asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Sunday, January 30, 2011

_gua rindu beb..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt :)

errkk..kasarnya tajuk..lu gua bro? huhu..selalu saya baca ayat2 nih digunakan dengan meluasnya di kalangan tak kira tua atau muda...huhuhu saya pun ndak berapa pasti apakah maksud terseliratnya, namun apa yang saya nampak, mereka yang guna bahasa gua lu bro menunjukkan kesempoian dan keselambaan mereka dalam berbahasa..wuwuwu..

..huhu ini cuma satu andaian,jangan disetujui bila tidak bersetuju..jangan dimarahi jika tersilap bahasa..dan jangan ambil hati jika terasa di situ..

sebenarnya saya sangat rindu dengan orang rumah..gua rindu beb..huhu

sekarang banjir di kampung halaman..hati mana tidak merasa gundah?katakan pada saya..dan ajarkan pada saya bagaimana untuk tidak gundah..Allahuakbar..semoga dilindungi dan diselamatkan..amien..minta doanya ya..jazakumullah khair~

***

tidak tertahan,
sebak..
ibu,daku sesungguhnya menahan sakit di kalbu
ingin kuluahkan namun tidak terdaya..
Allah,Dia saja yang mengetahui
segala ini kupendam sedalamnya
dengan harapan,tiada yang turut berduka pilu
kesal dihatiku jika diriku suatu beban
menggumam dalam diam
sayu sekali ku teringatkan segalanya..
ku terkenangkan kisah kita
terima kasih ibu..
yang tidak terhingga..
yang tidak terbalaskan..
yang tidak bisa kuungkapkan di telingamu..
TERIMA KASIH IBU..

***

wassalam

Saturday, January 29, 2011

_heran..

in the name of Allah..

assalamualaikum warohmatullahi wabarokatuh..

alhamdulillah wa syukurillah..besar nikmat kesihatan..alhamdulillah..

saya mahu berkongsi sebuah kisah..kisah yang..hmm..wallahu'alam..

***

masa hantar patient p XRay, saya terjumpa dengan seorang uncle yang agak2 berusia dan mancung hidungnya..muka ala2 bangla-ntah-dari-mana..duduk di kerusi bersama isterinya,menunggu giliran untuk masuk bilik XRay..

tiba-tiba..


'assalamualaikum...ini bilik XRay?'

'waalaikumussalam..ya insyaAllah..kena duduk di sini tunggu giliran ye uncle..'

'owh..ok2..'

ZzZzZz.....(bukan bererti tidur,tapi senyap seketika...)

'adik sudah lama kirja?'

terkejut lalu menjawab dengan tenang..'saya kah?tak kerja lagi..saya masih study uncle..'

'owh..birapa lama lagi tamat?'

'insyaAllah,hujung tahun ini..'

'adik asal mana?'

'saya asal sandakan sabah..uncle bukan orang sini ya?'

'alhamdulillah! sandakan! (penekanan di sini,dia sangat gumbira mendengar perkataan itu, SANDAKAN)..uncle sudah pirgi sana..alhamdulillah sandakan sangat cantik..saya suka pirgi sandakan..masyaAllah..'

erk???.......'uncle bukan orang sini?' <-----mengulangi soalan sebelumnya..happy sangat ke jumpa orang sandakan yang pendek ini? (huhu)

'saya urang pakistan..tapi sudah jadi warga milazia (Malaysia)..saya kawin sama ini istri saya..'(tersenyum lebar dan bahagia)

'owh..saya mahu lihat pakistan itu macam mana..(kerana perkhabaran dari karkuzari sungguh hebat..) saya mahu lihat macam mana kehidupan di india,pakistan...'

belum habis ayat saya,sudah dipotongnya...
'maksud adik?'

'saya mahu pergi sana..'

'buat apa?'

(menyembunyikan keinginan sebenar..) 'hmm..jalan-jalan2?lihat kehidupan di sana bagaimana..'

'jangan! jangan pirgi sana..bahaya..sana bukan seperti milazia..sana hidup susah..susah mahu cari kirja..'

'erk..? (saya cuma diamkan diri..kebetulan pesakit yang saya hantar sudah habis buat XRay..jadi saya beransur pergi tanpa menyambung kata2 lagi..) ok, assalamualaikum uncle..'

dengan dahi berkerut,saya meneruskan perjalanan tanpa berkalih ke belakang sedikit pun..teringat pulak satu ayat yang selalu saya terdengar di radio semasa dalam perjalanan pegi keja..

"bagaimana kita nak maju, kalau fikiran kita masih mundur?"

heran...

apapun,


SELAMAT BERJUANG PADA MEREKA YANG KELUAR IPB 4BULAN FEBRUARI INI
semoga Allah memilih kalian dan memudahkan perjalanan...insyaAllah...selamat mencontohi role model terkemuka dunia,Rasulullah saw...may Allah bless...

wassalam

Saturday, January 22, 2011

_alhamdulillah..


sila klik gambar jika mahu :)

Subhanallah..
Alhamdulillah..
Laa ilahaillallah..
Allahuakbar..!

