asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Thursday, December 10, 2009

naek bas nak g lebri...

in the name of ALLAH...

terkejut beruk bila naik bas tadi, konduktor ba tuh menyapa...

'ko masih tinggal di lupak meluas lagi??'
dengan dahi bekerut n mata meliar ke luar tingkap...hmm....ana just angguk

'lama sudah aku ndak tengok kau...'

angguk lagi...

'kau pigi mana?'

rasa nak pasang signboard kat dahi jek...DND...(do not disturb), tapi...

'aku p kedah...belajar....'

jawab sekali dengan belajar supaya dia tak tanya lagi...but still he carry on with....

'hari tuh aku pigi rumah kawan...aku nampak gambarmu dengan kawanmu di kfc...ramai kamu di situ...masa tu kau masih sekolah...'

dahi ana berkerut lagi...yang terhambur...

'kfc?!' - rasa macam tak terbeliak mata, terpusing kepala dan leher...huhu otak cuba recall balik...bila? dengan siapa? kfc plak tuh...


'owh...gambar lama...' -tenang je...dalam hati, ish budak ni kenal sapa ana yang dulu...macam mana ana, dan gelagat aksi2 giler...aduh...malunyerrrrrr.........................sampai tak sudah!

sebelum turun, ana cuma ucapkan 'tengkiu...' sebab ana tak perlu tekan bell, dia bagitau pemandu ana nak turun lebri...and sebab dia bagi ana kesedaran, betapa teruk ana dahulu kala....menjadikan ana malu dengan ALLAH...terima kasih ya sahabat yang tidak ana kenal dengan namanya, mahupun sejarah hidupnya...

malu jygak...sebab sorang konduktor lelaki cakap macam tuh dengan ana yang dah 'pelik' di mata diorang kini...susahnya nak hadapi malu nih.....

*blushed!*


Thursday, December 3, 2009

dolu-dolu

In the name of ALLAH…

Balik ke rumah nih, bertapak kembali kenangan silam dengan budak2 sekolah zaman dolu-dolu…this song is dedicated to my old fellows…

Twinkle twinkle little star
How I wonder what you are……

Bintang berkerlipan
Menerangi malam
Bintang, aku kesepian
Tolong aku yang kini suram

Aku ingin pergi
Bersama bintang jauh di sana
Aku kebosanan
Dengan dunia penuh dusta

Oh bintang… kau bawalah daku
Bersama kerlipan riangmu
Aku ingin gembira
Bersama bintang di sana…

(song & lyrics by : myself, got the idea of ‘bintang’ from a friend of mine)

Teringat zaman2 ana masih kenal dunia sekadar dunia..mencari kebahagiaan dengan cara sendiri, bagai melukut di tengah gantang. Kehkeh..bak orang kata “hidup ini aku yang punya”-underconsciousness bahawa ada TUHAN yang melihat di atas..well that’s me a couples of years back..being the most unpredictable person on whole wide world…idiopathic

