang dah...ok2...kisahnya gini...

kat emergency room,sorang macik datang dengan muka takde ekspresi.then dia duduk...kawan ana tanyalah,macik kenapa mai?sakit apa? (sebab muka tak berekspresi,pasai tuh tanya sakit pa..tak nampak cedera parah pun masuk emergency room nih) mudah je macik tuh jawap..

"macik penat..."
"aik macik,penat datang kat emergency ke?"
'macik penat...penat..."
'haaaa???"

tup2 salbutamol inhalation STAT order,rupanya asthma! aduhai...macik2...manelah kitorang (budak sabah ni) paham maksud penat dalam otak macik time tuh..ohohoi..sabo je lah.maksudnya kena belajar lebih bab bahasa kedah yg pekat ni...uhu

..........

...dan semua ini daripada ALLAH
kerana dengan izinNya,ana bisa belajar banyak benda baru
mencari kesukaan dan kedukaan
dalam persahabatan dan perkenalan
mengenang kisah dulu dan sekarang
..haa...
ana mengenal dunia tanpa batasan di luar sana
sungguhpun ana berusaha menjaga benteng agama
masih ada yang berani mencuba jaya melewatinya
mungkin mereka masih tak faham
atau kurang faham
atau langsung tak faham?
ya ALLAH,padaMu jua aku mengadu...




ALLAH KUASA MAKHLUK NEHI HE...
ya ALLAH,terima kasih atas segala nikmat tak terhingga,yang masih sudi Engkau berikan padaku...
dalam 21 tahun,2bulan dan 21 hari ana berlaku kedosaan
tetap Kau dengari kata hati sanubari ini.terima kasih ku ucapkan dalam sujudku,sesungguhnya Engkau maha agung,pemberi nikmat keampunan dan iman
...Subhanallah...
...terima kasih ya ALLAH...
hanya padaMu aku sentiasa berserah dan bertawakkal.segala urusan Kau permudah dan segala permintaan Kau tunai...
lambat dan cepat mengikut ketentuan,dan aku sebagai hamba,sentiasa menanti penuh sabar
terima kasih ya Robbul 'izzati...


doakan ana kuat menjalani hidup sebagai satu ibadah yang mencabar_
wassalam

Tuesday, May 18, 2010

_unpredictable case I got..

in the name of ALLAH..

nothing to be explained here.but something love to share.

yesterday,emergency room,Pendang Health Clinic.

boy,21years old,malay,
come with psychotic epilepsy,on tonic clonic seizure (fit)
saliva secretion,LOC (lost of conciousness),low BP n pulse,cyanosis on peripheral,SPO2 only 70


(gambar ni untuk budak2 punya,febrile convulsion)

mx;
secretion suction,Oxygen 100% and Valium STAT
on IV line to balance electrolite

problem;
cant on IV line,veins collapse
valium per rectal
4times tonic clonic
pain on right lung,and complaint of cant breath normally,
psychotic patient should be treated as they are,
told him to breath as we gave him oxygen at the same time.

ix;
his dad told he was not taking his medication on time,thus this happened
refer case to Hospital Sultanah Bahiyah...all the best doctors...
thats all we can do at this small clinic,
stabilizing his condition and refer..

one case OFF,DONE...

fuuhhh...lega na...
saving ones life in emergency room was a relief when it was done successfully...=)

wassalam

Sunday, May 9, 2010

_lewat,telat,late..

in the name of ALLAH..

its been 4 years,and she's a 21-year-old girl (women?)...but she have never said even a word that shows she LOVE her...its a sad story,and a stu**d little girl.who had 16years live beside her,but never say it out loud...is it too late to do that...

then,she thinks further...
she do wants to say Thank You
she do love her so much
she do wants to say I Love You
she do wants to make her proud by what she have today!

but,maybe its too late..just little too late..

she still remember the last day she was beside her...
oh...she never thinks that the situation could be this worse...
and never thinks of being so guilty by not telling her what she feels inside...
maybe its just a little too late?

the only thing she could do for now...praying and hoping that one day,she'll meet her...with a pleasant smile on her face,with a bright shiny day...oh ALLAH,please hear this once..

"please forgive all the sins i've done,
and the sins of my mother..
who took good care of me,since i was young..
please take good care towards her too..
because You took her first before i could say i love her..
before i could take care of her,to say that i love her much more than others do!
forgive me ALLAH,please forgive me..forgive me when i whine.."



happy mother's day for my late lover,
i'm sorry for not being a good daughter during your lifetime..

i've never said this..but i truly wanted to do so..
THANK YOU for all that you've done to make me happy,and grew me up...
I LOVE YOU MOM...



Sunday, May 2, 2010

_budak kelas nakal..

in the name of ALLAH..

ana sekadar nak berkongsi...masa kat kelas dulu,kawan ana Syafiqah bagi ana satu paper. pastu ana terketawa yang hebat.sebab kelas kami memang haru pasal kes nih...adoi..ntah mane dapat idea tah.depa ni memang mencabar keimanan para pengajar.naseb baek tak post kat mana2.huhu tapi ana post sini.just to share things that ana thinks very funny and sweet.menyedarkan mereka yang suka P.O.N.T.E.N.G

isi paper tuh adalah...

PONTENGITIS

definisi; ketiadaan individu di dalam kelas pada masa P & P

etiology;
-malaise
-idiopathic
-outwork
-homesick
-tidak minat belajar

manifestasi klinikal;
-tiada di dalam kelas
-Head count yang tak mencukupi
-kekosongan tempat duduk

investigasi;
-head count
-memeriksa buku kedatangan
-attendance book scan

diagnosa perbezaan;
-library
-M.C
-cabut gigi
-appointment doctor
-driving test (JPJ)

rawatan;
-elaunectomy
-lampiran A 3000 helai seorang - STAT
-anadoctal
-spotcheck bilik, 20 orang pengajar termasuk pengarah - STAT

pendidikan kesihatan;
-mengamalkan permainan PPS pada masa yang sesuai
-mengesyorkan perlawanan EP1 diadakan pada waktu petang
-menyedarkan pesakit pentingnya ilmu

prognosis;
-baik jika pandai bela/budi bicara.
-buruk jika tidak ada budi bicara.

(by nobody)

haha...clarking case yang sangat 'bistari'..lau pengarah nampak mesti dia 'bangga' dan bagi surat cinta..hehe sadis tol budak2 kelas ana nih.tapi yang baeknya depa nih,bekerjasama apabila diperlukan (terpaksa?)..ehehehe...

alkisah maka tersebutlah kisah.....anak2 encik roszan yang nakal2 tapi comel2..huahua (*giggles*)



this is the paper


wassalam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...