asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Monday, February 28, 2011

_usia bertambah,umur berkurang..

in the name of Allah..

assalamualaikum..

hrmm...



nak yang nih..

uhuk2..

tarapappa~

wassalam :)

Friday, February 25, 2011

_tak cantik..?

in the name of Allah S.W.T

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah demam kebah sudah..sore throat tertinggal bersama2 batuk..peringatan tanpa henti itu belas dariNya..terima kasih Allah..dan terima kasih semua sebab doakan saya sembuh :)

back to the topic..huhu apa yang tak cantik?

cantik itu perkara yang bersifat subjektif..lain orang lain citarasanya..lain hal lain pendapatnya..dan mungkin pada dia,dialah yang paling 'cantik' dari sudut yang dia fikirkan..huhu

cantik..

saya cantik tak? <---- hahaha...soalan x bleh blah...*giggles*

sini saya xnak cakap pasal rupa,wajah,anatomy seseorang..kerana Allah sudah mencantikkannya sejak azali lagi..lengkap segala yang asasi itu sudah cukup cantik! huh..jadi yang tak lengkap x cantik lah baya? NOPE! yang tak lengkap itu Allah jadikan sempurna...sempurna kasih sayang dariNya...masyaAllah..fikirkan yang positif jadikan hati kita semakin cantik..hihi :D

ok..

pasal cantik yang saya mau cakap adalah berkenaan dengan penampilan yang ditampilkan di khalayak ramai..its about satu kecantikan yang wujud daripada sumber inspirasi yang berbeza-beza..ada yang dengan kehendak sendiri..ada yang mengekalkan ke'simple'an dalam dunia moden nih..ada jugak yang dengan bangga meniru gaya2 artis luar@dalam negara berpakaian..haaa..ini paling ramai zaman nih, macam2 rupa bentuk ada.hmm anak muda (macam dah tua sangat pulak kan..uhuk!)

saya sangat suka akan kecantikan..yalah,wanita (erk..masih gadis kot?) mana yang tak suka akan kecantikan?keindahan?kecomelan? semua itu naturally happened inside..dan saya sangat suka cantik..CUMA, saya tidak akan menjadi cantik pada pandangan orang ramai masa kini..with all those things like mekap2, gincu bibir, or whatever..huhu

terus terang saya langsung TIDAK PANDAI mengenakan sebarang alat solek menyolek molek2 nih kat lapisan epidermis saya..sungguh bendasing!

"nanti kawen ko pakai jugak tuh.." (somebody ever told me before)

SIYES? kena pakai ka? haisss....sediakan TISU BANYAK2 bikin lap! heee~

dan saya suka tengok muka orang yg free of those things.benar..mereka sangat indah tanpa 'those things'..for me lah :)

aik...sampai ke solek menyolek tergolek ka sudah?tadi pasal penampilan n pemakaian...ish3..melalut sungguh..huhu maafkan kami :P

kembali serius ---> pada saya, penampilan yang menawan (bagi wanita sahaja) adalah yang ikut syariat agama ISLAM..makin kurang kulit kelihatan,semakin indah pada mata saya :D


tak cantik? (gambar hiasan)

jika kamu tidak suka..terserah dong,hehe..saya ada sebab tersendiri kenapa saya suka akan jenis penampilan sebegini.sebab saya rasa ianya sangat CANTIK hee...i can see the fire inside! benar..sebab tidak ramai yang ada kekuatan untuk pakai sebegini..bertabir (purdah/niqab) mencontohi sahabiah..wahh indahnya...huhuhu~

let me see if i have the strength to do so..hmm...kinda..hmm..at least..hmmmm...hmmm....

