asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Sunday, May 29, 2011

_cuti-cuti mesia..?

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

hee :D

sengih2, cuba mencari kegembiraan di kala kedukaan..chewah! kito nok mari klate ni boh..hihi <--- practice makes perfect..wee~

alhamdulillah..sudah beli tiket..sudah tempah hostel tempat berehat semalaman..inshaAllah.. :)




ini tiket kami rerumets..ngeh3.. :D

cadangnya mau p wakaf che yeh..tempat yang sudah kami p dulu..skang mau p lagi..kebetulan (sengaja diber'kebetulan'kan) ada majlis perkahwinan senior kami..kak Maisarah :)

inshaAllah..mau pi berjalan-jalan, menjelajah bumi Allah swt..menepati surah al-mulk ayat 15..inshaAllah..hihihihi..

jadi kena practice kecek klate lah nih..beratt lahh guni (bukan guni kain..ngehehehe)~

yang paling penting practice ayat2 di bawah nih..pastikan bunyi kelantan

'makcik, hok ni brapo?' <--- merujuk kepada harga..
'muroh sikik boleh dop?' <--- tawar-menawar..haha
'kito x cukup duit ni makcik, bulih dok bagi muroh sikik?' <--- ayat terdesak..hehehe
'guano nok gi wakah che yeh?' <--- persoalan..

cukup tutorial hari ini..hihi

bah, mari bersiap sedia..hari ini inshaAllah tengok orang kawin dan mau p amik berkat..eh jampinya, sillleepppppp...hehehehehehe :P

mau p tengok orang melangsungkan pernikahan.skema sket...hee :)

bah..sabah tetap sabah jugak saya ni..hee..not racism atau sabahanism..terbiasa..mari umat islam menunaikan solat...inshaAllah...

p/s: ayat tidak chantek maksudnya otak ada masalah tertentu..weeuuu..don't worry, Allah is there..inshaAllah :)


wassalam


Thursday, May 26, 2011

_berdiam lebih baik..?

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

hari ini saya ingin berkongsi..hadis yang biasa kita baca atau dengar..maafkan saya atas kekhilafan yang wujud, saya budak baru belajar :)

saya akui, saya manusia yang ada had amarah dan sedih tersendiri.saya berusaha untuk kawal.dan biasanya (all the time when the time comes, actually) saya akan berdiam diri..hehe..berdiam kan sahabat paling baik?


yeah, that's what i'm talking about.

tapi berdiam tuh xbleh lebih daripada tiga hari..seperti sabda Nabi s.a.w yang saya mau kongsi ini..hee~


Dalam sepotong hadis yang dikeluarkan oleh Imam At-Tirmizi, diceritakan daripada seorang sahabat Nabi saw yang bernama Abu Ayyub Al-Ansari bahawasanya Nabi saw bersabda,

لا يحل لمسلم أن يهجر أخاه فوق ثلاث , يلتقيان فصد هذا ويصد هذا , وخيرهما الذى يبداء بالسلام

Maksudnya : Tidak halal bagi seorang Islam itu tidak menegur sapa saudaranya lebih daripada tiga hari, berjumpa keduanya maka berpaling seorang ke tempat lain dan seorang lagi ketempat lain. Yang lebih baik daripada dua orang ini ialah siapa yang memulakan salam.

inshaAllah...mari sama2 amalkan hadis di atas. amarah itu boleh diatasi dengan pengabdian diri kepada Allah swt..bukan dengan berdiam dalam dunia sendiri semata-mata.

menurut Imam an-Nawawi...kalau tidak bertegur sapa antara saudara semuslim sampai tiga hari, maka perbuatan itu dimaafkan. secara lumrah manusia punya sifat marah, dan moga-moga dalam tempoh tiga hari tuh amarahnya reda. apabila semuanya sudah ok, hati sejuk, maka bertegur sapa lah kembali. namun, jika lebih tiga hari dan masih tidak bertegur sapa, maka kedua-duanya (atau lebih) dikira berdosa (bold, maksudnya agak penting ya di situ)

tapi kalau yang satu sudah menegur dan satu lagi tidak membalas, adakah itu berdosa? menurut imam Syafi'e dan imam Malik, berdasarkan hadis di atas, memberi salam sudah memadai kerana memberi salam itu sudah memenuhi syarat bertegur sapa :)

jika sesama saudara muslim tidak bertegur sapa, maka pintu syurga ditutup bagi mereka(nauzubillah!) hinggalah mereka berdamai, inshaAllah..


