asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Thursday, September 29, 2011

_at least..

in the name of Allah..assalamualaikum wbt..

acapkali kita dengar these two words. at least..terus, saya pun befikir lah cukupkah dengan dua perkataan ni, kita merasa lega dan tenang. aman damai tenteram hidup di muka bumi nih..hoho..

dua perkataan ni seumpama jadi simbol yang kita rasa diri kita 'selamat' atau dalam kata lainnya, kita dah rasa cukup dengan hidup nih..nooohhh???

bukan saya nak ajak hampa semua x bersyukur dengan nikmat Tuhan..no no no..it's another way back. biasanya words ni digunakan semasa beramal..x kiralah amal apa pun..huhuhu~

untuk memudahkan kefahaman bersama, saya selitkan beberapa dialog yang menjadi siulan umat zaman sekarang..hmm.. (semoga Allah bagi kita faham, amin)

dialog satu:


"aku tau free hair tu salah, tapi at least aku solat. ada orang pakai tudung jak tapi x jaga solat.."

dialog dua:


"at least aku bagi sedekah lagi dengan makcik tuh..daripada orang kaya zaman sekarang ni, satu sen pun haram mau buat sedekah! cist!"

dialog tiga:


"it's okay kalau tak tutup aurat dengan sempurna pun, at least aku tau nak jaga diri macam mana. lagipun aku x sosial macam minah2 kat luar sana..zaman sekarang ni, tutup2 pun sosial jugak!"
***

dan banyak lagilah situasi2 'at least' yang agak2 lah popiler zaman sekarang ni..hmm ada sesiapa yang terasa, saya mintak maaf sebab saya pun terasa jugak! T_T

ulasan pra-matang (daripada otak empunya blog) :

DIALOG SATU:

maaflah saya tidak setuju. solat itu kewajipan dan menutup aurat itu pun kewajipan. hang solat, xpalah dah lepas satu kewajipan. tapi sangkut tang tutup aurat, jawab sendiri nanti ya. lagi pula, dosa dedah aurat nih bapa kita yang tanggung tahu? jadi fikir2kanlah..xkan nak tarik ayah masuk neraka? nauzubillah! satu lagi..dahlah x tutup aurat, hang pi mengata lagi orang pakai tudung tapi x solat..janganlah mau doublekan dosa yang sudah triple-miple yang...~

DIALOG DUA:

pasal sedekah pun mau cakap macam tuh lagi ka? hmm..nda taulah..siap mengata urang lagi..selamatkah begini ya? ini menyedihkan, bukan selamat namanya..

DIALOG TIGA:

satu lagi..kes x tutup aurat dengan sempurna pun selalunya jadi bualan hot di kalangan remaja sekarang..ni mesti dah kena ajak pakai labuh2 nih..dah tu, siap ngutuk lagi..adeh..hmm..

'you know, x cutelah labuh2 nih..'

owh..jadi hang dok pakai lilit sana lilit sini seumpama kain yang kusut tersimpul di hujung tuh hang kata kiut miut lah ya? sorry..TIDAK SETUJU. anda tahu kebenaran cuma terkadang tidak yakin dengannya.. wallahu'alam..

(bagi yang berniat untuk melabuhkan jilbabnya..silakan, silakan, silakan! jangan diikut sikap si baya ini..sungguh tidak ada kepositifan di dalam entrinya, aiyak!)

kerana sesungguhnya..

"Wahai Nabi! katakanlah kepada isteri-siterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, 'Hendaklah mereka menutupkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka.' Yang demikian itu agar mereka lebih mudah untuk dikenali, sehingga mereka tidak diganggu. Dan Allah maha Pengampun, maha Penyayang." (Al-Ahzab:59)

subhanallah..Maha Suci Allah..yang menyucikan hati dan sanubari manusia..semoga terhindar dari sifat mazmumah inshaAllah..amin..

jadi, perkataan at least jangan disalah gunakan..ia bukan penyelamat kita untuk kita bersenang lenang di dunia. amal cukup makan jak hingga tiada keinginan dan usaha untuk tambah amal. nauzubillah. mesti ada aim mau masuk syurga di samping Rasulullah saw kan..??

mari beringat..iman meningkat dengan izin Allah dibantu dengan usaha untuk istiqomah dan menambahkan amal ikut al-Quran dan Sunnah Rasulullah saw, inshaAllah..err bukan tokok tambah sampai jadi bidaah pulak..huhu

lagi satu..dah tahu diri ada kekurangan, jangan pula dibandingkan dengan kekurangan orang lain. itu mengaibkan namanya. mungkin hang masih x nampak kebaikan orang tuh daripada diri hang sendiri.