***
baju kurung orang lain warna putih cerah, tapi baju kurung dia warna biru nila..adake patut nila baju sekolah sampai terang macam tu…sesedap ati jek..tapi tu lah dia budak nakal 5 amanah yang sorang nih..ikutkan nama kelas, kelas harapan, tapi dajal jugak..besar kepala jugak..nak kata sopan, ye..memanglah sopan. Bagi salam gak kat cikgu2 sumer..tapi pernah gak kena denda berdiri dalam kelas, sebab tak bawak buku teks sejarah yang teramatlah penting bagi encik Awang..huh nasib baik tak pegang apa2 jawatan dalam kelas atau sekolah, kalau tak, nayalah...muka seposen jek, takdelah cantik pun. Tapi banyak gak dapat surat2 layang yang tah pape. banyak gak cikgu2 senang kat dia, sebab budak ni taklah kosong sangat otaknya. Ada gak piker nak study. Especially in English class, dia paling ligat and gatal mulut bersuara. Pemalu? Nope! Pernah tengking budak lelaki sebab budak tuh dah melampau taknak bagi kerjasama dalam pembersihan kelas, tu kira pemalu? Haha..still dia ngan style dia..budak2 junior and kelas2 sebelah semua gerun kat dia, tak penah pun membunuh. Tak penah pun ada kes nak rosakkan keta cikgu ke hapa..just pernah sekongkol dengan pengawas kelas sebelah kenakan sorang budak kelas hujung sebab budak tuh cari pasal dulu. Hahaha..still its not that hard…budak tu yang perasan sangat..jeles kot dengan budak nakal sekor nih. Hei…am not! Last2 kena panggil dek guru kelas. “kamu ada musuh dengan siapa2 ke ni?” soalan yang diaju lepas dapat tau nama dia tertulis di tandas perempuan dengan ayat2 yang tak senonoh dan tak sedap nak di baca. Dia geleng selamba. “hmm…ada pernah gaduh dengan mana2 budak ka sebelum ni?” “ndak pernahlah cekgu..tapi ada satu budak yang memang ndak suka dengan aku cekgu (ambek kau! Pecah gak tembelang)” *** akhirnya budak tu mengaku dia yang buat..kes budak2 jek…jeles punya pasal..haha orang kata mulut dia bisa gak..cakap men suke suki jek hambur ayat without any further thinks..lantak lah..tak makan saman tol..patutlah kuar kes, nasib tak saman, heh! Tu lah dia..budak selamba 06’ batch dajal yang bawa sinar kat sekolah. Haha jahat dan dajal mana pun budak nih, dia tetap amik bahagian dalam aktivitis kat sekolah. Takdelah ikut lari pecut 360meter plak…just ikut pertandingan pantun, sebab cikgu dah suruh..haha jadi pelakon utama dalam pertandingan drama antara kelas. Insaf tajuknya…juara…jadi kebanggaan cikgu…”hei..baik kamu tukar nama pegi samirah je lah, padan plak dengan kamu tuh…S.A.M ke?” si cekgu azmi menyakat peril..adeh, dah penat lelah acting terjatuh kat lantai pentas, kena tampar oleh si ahmadi depan public sebab kononnya dajal sangatdalam drama tu (walaupun sememangnya dajal haha), itu je pujian? Hee..tapi budak ni tetap senyum tanda dia rilek and tak kisah pun ayat membunuh cikgu tuh..lantaklah..this is my nice stupid playground, I’ll do what I want to..31 august, main bedal lagu patriotic..lagu A.C.A.B (the youth) ditukar lirik oleh budak ni jadi patriot sket untuk dapat tempat kedua dalam pertandingan lagu2 patriot dalam bulan merdeka. Apa da…dapat pujian oleh budak2 nakal jek..tapi bukan tu yang dia nak…dia nak kepuasan dalam ciptaannya. Jadi penyanyi solo wa kata sama lu! Sebab takde sapa yang nak jadi…semua sebab volunteer terpaksa…wakil sekolah dalam public speaking competition inter school. Lawan banyak budak pandai2. Gerun gak dia, rasa nak jadi turtle pun ada…nak sembunyi dalam benda warna hijau tuh..huh..seram sejuk lutut seih! Tapi ditempuh gak dengan penuh selamba, lagak pandai gak walaupun berderau darah ke muka..impromptu yang hancus..dapat fourth place jer? Hmmm..takpe..next time cuba lagi..kot! sudahlah…sebanyak mana pun ko ikut dalam aktivitis nis, dapat sijils and hadiahs..ko tetap dajal gak..di mata cekgu disiplin, ko tetap budak nakal…sebab ko pernah lawan cakap head-prefect yang masa tuh is your upper-six senior. “sabar bah! Aku turun jugak nih!” hah..nasib baik budak tuh minat sikit kat kau, kalau tak naya dengan cekgu disiplin kesayangannya..sementara exam mendatang..kau dengan budak2 lepak study maut gak..membunuh gak paper2 spm nih. But then…..after all the disasters around, habis jugak spm. Babai sekolahku…tempat menapaknya segala kenangan pahit dan manis bersamamu..kau membesarkan aku dengan penuh kasih sayang……
***