Sabit dengan keterangan hadis sahih yang dikeluarkan oleh Imam At-Tirmizi,

عن أبى هريرة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : تفتح أبواب الجنة يوم الأثنين والخميس فيغفر فيهما لمن لا يشرك بالله شيئا الا المهتجرين يقال : ردوا هذين حتى يصطلحا


Maksudnya : Daripada Abu Hurairah r.a, bahawasanya Rasulullah saw bersabda : Telah dibuka pintu syurga pada hari Isnin dan Khamis, maka diberi keampunan pada kedua-duanya bagi mereka yang tidak menyengutukan Allah dengan sesuatu melainkan ke atas dua orang yang tidak bertegur sapa.. Maka dikatakan kepada pintu syurga, tolaklah kedua-dua orang itu sehinggalah mereka kembali berdamai.

janganlah kita memutuskan ikatan silaturrahmi (konsepnya harus difahami dengan jelas ya..)kerana mereka yang memutuskan silaturrahmi tidak akan masuk syurga (al-bukhari) nauzubillah!

mashaAllah! mari lupakan sengketa yang berlaku..biasalah tuh, asam garam kehidupan..namun jangan dibiasakan pula, nanti membawa padah..ya..



jangan pulak nak jadikan inner feelings (sedih, kecewa ect) sebagai satu sebab kenapa kita berdiam diri hingga berhari-hari (yakni melebihi 3 hari). ini kerana kita bakal menyinggung perasaan insan sekeliling kita..kenapa pulak menyinggung? ke depa perasan je lebih? bukanlah...sebab mesti depa rasa depa yang buat salah dan berusaha mencari kesalahan depa walaupun sebenarnya bukan depa yang salah..(as usual, ayat cheQ berbelit2 sikit..wee)



kiranya ada masalah tuh, and tidak sudi untuk menghebahkannya, maka berusaha untuk mengawalnya..jangan perasaan yang kawal diri kita, nanti saitan (the devil) mudah untuk menguasai hati..nauzubillah! luahkan perasaan dengan cara tersendiri..but, kalau tau cara yang hangpa buat tuh negative enough untuk diteruskan, then stop it..find another way..don't be too egoist..Allah lebih suka hambaNya yang merendahkan diri dan bersujud kepadaNya..inshaAllah :)

inshaAllah..mari sama2 perbaiki diri..masih berpeluang sebelum malaikat maut datang bertandang..

'berkata benarlah walaupun ianya pahit..'

moga bermanfaat..inshaAllah



wassalam

Wednesday, May 25, 2011

_la tahzan..

in the name of Allah..

assalamualaikum..

hari ni, result final semester 5 dah keluar..terpaku sejenak..Allah, ujian-Mu sungguh menggugat hatiku T_T


-sadness upon me-

***

bersyukurlah baya!

***

sayu..ntahlah..sini bukan tempat melepaskan keluhan, tapi membebaskan rasa di jiwa.huhu..boleh ka?

haa...cuti sudah mendekat..dan saya masih tidak berganjak..tidak tahu ingin berbuat apa..huhu elaun pun belum lagi masuk2..Allah..ujian2..Allah lebih tahu apa yang terbaik untukmu baya!

:D

tadi..call imran n surady..permata hati saya, anak-anak emas saya..walaupun bukan 'keluar' dari diri saya, namun kami berkongsi kehidupan dengan lebih indah semenjak kelahiran mereka di dunia ni (maksudnya saya dah tua ke?huhu)


tension enough?

keserabutan yang melanda di jiwa semakin terusai.alhamdulillah.Allah bagi tenang..mendengar suara mereka yang selamba (tapi cheQ tau depa rindu gegila kat cheQ! :P)

memula tuh memang call bapa..xberani mau pass report dekat big boss.huhu dah tau diri x sehebat mana..malu nak mengaku lagi? cobaan..huhu

monologs..again

"dear beloved father,

assalamualaikum..

maybe i'm not a good daughter. i'm not as good as others' daughter. but i've tried my very best to achieve something, just to make you and myself proud. but i failed. i am really sorry..i couldn't tell you, even you'll say 'it's fine'. because i have to try hard, again. then, it would be something. i know i am not as brilliant as other's kids, but i will try to be your brilliant little girl. i am sorry bapa, I LOVE YOU.

your daughter,baya."


fine, bapa saya belikan henpon baru untuk adik-adik..saya jeles..hahaha.. :P

...

shall i say i am not pretending to be happy? because i'm not, even the sad mode overheated in the brain just now...haa....

i have to delete (permanently) all those negative things in my mind, i know i should have done that.inshaAllah..don't be sad, Allah is there for you baya :)

inshaAllah


wassalam


Monday, May 23, 2011

_misses..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

dear you,

may Allah bless you. i know we are separated by the sea..i can't see you there, so do you. but i can feel your love..and hopes..until we meet again.inshaAllah..

i truly miss the time we were together. please be well and wait for me..i'll finish up here, and be there for you..

thank you my brothers and beloved father..thank you for loving me..



with lots of love,
baya.


wassalam

Thursday, May 19, 2011

_penyakit hati..

in the name of Allah..

assalamualaikum..