OKAY, I ADMIT! saya tak dapat istiqomah 24/7 lagi dalam hal ini..doakan saya supaya Allah beri saya kekuatan ya..jazakumullah :D


tak cantik ke? (sekadar gambar hiasan)

so cantiknya penampilan adalah yang menepati sunnah..itu sudah terlebih cantik pada saya..sebab..hmm..hmm..hmm.....i have my own reasons :D kekeke~

mungkin ada yang bakal membuat debat @ bahas seantero dunia bahawa itu amalan orang arab sebab iklim di arab berbeza dengan tempat lain.siap bagi contoh lagik..kalau Nabi lahir zaman hang tuah,xkan kita mo pakai keris di pinggang? hmm...sebelum menjawab,saya juga ada satu persoalan...amacam kita mo sampai ke zaman hang tuah kalau Al-Quran plak Allah belum wahyukan pada Nabi saw? ce cite,ce cite! huhuhu..aiyaa..kalau ia sudah menghampiri cara NABI saw dan sahabat/sahabiah pakai, maka tunjukkan pada saya manakah yang lebih baik?ikut sunnah atau terus punah? ohho..apa kau cakap ni baya..buat rileks sudah..no controversy needed.peace no war..eceh!



pakai keris? (juga gambar hiasan)

sudah2..yang penting kau paham apa itu cantik baya..cantik yang sebenarnya pada pandangan Allah :))

so..sekali lagi..cantik tak saya? <---- haha..soalan berulang *more.giggles*

seperti yang saya cakap di awal perenggan tuh, CANTIK ITU SUBJEKTIF..anything on earth is beautiful to anyone..huhu NEVER JUDGE, but THINK..it is the better way :)

wassalam..

Tuesday, February 22, 2011

_banyak dosa..?

in the name of Allah..

assalamualaikum untuk semua.. :)

hari ini hari selasa.huhu
semalam hari senin..masih ingat apa yang dah di buat semalam?kemarin?

Allah..mungkin banyak sudah dosa yang saya kumpul..aiseh,bukan mungkin..hehe memang..astaghfirullah..baya2..bertaubatlah..



saya kena sore throat hari ini..onset semalam lagik,dah memang sakit sikit..rasa xsedap badan..Allah..infection and inflammation..

suara jadi macam suara Ella tengah menyanyi di pentas sambil hangguk2 kepalanya...haaa...berdesing telinga orang nak dengar..kui3..

hidung rasa sakit sebab concentration sputum (gelema) tinggi..huhu memang infection entah dari mana..makhluk Allah..engkau datang kerana perintahNYA bukan?huhu daku redha...

setiap kesakitan pasti ada hikmahnya..semoga semua ini menjadi kafarah dosa bagi diriku yang dhaif ini.terima kasih Allah :D

jangan lupakan daku ya Allah...huhu~

wassalam

Sunday, February 20, 2011

_benci atau tidak suka?

in the name of Allah..

assalamualaikum..

benci?
jangan membenci sesama islam..pernah seseorang yang daku sayangi menasihatiku..jangan pernah benci sesama islam..kerana islam mengajar umatnya untuk mencintai dan menyayangi sesama islam..kerana dia juga punya satu iman dalam hatinya,yakni Allah dan islam..dan dia tetap islam..(kecuali murtad disebabkan hal2 tertentu,nauzubillah!)

masa itu saya sangat 'benci' dengan seseorang yang sikapnya sangat menjengkelkan saya.teruk kan saya?haila benci,engkau itu harus diatasi!

saya ambil iktibar dan ingin lembutkan hati..agar tiada kebencian dalam hati saya..semoga dipermudahkan usaha ini..

saya dinasihati oleh seseorang lagi, supaya khatamkan ikramul muslimin..dan saya cuba..dan saya menangis..saya kejam sungguh!

terima kasih Allah kerana beri saya ilham..

baya,
kamu langsung tidak sempurna untuk membenci saudara seislam yang lain..mungkin kamu TIDAK SUKA akan sikapnya..yang bertentangan dengan agama..dan di situ kamu perlu ikram..doakan dia supaya Allah beri hidayah..kerana itulah sunnah baginda saw..

baya,
dirimu juga tidak disukai ramai..kenapa perlu kamu membenci?sakit?itu semua dugaan Allah..dan syaitan menambah2..nauzubillah..

baya,
mungkin ketahanan hatimu diuji lagi..dan cubalah untuk tidak membenci dirinya..sekadar tidak suka akan sikapnya..MUNGKIN..kamu perlu fikir bahawa dirinya tidak tahu..maka dia perlu diberi pengetahuan..doakanlah dia supaya Allah beri dia ilham juga..insyaAllah..