siapalah budak dajal nih..kesian..insaflah

Sedingin untaian kata-kata hikmah dari kalbu yang menusuk jiwa, kadang2 ana terfikir sejenak, layakkah ana menafsir kata2 itu…..sedangkan dulu….dulu ana bukanlah muslimah yang indah di pandangan para da’ie. Malah di anggap kotor dan sampah kat tepi longkang tu lebih mulia dari ana…(ni phrase yang ana buat sendiri-takde kena mengena antara yang hidup ataupun yang mati)..huhu tapi ana jumpa ayat ini;
160. kecuali mereka yang telah taubat dan mengadakan perbaikan dan menerangkan (kebenaran), maka terhadap mereka itulah Aku menerima taubatnya dan Akulah Yang Maha Menerima taubat lagi Maha Penyayang. (Al Baqarah)
Akhirnya ana dapat rasa hikmah yang ALLAH nak beri pada kehidupan ana…kesyukuran selepas terhumban dalam jurang kejahilan yang membelenggu kehidupan. Astaghfirullah..baru tersedar selama kejahilan itu, ana diperhati dan di amati dari atas. Dengan pandangan KASIH yang paling sukar di cari…hingga dipilih-Nya untuk menerima sebuah amanah berbentuk CINTA yang perlu dijaga hingga……akhir nafas……nanti…

….dan demi nafas yang telah KAU hembuskan dalam kehidupanku, ku berjanji ku akan menjadi yang terbaik…. (UNGU-dengan nafasMu)

serba serbi kehidupan

Dengan asma-Mu ya ALLAH…

Alhamdulillah..finally exam dah habis..nebes gak tunggu result in two weeks nih. Tempoh hari ana dah praktik prosidur suntikan secara IM (intramascular) secara real, and ana pun jadi ‘mangsa suntikan’ bagi teman sekelas. Kami dapat vaksinasi Hepatitis dos ketiga. Ana suntik kak wendy, juga selaku rumet ana. Best sangat, macam nak buat lagi tapi takda dah yang nak kena suntik, semua gian nak menyuntik jek. Haha.. minggu ni nak masuk wad untuk praktikal. Masa ni lah nak praktik apa yang dah study mati2 kat kelas dulu..takla mati pun, separuh nyawa jek..huhu 15hb ni dah mula nak praktikal dengan patient betul, ori punya…kena kat wad surgery. So nak timba ilmu dengan lebih extreme dengan dokter2 yang bakal membuli kami dan ‘dibuli’ oleh ana..hehe best gak bila dapat tanya macam2 dengan dokter, sebab diorang ada macam2 jawapan. Jawapan paling best pernah dengar is…

”itupun korang tak tau ke?”
Kalau tak belajar lagi memang lah tak tau dokter..takkan kami nak tanya kalau dah tau plak..huhu menjadilah kami insan2 bodoh sombong kejap dengan pertanyaan macam tuh..panas telinga tapi takpe..hee hakikatnya kami memang tak tau kan…so kenalah buat cara nak tau…

Berpaling dari topic sebelumnya..entah ape2..

Nak geleng kepala tengok dunia sekarang, tapi ana sendiri pun macam tak betul lagi. Study tak habes agi, hidup tak keruan agi…nak rileks pun orang taknak tengok kite rileks jek..ade je tak kena ngan apa yang kite nak wat..hmmm hidup2…hari tuh bapa ada kol lepas ye kim kan kedit gi henpon ana (wuhuu)…ye kata macam nih…

“nak, nanti belikan lagi bapa topi macam hari tu yang ko belikan ya..?”