never judge. but, think properly as we are also human being. full with mistakes to be corrected as long as we live in our Deen. inshaAllah, berubah ke arah yang lebih baik..macam best jak cakap omputih walaupun broken sana sini.ehehe



wassalam..


p/s: entry ini lebih menjurus kepada nasihat untuk diri yang lemah nih..astaghfirullah! jika jadi asbab untuk berubah, inshaAllah kebaikannya datang dari Allah SWT..semoga bermanfaat :)



Tuesday, September 27, 2011

_berjinak-jinak..

in the name of Allah SWT

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

alhamdulillah..bersawang sudah blog saya :P

sebenarnya idea banyak..tapi ayat tidak tersusun akhir2 ni..berterabur semua entah ke mana arahnya..mungkin idea nda berapa mau bernas kot? huhu..ampun dan maaf di pinta, blog ini tidak memberi apa2 faedah buat antum sekalian..atas kelemahan penulis blog sendiri AKA saya =.="

***

cuba teka..saya pakai purdah atau tidak?


hmm..


hmmmmm...


hmmmmmmmm....


tettt! habis masa!


jawapannya..


jeng3..


cakk!!! hitam itu menawan :)

biarlah rahsia! huhu selamat meneka dengan baik..hehe


sedang berjinak-jinak..sudah lama niat tertanam..sejak berkenal dengan usaha agama..sejak Allah ilhamkan keindahan wanita tertutup itu sendiri..mashaAllah..indah ok, indah! :) semoga dipermudahkan inshaAllah..

Allah yang membolak-balikkan hati..Allah juga yang membuka hati..malah padaNya segala perasaan diluahkan..wuwuwuwu

inshaAllah..

semoga kekal hati ini dalam usaha ini amin! inshaAllah..(tolong aminkan jugak ye..hehe)

kalau anda perasan (yg ada add saya dekat FB lah.haha) saya dah jarang nak update status. saya jarang komen status orang. KECUALI saya rasa gatal tangan menaip nak komen. ha..ha..ntahlah, saya rasa FB x bagi apa2 keuntungan akhirat kecuali sebagai perhubungan berbayar yang kita tak sedar yang kita bayar bil broadband..macam free je FB tuh kan? haha..walhal duit melayang ke FB je masa buka internet (wargh...sentap diri sendiri)...kira infaq ke kalau berdakwah dalam FB? hohoho wallahu'alam..jangan ditanya si penyoal, nanti dia semakin kompius..grrr ^^

tiba-tiba plak memanjang pasal FB, sorry peepz! hee

maksud tersirat saya..saya malas nak bersosial melalui FB sangat..(yelah x sosial ngko! haha) inshaAllah..semakin dikurangkan..kalau saya xpernah komen atau like status anda, saya belum mati dan bukan x ambil peduli..cuma biar diketahui senyap2, dan dalam diam doa diberi..inshaAllah..kegembiraan datang hanya dengan keizinan Allah..bukan dengan komen saya atau like saya (pergh...ayat macam ber-fanclub pun ada.hahaha maaf, saya je perasannnnnnn lebeyh..sebenarnya ayat ni bajet femes :P)

ignore the unimportant things i'd said above.. ^^

berbalik kepada kisah purdah yang terkoma sebentar tadi..ramai yang kata orang pakai purdah ni anti-sosial. hoho. ye ke? pada saya, orang yang pakai purdah nih adalah antara manusia yang paling mesra sesama golongannya (wanita) tahu! hehe..jika wanita itu faham akan usaha agama, faham tentang ikramul muslimin..mashaAllah..anda akan dilayan seperti puteri tahu! (idaklah sampai gitu, seumpama gitulah.huhuhu) smesra yang bisa. walaupun kenal baru sehari, tapi kemesraan tidak terkata..macam dah lama tinggal sebumbung je lagaknya..mashaAllah, indahnya ukhuwwah kerana Allah :)

saya tahu pun sebab saya sudah merasainya..dan banyak karkuzari dari group masturat dalam FB. wah...ada jugak guna FB nooo...huhuhu

cumanya saya ni masih lemah lagi..masih banyak keterlupaan amal masa bersosial sesama teman2..haa..maafkan kelemahan diri yang tidak disedari (ka x sedar diri? hmm..)

doakan agar hidayah tersebar seluruh alam dan doakan saya juga..agar sentiasa memperbetulkan niat dan dipermudah urusan di dunia dan akhirat..jazakumullah khair! :)



wassalam..