-kerinduan yang terpendam-


Tuesday, January 18, 2011

_pain..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah..kesakitan ini cuma sementara..semua kerana silapnya dirimu sendiri..insyaAllah..hikmahnya besar,manfaatnya tersembunyi.. :)

ku harapkan ini kafarah dosa..
ku mohon keampunan..
ku pinta kekuatan..
terima kasih ya Rabb..
alhamdulillah :)




selagi nyawa dikandung badan..akan diusahakan sebaiknya untuk agama ini..
bila nyawa di luar badan..ku pohon doa kalian untuk kesejahteraan seluruh ummat Nabi saw dan juga diri ini (jika tidak keberatan)..
jazakumullah..
semoga semuanya baik2 saja..

till then..

wassalam

Friday, January 14, 2011

_wad 3D,syukur..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah..sudah seminggu posting wad ortho..best jugak..tapi hari pertama penat bukan main lagik...Allah...itu ja yang mampu disebutkan...huhu


-menggambarkan kepenatan-

FYI, wad ini menempatkan kes2 MVA (motor-vehicle accident), jatuh (ditimpa tangga-menimpa parit dan sbgnya), DM (diabetic mellitus), serta beberapa kes lain yang berkaitan dengan bab muskuloskeletal a.k.a tulang belulang manusia..

wad yang dihuni oleh 60% pesakit perempuan pelbagai kaum dan umur serta 40% lelaki yang bermacam2 karenah..huhu..

kerja macam biasalah..pegi diabetic bay and buat dressing..penat bukan calang2..kena pakai mask..mana nak tahu bau gas gangrene bagi patient yang dah ada masalah kronik kat kaki dia..allahuakbar..di situ,timbul satu rasa yang amat besar..KESYUKURAN..alhamdulillah..

saya ni boleh dikatakan setakat 'bolehlah' bab nak meniru slang kedah pekat nih..walaupun kadang2 pelat sabah terkeluar masa direct talk to patient,tapi buat2 cool je lah..buat muka toya jer..hehe sebab patient kebanyakan umur dalam lingkungan 40-60tahun..mana nak paham bahasa sabah..huhu kena jugak cakap bahasa utagha naa...heee :P

bercakap pasal bahasa,pernah satu ketika dulu..sorang sahabat sekelas saya tercakap bahasa sabah masa nak bagi instruction dekat patient yang umur sudah 50++..

"makcik,boleh limpang dah.."

bila cerita balik..kami pakat gelak ramai2..adakah cakap LIMPANG?kalau macik tuh salah dengar?kalau dia terdengar LEMPANG? tak mengamuk dia dibuat dek sahabat saya tuh?haha :D gelak sakan sampai tak sudah..LIMPANG dalam bahasa sabah maksudnya BERBARING..keh3..

berbalik kepada wad ini..saya punya banyak pengalaman mendengar keluh kesah pesakit2 yang saya dekati..ALLAH..kasihan..sangat sedih melihat keadaan mereka..semoga Allah bagi kesembuhan dan hidayah buat mereka..amien ya Rabb!

teringat masa saya sedang buat dressing dekat makcik yang umurnya 60++..diagnosis DM with left foot ulcer with amputation of 1st, 2nd and 3rd toes..sungguh kasihan..

***

[p/s: sila baca dalam slang utagha naa..hehe]

"dok sini rasanya xpayah nak solat lah kan dik?"

"eh..kenapa pulak macik?" sambil menguis2 luka dengan swab basah..

"kaki dah jadi lagu tuh..nak solat lagu mana?ada ayaq bisa tuh..nak pi amik ayaq semayang pun payah..solat pun payah.."

xkan nak lagu dangdut kot macik? <---------yang ini hanyalah monolog dalaman gue..

"ei..dok ai macik..macik boleh solat duduk atas katil macik..ayaq semayang isi dalam botoi ja...hat kaki nih sapu ayaq mana yang dapat..kan kaki dah balut..bolehlah solat macam biasa.." memberi senyuman lebar (walaupun pakai mask) dengan tangan sibuk membersihkan luka kaki macik itu..

"lagu tu naa..."

"yalah macik..kita nih tak bleh tinggai semayang macik..dosa dia..tak tau nak habaq lagu mana..kan macik kan?"

"yalah..macik bukan takmau solat..ehmm..insyaAllah macik solat nanti..lepas adik cuci luka macik nih..balut jangan kejap sangat ya..nanti sakit kaki macik nih.."

"baik macik.." senyum sekali lagik..alhamdulillah hee :D

***

macam karenah..kasihan saya melihat..betullah peribahasa (chewah!)..