Oh bapaku yang retro…..rindu banget dengan beliau..huhu sebenarnya nak jugak ana terketawa dengar ayat ye..sebab topi sebelum tu ana tak beli pun, dah namanye topi kolej..huhu masalahnya sekarang, nak cari kat mana topi macam tu agi? Pusing2 pekan ngan rumet, ana terjumpa satu topi yang simple tapi insya ALLAH bapa suka..lau anak dah belikan mesti beliau suka…hehe dengan harga RM44.90, ana belikan topi hitam tuh untuk bapa tersayang. Sayang bapa…

Dalam pusing2 pekan tuh, terjumpa dua akhwat yang simple dan tertutup..satu pakai jubah biru bertudung biru, and satu lagi jubah hitam bertudung hitam…dengan purdah masing2…ya ALLAH jelesnya hati nih….nak sangat, kepingin sangat…entahlah……cemas and malu jugak bila diorang tengok ana nih renung diorang semacam..pandailah ana sengih sipu2..hihi segan…segan pada diorang, malu pada ALLAH..kemampuan kudrat ana belum sampai tahap macam tu lagi..insya ALLAH…doakan ana……

Ana sekarang baru beberapa langkah untuk nak mencapai target kehidupan ana yang jauh di depan..pointer sem lepas tak meletup, orang pertengahan jek..nak kata lembab, otak ana nih taklah kering sangat..tapi nak di kata bijak gile, tak jugak sebab ada masanya ana nih bleh blank sendiri..huhu ana pelatih simple jek kat kelas..aktif pun macam tu jek..tak aktif sampai terloncat2 girang plak..hehe ana sebenarnya taknak keje nih, tapi minat sangat dengan medic sampai sanggup wat keputusan nak tinggalkan degree amik dip..haha betul2 lah..sampai dah amik nih, rasa berat plak..berat nak tanggung beban antara keinginan hati, minat dan keinginan untuk bahagiakan bapa..hati nak jadi wanita solehah di rumah, untuk da’ie tercinta, untuk khidmat dengan suami dan keluarga, untuk didik anak2 jadi da’ie penggerak ummah, sampaikan tabligh agama hingga ke akhirnya..minat pada medic yang macam takde batasan nih, semua kena bersikap terbuka and open se-open2nya…walhal agama ana punya adab dan batasnya. Dan keinginan bapa pulak, nak ana jadi anak yang berkerjaya..dan punya pendapatan sendiri, jangan susahkan orang lain..kalaulah bapa fikir macam yang ana fikir..analah anak yang paling bahagia atas muka bumi. ALLAH itu adil kan..pasti ada hikmah di sebalik semua nih…sabar…dan kerja ana, mnegungkap semua hikmah2 yang tersembunyi nih dengan otak yang diberi kehidupan bergama..

LiFe’s like that, idiopathic…tu yang ana faham dalam ana menjalani kehidupan yang semakin sukar nih..nak kata bosan, tak…itulah hidup..kalau senang sangat tak thrill lah plak..huhu sabar pasti membuahkan hasil, semoga suatu hari nanti ana dapat petik buah kesabaran yang jadi dambaan ana selama nih..umur dah semakin lewat..insya ALLAH, awal 23tahun nanti ana dah habis dip and keja kat sabah secara tetap. 4 tahun kotrek dengan kerajaan..dalam masa tuh jugak ana kena timba pengalaman hidup kat luar cukup2, secara terbuka dan open. Then, nak habiskan kontrek cepat2, nak tinggalkan keje tuh cepat2, dan jadi isteri kat rumah. Berkati hamba ya Rahman ar-Rahim.. sabar, ada 7tahun lagi untuk tu semua...selagi ALLAH amsih beri peluang untuk benafas dalam agamaNya..amin..