p/s: sudah dapat jawapan? hehe..~


Sunday, September 4, 2011

_sakit mata..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

kullu a'amin wa antum bikhair..^_^ selamat hari raya (yang dah 5 hari lepas..hehe)

raya aidilfitri sehari jak,tapi skang orang beraya berhari-hari..ada yang sampai sebulan kot?hurm..terlalu gumbira kot? wallahu'alam..

hari ini berjalan-jalan ke rumah besties. Diana Shaffernah Binti Samsudin. huhu lama nda jumpa, rindu betul! alhamdulillah..masih berkesempatan bermaafan dan bersenda gurau dengannya.. :)

tidak lupa jugak dengan Rosita Arsyad dan Al-Sheena Abdul Nasip. hehe. nama penuh plak tuhh..baya2..hihi

keluarlah segala cherita2 lama..kes2 jadi pelakon handalan. hahaha. best! long.. long.. long..time ago dude. well, kinda legend. haha

***

pastue pi pulak berjalan ke bandar Sandakan. hehe. lama nda jejak, dah 8 bulan dowh! banyak jugak perubahan. bangunan dah banyak yang penuh dengan storeys. haa..sakanlah manusia berkeliaran ke sana ke mari..Allahuakbar..jauhkanlah!

kononnya mau pi cari henpon baru..tapi Allah x izin, kedai yang dituju dah tutup. alhamdulillah, jimat! hahaha :P


p pulak ke Gentingmas Mall. huh! seperti biasa, manusia ramai dari barang. erk? haha. ndak, maksud saya manusia ramai. oke, ramai. (sayalah antara satunya...T_T)

dan..saya kira-kira dapatlah mengira beberapa peratus wanita yang melindungi mahkota(crown) depa. alhamdulillah, MASIH ADA.

namun..AGAK RAMAI yang 'tayang' mahkota depa puas-puas. duh! sakit mata terus. dan sakit jugak jiwa. oh jiwa!

sememangnya saya ni sakit mata. ada jangkitan sikit, bengkak dah. conjunctivitis. alhamdulillah, semakin membaik. bapa bagi ubat titis mata. ermm..sebenarnya ubat tuh dah expired, tapi asbab bapa yang bagi dengan ikhlas, Allah bagi bengkak mata surut. :) gumbira jek hati. hehe.

berbalik kepada 'sakit mata' saya yang satu lagi. semakin ramai lagaknya yang tidak jaga mahkota bebaik. kalau hangpa pakai tudung yang belit2 tuh, xpalah..semoga Allah bagi hidayah lagi dan lagi. dan pada yang xpakai langsung...kesian kat suami hangpa tau..err..semua orang dah nampak..err..tutuplah..err..huhuhu..

SEMOGA ALLAH BERI HIDAYAT SELURUH ALAM. AMIN!

sedih hati saya. cara saya pakai pelik sangat ka? saya cuma mau contohi para sahabiah r.ha. walaupun saya xmampu tiru 100%, tapi saya betul-betul mau! err...sorry, ter-emo plak. huhu. sebab setiap kali pun saya dapat pandangan separuh pelik. err. husnus zhon. mungkin dorang pun mau, tapi masih segan. inshaAllah, doa dan usaha! :D

“Pada awalnya Islam itu asing dan Islam akan kembali asing sebagaimana pada awalnya. Sungguh beruntunglah orang-orang yang asing.”
(HR Muslim no 389 dari Abu Hurairah)

ok2..dah la mencarut sana- sini. huhuhu. ampun maaf dipinta kiranya ada yang terasa. saya tidak berniat, cuma nak memberitahu isi fikiran kepala saya. hehe.

ini ada gambar2..err..gambar satu syawal 1432H..gambar abang, adik2 dan satu gambar sesat. ahahaha xda kena mengena ngan entry. layan jak lah. hehe :D



the eldest one. huhuhu. dengan baju baru yang rumet saya pilihkan. haha :D



hihi. senyum! ^_^
(dia x pakai baju raya yang saya belikan. huhu. katanya, belum lagi mau pi beraya. ahaha)



ikhlas ka ndak nih?! hahaha.. ^^,
(sengih2 jak dia ni di hari raya aidilfitri. mau duit raya lah tuh. isk3)



ini si kakak. dan si adik. haha. sorang2 jak pakai tudung dalam rumah. hoho. sabar seja lah! :D




selamat hari raya aidilfitri :)


wassalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...