***

hatred is not what Allah wants to happen among us...
put the hatred behind the love because of Allah..may Allah bless


and make it disappear..

astaghfirullah T_T

wassalam..

Thursday, February 17, 2011

_i am -ve,hehe..

in the name of Allah..

assalamualaikum..

what do u guys expect from the title above?

ever see this thing anywhere on earth?


(gambar nih terbalik,xtau amacam nak pebetui..dalam leptop ok jek..)

hehe..mungkin bagi mereka yang baru sahaja bernikah, tahu apakah menatang kat atas nih kan?hihi

actually..saya dah buat Rapid Test for HIV status..and my result is -ve...alhamdulillah :)

kenapa saya buat nih?
bukan sebab saya dah nak menikah...(amin menikah..uhuk!)
tapi, sebab saya pernah terlibat dalam meng-handle kes yang melibatkan pesakit yang ada virus itu..jadi saya juga perlu berhati-hati..alhamdulillah praises are only for ALLAH.. :D

this is the guide to know the result, either its -ve or +ve..




to be true,this was my result..


one line shows it was negative :)


and this one was our result (me, bulat n oyen)..weee!


alhamdulillah :D

any question on HIV? or AIDS? u can freely ask me here..or if you want some privacy, contact me trough my email insyaAllah :)
semoga Allah beri saya ilham untuk jawab sebaiknya..insyaAllah..
or if u want more and more privacy, just surf the internet and find out about this disease..insyaAllah, Allah pasti akan bantu..HIV itu makhluk Allah jugak..
and before anything happen, i want to apologize because i am not a doctor, so dont expect for brilliant answers..huhu i am just an assistant of medical officer-to-be..

saya budak baru belajar.kalau salah tolong tunjukkan :)

wassalam..

Tuesday, February 15, 2011

_kekasih..

in the name of Allah..

assalamualaikum..

tidak terkata..
tidak terhingga..
tiada bicara..
ku tidak sempurna..
cinta..
kekasihNya..
Allah..terima cintaku padanya jua
masukkan dalam jiwaku sunnahnya
buatkan daku terkapai tanpaMu dan tanpanya..
jadikan daku hamba kepada cintaMu sekaligus cintanya..
biarkan daku terus mencintai keagunganMu dan baginda..
meski ku tahu diriku punya sekelumit cuma
untuk kuperbesarkan hingga tiada saiznya
terima kasih Allah azza wa jalla..
atas pengutusan seorang Nabi sepertinya
ku sangat terkesima
terkesan di hati kerananya
akhlak yang dibawanya
mengajar erti kecintaan yang sebenarnya
ya Rasulullah..
bawalah daku keluar daripada dunia
pergi jauh ke sana
di sisimu yang mulia..
Allahumma solli 'ala Muhammad
semoga diriku mencinta seperti kecintaanmu pada kami semua
Allahumma amin..


salam maulidurrasul 1432H.. :)

wassalam..

Saturday, February 5, 2011

_ku janji ku sayang selalu..

in the name of Allah..

assalamualaikum.. :)

hei kamu...ku sangat sayang kamu...SEMUA...!!! insyaAllah~

daku ingin bicarakan tentang kesayanganku..yang sangat diam..yang sangat prihatin..sangat menyayangi diri ini..sejak di bangku sekolah rendah..hingga menengah,dikaulah sahabat terchentaku..senyummu manis ikhlas sekali..kata-katamu jujur tidak berbelit..wajahmu tenang menyenangkanku..walaupun ko lebih tinggi lebih 10cm dariku,hehe..kau lah yang terbaikkk..hingga kini,kau tetap setia..berkongsi kisah kehidupan kita..jo,kau sayangku..




jo yang saya maksudkan, Diana Shaffernah Binti Samsudin :)


seterusnya..wajah yang ku rindui ketulusannya..indah..pasti bidadari syurga cemburu dengan sikapnya..ku sayang dia..pembimbing rakan sebaya?no...tapi pencinta sahabat seagama..tidak dihiraunya sikapku yang nakal..malah dihiburnya hati lara dengan janji Allah..terima kasih..Allah memilihmu sebagai wasilah untuk daku..yang pernah lenyap dalam khayalan..terima kasih Allah,kerana sahabat seperti dia..ku Cinta dirinya setulus jiwaku...! T_T, nur...i miss u sayang...