Hidup bukan untuk kerja dunia, tapi untuk wat kerja NABI, khidmat dan amal dengan ikhlas.. bagi seorang wanita macam ana, jadi pendukung suami itulah keinginan hati dan adalah menjadi kebanggaan untuk lihat suami berhempas pulas menjulang agama ALLAH hingga akhir hidupnya……inysa ALLAH..izinkan ana ya ALLAH..amin..

wallahu’alam

Wednesday, November 4, 2009

afwan...maaf...


assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

rinduku pada taubatku
kasihku pada agamaku
cintaku pada tuhanku...

ungkapan2 ini sering ana ucapkan dalam hati untuk menambah keyakinan...dalam keimanan yang semakin goyah...Ya Allah...ampunkan ana ya ALLAH...ana sering terpedaya dalam kejahilan dan kejahatan...hidup ini cuma kepada-Mu...kasih ini ana inginkan untukMu jua...siapa ana untuk meminta lebih? sedangkan yang ana beri tidak cukup untuk memuaskan hati...?

sering saja madah ini ana juga yang bisa menafsir erti sebenar...ana cuma ingin mengambil kesempatan...meminta maaf dan keampunan atas dosa2 yang pernah ana terbuat kepada antum semua..kiranya nyawa kian ke penghujung, semoga dimaafkan dan diberi senyuman...

maafkan hati dan jiwa yang kotor ini....

sudikah antum semua memaafkan ana???

MAHA SUCI ENGKAU YA ALLAH YANG MEMEGANG HATI-HATI HAMBAMU...
BUKAKANLAH HATI-HATI MEREKA UNTUK MEMAAFKAN ANA YANG HINA INI...
amienn................

Saturday, October 31, 2009

exam...mujahadah...


salam exam buat yang exam, salam cuti buat yang cuti...tapi cuti tak bererti tanpa usaha agama...salam buat semua..doakan ana lulus dalam keredhaan-Nya...=)

*nota pembedahan yang ringkas untuk exam hari ni...jam8.30 pagi tadi..

Thursday, October 8, 2009

ni lagi...satu....

08 Okt 09'

Nik Aziz setuju haram purdah

KOTA BHARU 7 Okt. – Musyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersetuju langkah Syeikh Al-Azhar, Mohammed Sayyed Tantawi yang merancang untuk mengharamkan pelajar perempuan memakai purdah atas alasan keselamatan.
Malah beliau yang juga Menteri Bersar Kelantan menegaskan, langkah yang serupa tentunya akan dilakukan di negeri ini sekiranya keadaan memaksa.
Beliau berkata, pemakaian purdah menimbulkan kekeliruan dan menyebabkan pihak tertentu mengambil kesempatan untuk menyembunyikan identiti bagi melakukan aktiviti haram.
Katanya, Islam hanya mewajibkan perempuan menutup aurat dari kepala sehingga ke kaki tetapi tidak termasuk muka.
“Saya sudah lama sebut bahawa Islam hanya minta perempuan tutup aurat dan saya tak pernah sebut tutup aurat tutup muka, macam kita sembahyang, pakai telekung,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

*wa..tak faham (sambil geleng2 pale)..kuikui

biar betul??