'berat mata memandang,berat lagi bahu memikulnya..'

saya yang melihat pun sudah merasa kesakitan yang depa alami..apatah lagi mereka yang mengalaminya?lagilah payah..sakit yang ditahan kerana tidak mampu berbuat apa..istifghfar..itu jak yang saya mampu katakan pada mereka..tua muda..semua pun merasa kesakitan yang mungkin berbeza darjah..namun masih dalam konteks yang sama..PAIN..

melihat situasi seperti ini berlaku..saya selalu lihat pada diri sendiri...
ALLAHUAKBAR...besarnya nikmat KESIHATAN!
dan saya juga sentiasa berfikir..semua ini sesuai dengan kemampuan..benarlah janji Allah..



'Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya..."
alBaqarah 286

Allah...dosa ku menggunung tinggi...tapi rahmatMu melangit luas...(lagu kegemaran masa mula2 kenal indahnya agamaku ini...sob3 T_T)
jadilah hamba2 yang senantiasa bersyukur kepadaNya..alhamdulillah..jangan lokek zikir di hati..
TERIMA KASIH TUHAN!
laisa laha mindulillahi kasyifah...

menyampaikan agama di mana2 sahaja yang termampu....bagi yang faham perlu ditunjukkan..bagi yang kurang faham, diberi penerangan..bagi yang buat2 tak faham wajib dikasihankan...
kefahaman saya lagi lemah dari mereka sebenarnya!
poor you baya..

###

saya ada seminggu lagi praktikal di wad nih..insyaAllah..minggu ketiga posting saya masuk ke klinik ortho plak..belajar2 buat POP..hee :D

till then..

wassalam

Saturday, January 8, 2011

_meneruskan perjalanan..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah diberi rahmat dan penghidupan yang sungguh indah..alhamdulillah :D

masuk T3S1 A.K.A semester 5 nih..banyak benda yang kena belajar balik (sebab banyak yang dah lupa..ngeee :P)

saya masuk praktikal lagi..kali ni rotation sekitar alor setar dan yan sahaja,insyaAllah..bahagia..no packing2 mengalahkan orang IPB 4 bulan..keh3..

mengenal dunia 20 DAN ke atas..mengajar banyak perkara..setiap kali berlaku ketidakserasian alam dengan hati..seringkali itu juga saya bisikkan ke kalbu..satu peringatan ringkas..

"BAYA,ANDA PERLU JADI MATANG..BUKA MATA ANDA..ALLAH SANGAT MENYAYANGIMU :) AYOH,TERUSKAN PERJALANAN!"

dan kesekian kali,saya selalu akan bersendirian untuk memahami maksud setiap ujian yang melanda..kerana saya suka bersendirian mencari kesalahan diri..[maksudnya banyak dosa ka tuh?huhu]

wad ortopedik perempuan,first ward untuk posting untuk semester 5 nih..alhamdulillah,dapat wad perempuan..tapi sebenarnya bukan semua perempuan dalam wad tuh,campoq2..sebab wad lelaki full house [ketara sangat orang lelaki nih ganaih2 blako,patah sana sini..ngeh3]

nanti saya mau cerita pasal wad nih..menarik..hehe :D



dan saya meneruskan satu perjalanan yang mungkin rumit,tapi sebenarnya menarik..sungguh2 menarik..hikmah Allah sangat besar dalam setiap ujian dan perkara yang berlaku..insyaAllah..

to be continued..(ececeh)

wassalamu'alaikum..

Saturday, January 1, 2011

_pergi lagi..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah selamat sudah sampai di Kedah, Alor Star khususnya.. :D

trying to adapt,again..

its hard to go,but have to do so..hardly say goodbye to the love one..saya pergi bersama2 dengan 2010,meninggalkan sandakan tersayang.. :(

surah al mulk ayat 15,
"Dialah yang menjadikan bumi itu mudah bagi kamu, maka berjalanlah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian dari rezki-Nya. Dan hanya kepada-Nya-lah kamu (kembali setelah) dibangkitkan."

Allahuakbar,insyaAllah.. :)



2011,apa perubahan?
maksud saya..ada azam?
azam sudah ada masa 1 muharram 1432H lalu..
jadi sekarang?
meneruskan azam insyaAllah..
dengan penuh semangat insyaAllah..

lelah..
while unpacking all the packages..
kotak2..beg2..
barang macam mo p khuruj jak..ehehehe~

masa dekat LCCT..terjumpa lagi dengan satu pasangan karkun..
jelesnyer........ngee............!
insyaAllah..hehe~
sangat bahagia melihat kesinambungan mereka..
saling membantu sesama sendiri..
you'll never see them walk apart..
and you'll never expect what is in their heart..wallahu'alam..

selamat tiba dan selamat praktikal lagi..
sudah masuk tahun3,sem1..wahh..banyak lagi yang masih perlu dibelajar..
and have to go now..penin2 lagi..
kata dre dalam filem karate kid (yang saya mengambil masa sebulan untuk menghabiskan movie 2jam tuh), i have airplane-leg...hehe~

till then.. :)

wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...