ini nur..a.k.a Rini Binti Alik :)


sahabat..juga seorang kakak..namun kemanjaannya membuat diriku serasa lebih tua darinya..huhu maklumlah anak bongsu..huhu..tangisannya sungguh sedih..tawanya nyaring pula..kadang daku sukar menafsir,namun ku bisa paham sendiri akan kehendaknya..itulah kemisterian yang terserlah..dalam erti kata sebenar,ku sangat sayang dia..ku sangat mahu peluk dia dalam tangisannya..kerana dia manja..dia baik..dan dia juga perlukan diriku,sepertimana daku ingin bersamanya..tegar dengan kehidupan yang sulit,walau terkadang menahan duka bersedih di jiwanya..ku rindu gelak tawamu kak ina... :)


Rosinah Binti Hakim..miss u~


kami gelar dia anak orang kaya..sebab..ntahlah..huhuhu..skima..jujur..dialah orangnya..kenal dengan diriku yang agak-agak nakal,dia tak pernah kata menyesal..sahabat yang snagat dirindui..jangan heran dengan peminat2nya yang berlambak,cantik rupawan manis orangnya..tutur bicaranya lembut dan pemalu..sungguh comel perwatakannya..rindu dengan awak salek..hehe

Salmiati Binti Tamrin :P


ku kenali dia dengan watak ayu dan pendiam..bijak orangnya..bila berkata-kata ada saja ideanya..kini..semakin ukhuwah itu terbina..semakin ku tahu sifatnya..dan hijrah yang besar berlaku dalam dirinya..Allahuakbar! hidayah itu milikMu ya Rabb..terkesima daku..terkenang kisah lalu yang bisa membuatkan diriku menangis selalu..juv..semoga Allah berikan jodoh yang beriman buatmu..yang bisa membimbing dirimu kepada Allah..dan kuharap dia itu karkun..hehe,jangan marah..kerana ku sayang dirimu.. :)


Juvilyn Binti Shariff yang sebelah kanan :
D





manja..nakal..haha..sungguh locok anda ini..awak tahu tak, awak sangat banyak fikiran..give thanks to Allah! huhu..daku sangat kagum dengan kuasa Allah...memang awak budak sekolah agama.dan awak dulunya skima..bila jumpa kawan macam saya...hehe keskimaan awak hilang..minta maaf sahabat,daku tidak berniat pun..huhu semoga Allah temukan jodoh yang terbaik buatmu sahabat! hihihi..may Allah bless.. :)


Nurul Faiza Nadwa Binti Saudey :D




dan dia...hanya sekadar seorang gadis..yang punya keinginan besar dalam hati..insyaAllah..may Allah bless~

'ku janji,ku sayang selalu..'

wassalam..

Friday, February 4, 2011

_menaip tanpa kata..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

i really want to blog, but dont know what to write..
i truly need a word to say,but not as simple as pie..
i dont want to be stressed out,bcoz it doesnt fit my schedule..
and i...i...i...


hurmm
dont get me wrong..

wassalam


Wednesday, February 2, 2011

_trials of life


My life is not the same
When I’m too concerned by what they say
Why should I? When I have you
To doubt you would be the worst mistake
Deep inside I know
That amidst all the darkness
And everything, which makes no sense
I know that you exist
You are the light
That guides me through my darkest nights
That shows me right from wrong in life
In a world that often lies
Cause I don’t need anyone
Nor anything in life
But You
No I don’t need anyone
To show me my way
No I don’t need anyone
But You
Trials of life upon me
Are more precious than diamonds and gold
Tested with fire I may be
But I know I’ll come out stronger in this world
Deep inside I know
That amidst all the darkness
And everything, which makes no sense
I know that you exist
You are the light
That guides me through my darkest nights
That shows me right from wrong in life
In a world that often lies
Cause I don’t need anyone
Nor anything in life
But You
No I don’t need anyone
To show me my way
No I don’t need anyone
But You
I only want the things
You know is best for me
I’d gladly sacrifice
If that’s what you decree
I would break and
Mourn in eternity
Perish into the sea
If that’s what you want for me

sami yusuf..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...