RKIB : 07/10/2009

Syeikh Tantawi haramkan purdah ke Universiti al-Azhar

KAHERAH 6 Okt. - Syeikh Al-Azhar, Mohammed Sayyed Tantawi merancang untuk mengharamkan pelajar perempuan yang memakai purdah daripada memasuki institusi-institusi pendidikan di bawah Universiti al-Azhar.
Seorang pegawai keselamatan semalam berkata, polis telah menerima arahan secara lisan supaya menghalang pelajar perempuan yang berkelubung daripada memasuki institusi-institusi al-Azhar termasuk sekolah menengah dan tinggi, serta asrama beberapa universiti di Kaherah.
Pegawai itu berkata, pengharaman tersebut adalah atas sebab keselamatan.
Langkah itu dipercayai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membendung manifestasi Islam yang dianggap ultrakonservatif di Mesir.
Sungguhpun majoriti wanita Mesir memakai tudung, hanya segelintir yang memakai purdah atau dikenali di sini sebagai niqab yang menutup muka dan lebih kerap ditemui di Arab Saudi yang mengamalkan ajaran Wahhabi.
Kebanyakan ulama berpendapat purdah tidak wajib tetapi hanyalah adat resam yang diamalkan oleh masyarakat Arab Badwi sebelum kedatangan Islam.
Rancangan Tantawi itu diumumkan semasa beliau menyuruh seorang pelajar sekolah menengah di sebuah kelas yang dikunjunginya awal minggu ini, supaya menanggalkan niqabnya.
Syeikh itu melawat sekolah-sekolah al-Azhar pada permulaan tahun akademik untuk memeriksa langkah yang diambil bagi membendung wabak selesema babi, menurut butir-butir lawatan yang disiarkan semalam oleh akhbar bebas, Al-Masry Al-Youm.
Tantawi dengan tegas memberitahu gadis berkenaan bahawa niqab 'tidak ada kena-mengena dengan Islam dan hanya satu adat resam' dan memaksanya menanggalkan niqabnya.
Beliau kemudian mengumumkan akan mengeluarkan arahan tidak lama lagi bagi mengharamkan pelajar perempuan yang memakai niqab daripada memasuki sekolah-sekolah al-Azhar.
"Niqab tidak ada kaitan dengan Islam...saya lebih arif tentang agama daripada kamu dan ibu bapa kamu," kata Tantawi kepada pelajar berkenaan.
Seorang sarjana di sebuah pusat penyelidikan al-Azhar, Abdel Moati Bayoumi berkata, para sarjana al-Azhar akan menyokong Tantawi jika beliau mengeluarkan arahan tersebut.
Bagaimanapun pengkritik langkah itu berkata, pengharaman niqab tidak akan dilaksanakan.
Arahan sebelum ini oleh Kementerian Wakaf untuk mengharamkan penceramah wanita yang memakai niqab daripada memasuki masjid dibantah keras.
Seorang penyelidik yang dihalang daripada memasuki perpustakaan Universiti Amerika di sini pada 2001 kerana memakai niqab membawa kesnya ke Mahkamah Agung Mesir dan akhirnya menang.
Mahkamah memutuskan pengharaman menyeluruh ke atas niqab menyalahi perlembagaan. - AP

komen ana;
ape nak jadi dah~~~BLURR VISION~~~

Sunday, October 4, 2009

kisah di hari raya...


juadah kedua di hari raya...(sebab juadah pertama tak sempat nak tangkap gambar, trus lahap jek...tapi baca Bismillah gak lah..heee...)
mula2...letak ketupat dalam pinggan...


kemudian..letak kuah kacangnye..hee dah bleh makan...
lemang yang best...huhu
lama mengidam coklat nih, huhu...akhirnya terbeli gak coklat kegemaran...

laksa yang sedap...siap tambah bihun goreng kat tepi..tuan rumah hidang sekali, takkan nak amik dua kali plak..hehe cover sket...
first time makan rendan kerbau masakan pineng, pedas giler!!!
makan sampai terbatuk..huhu
ni plak ayyad...atau nama full ye, mohd fayyadh syamil...hee
bahan-bahan yang diperlukan untuk buat pizza...
jeng3..
setelah siap....
pizza buatan Long Bah alif...sedap gak...hee walaupun tak gune oven...hehe

alif yang mengantuk berbaring di ribaan...manja tol anak nih...

jeruk buah yang sedap...huhu

ni alif...rindu ngan dia..budak pendiam tapi nakal gak..huhu

Wednesday, September 23, 2009

ceritha ceritho cerithi (ramadhan lalu)

macam tak percaya pulak rasanya sekarang ini dah masuk 21 Ramadhan…apa?! raya?? ana tak balik… T_T …akhirnya merempat jua ana ke rumah orang dan menompang kaseh dan sayang…wuwuwu (asingnya terasa hidup ini..oh…)

minta ampun dan maaf dari awal penghidupan hingga kini, segala dosa tak terhitung oleh jari tangan dan kaki..ana bukanlah insan yang sesempurna kalian..