Dalam medical, hati (liver) nih terletak di bahagian kanan dada manusia, di bawah pari-paru kanan. Hati adalah antara organ dalaman yang sangat penting kepada manusia. Fungsi hati (liver) adalah untuk detoksifikasi ubatan, sintesis protein, dan membantu dalam sistem penghadaman manusia.


elakkan penyakit hati..

hmm..cuba bayangkan kalau hati rosak? Macam mana nak dapat badan yang sihat? Toksin menari-nari dalam badan, badan mestilah jadi tak sihat kan? Otak pun makin runsing fikirkan pasal penyakit dekat hati..

Macam tu lah jugak hati nurani manusia. Hati yang tidak kelihatan, namun terasa kewujudannya. Hati yang punya perasaan, yang boleh merasakan perasaan-perasaan di sekelilingnya. Hati yang dapat melahirkan atau menyembunyikan mood empunya hati..

Wednesday, May 18, 2011

_no title, boleh..?

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

haa...haa...haa...

cuti :)

saya bahagia.tapi bosan.sebab sudah biasa dengan kesibukan, eh sibuk ke?haa..nak buat apa nih?memberontak di bilik sebelah (which is my bilik also, just separated by dinding and linked by an everyday-opened-door) dan membuat bising semasa orang masih membuta..ohh..indahnya hobi baru.yeah!

apa cer? exam habis sudah..sem5 pun habis sudah..o yeah..red name tag, here i come.eh?

senyum2 dapat tido dengan best..(aik tak bangun malam ke?naaa...kedapatan!) <--- sila jangan ditiru aksi ini ya tuan-tuan dan puan-puan..buang yang keruh ambil yang jernih..~


*sambil menyanyi lalala*

cuti semester ini saya menjadi penunggu asrama..tidak dapat ku bertemu dengan adik-adik dan merotan mereka kalau tidak mau bersolat lima waktu di surau berdekatan rumah.haaaa....rindunya aksi itu! huhu (saya kakak yang jahat, sila maklum ya tuan-tuan dan puan-puan -_-")

hari nampaknya semakin lambat berlalu..entah kenapa..bagaikan ditusuk sembilu(yuckks..baya, cukup!)...okay people...ini sindrom bosan...


(ndaklah sampai macam ni plak..masih ada benda lain yang tidak membosankan..yeah!)

inshaAllah..dua sahabat saya bakal bernikah semasa cuti ni..barakallahu lakuma! :D (cuba buang perkataan 'dua sahabat' di depan, MAGIC!!! hehe) saya tumpang gembira tapi ndak dapat jugak datang memeriahkan majlisnya..aisehmen...derita di jiwa doh~ T_T

***

final exam berlalu macam xnak lalu..sungguh susah soklan2 yang dibagi..xngam profesion,tapi ada hikmahnya inshaAllah..ntah mau cakap apa..ada yang susah, ada jugak yang senang tahap tertidur semasa menjawab exam..wahaha! ok, itu sudah over~

cuti2 malaysia bakal berlangsung selepas induksi inshaAllah..sebab masa tuh duit mashuk,hihihi..elaun oh elaun..engkau datang dari Allah, maka engkau juga bakal kembali padaNya..dan menjadi saksi setiap sen penggunaanmu..maka inshaAllah, daku bakal memanfaatkanmu sebaiknya..sila jawab baik-baik depan Allah ya, inshaAllah! heee :D


.TERIMA KASIH TUHAN.

sebenarnya niat malas nak mengupdate blog..tapi rasanya sudah lama ndak update plak kan..ehehehe..buat2 bizi jak..hihihi (ketawa mulia dan ayu sambil menutup mulut A.K.A plastik)

mari memanfaatkan masa dengan sebaiknya..inshaAllah..bergumbira dengan rumet2 selagi bisa.yeah,bukan berbisa tapi bisa..k.e.k.e.k.e.k.e.. (ketawa seperti linda si rumetku, menyebut satu-satu huruf dengan laju ---> haha)

ok lah...mau p dating sat dengan rumet2 sekalian alam..hehe inshaAllah!

peace no war... :)


wassalam


Monday, May 9, 2011

_curi masa..

in the name of Allah..

assalamualaikum..

exam week,exam mode..haaa..tapi masih curi2 masa update..apa nak jadi ni? :P


anyway,

pe kabo semua?sihat..inshaAllah may Allah bless all of you out there..reading this no-important-thing post.haha sorry,hati bermasalah...tolong 'cuci' saya sat bleyh? jazakumullah!

bha..jom kita study, jangan malas2..yeah!!! <----- PLASTIC semata2

(^^)y

ok baya..stop it..k babai..

jangan lupa jaga amal, untuk baya terutamanya.erk..telan liur dowh..huhu

doakan kejayaan saya dan kawan2 saya,jazakumullah..dan doakan kami mati dalam iman,jika ajal itu lebih awal.. T_T insaflah wahai diri~




wassalam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...