fadhail ‘amal
satu hari tuh…terbaca satu artikel…
“kita beramal bukan sekadar nak mengejar ganjaran sahaja, tapi demi mencari redho Allah..”
betullah..fadhail ‘amal hanyalah bertindak sebagai catalyst untuk kuat amal, bukannya matlamat untuk beramal..maka, beramal biar ikhlas kerana Allah..sesungguhnya amal itu dari niat…

dan niat adalah..

simple manifestation of life..
begin with a simple thing..
making life as simple as I wanted to..
trying to understand the meaning of life with my own words..
but people doesn’t like it..sometimes..or just an ignore?
or..irritating..blur..trouble..
but me, is always be me..
moving forward to be better
and better..
better than past
better..aim..that’s my..
okay, full stop!

kesederhanaan itu adalah sesuatu yang indah..walaupun tak semua orang bakal setuju, tapi ana tetap dengan pernyataan ini..simple is successful..even what I’ve got today is not what I expected to be..life’s like that! Idiopathic and unpredictable

severe disease of our heart upon these era..not hepatomegaly or cirrhosis..tapi..okay..kadang2 orang kata kita buruk, tapi apa yang lebih buruk dalah memburukkan keburukan…waaaa…burukkah ana ini? ceh..takdelah..rileks..keburukan adalah kelemahan bukanlah kekal jika punya usaha untuk upgrade being better than the ‘buruk’..(tajuk madah-hanya aku yang paham)

hari tuh..duduk dalam bilik..menung, walhal rumet dok kat katil dia..port utama ana adalah depan leptop atau tepi tingkap (sebab takleyh gi pantry makan, pose beb…hehe)
depan leptop macam biasa..kalau dah bosan tahap gaban, dok depan tepi tingkap plak, kemudian menyusurlah rumet dan menempel sambil mata berkelip-kelip menandakan…
’nak maen game??? ngee..’ – okay..
merenung keluar jendela yang menjadi teman..menyampaikan salam buat…bla bla bla…
[……..hormone tak stabil…………..]

Friday, September 18, 2009

nota untuk sahabat yang disayang

fatigue....
dah dekat nak syawal..tapi apa yang ana dapat adalah...letih...
melayan karenah kehidupan yang selalunya buat ana kata satu perkataan...
"astaghfirullah..."

adakalanya sedar...dan selalunya lupa plak...kawan sekeliling kadang2 tak faham kenapa dan mengapa...tapi persoalan itu bukan untuk dorang sebenarnya...kerana ana juga yang salah...salahkan diri lagi...lagi dan lagi....!

sudahlah...off....back off...
im tired of you...but ALLAh takkan bagi kita jumpa dan mesra kalau bukan kerana dakwah dan agama...dan ana sedar Allah nak ana bawa kau ke jalan benar...cuma....setiap lafaz yang ana ucap bukanlah satu concern untuk kau....dan.....

never mind..ana tetap sayang kau,walaupun kita punya mind yang sedikit berbeza...dalam medan kehidupan kita yang sempit kini,ana cuba juga untuk perbetulkan keadaan...dan selalunya kita okay...cuma bila sampai satu part yang menjengkelkan...maka....ana kena diam...sebab kau bahagia dengan part yang menjengkelkan bagi ana tuh...so....whats the point?

semoga Allah bekalkan kita dengan kehidupan yang lebih indah dalam bulan2 mendatang...salam aidil fitri buatmu...sekeluarga...semoga bahagia...

dan ana....masih dalam kehidupan ana lagi...mencari kesilapan dan kesalahan diri sebab tak sampaikan sesuatu...bila ana suarakan...muka mereka pelik...pelik...ntahlah...salah ana kah berkata yang benar??

dan kerana itulah blog ini dinamakan suara bisu...suara yang tidak didengari...

benarlah...'kebenaran tak disukai ramai orang...'
jadi sampai bila nak tipu diri sendiri?????

salam lebaran dari ana dan keluarga....semoga antum semua berbahagia di bulan mulia...
tinggalkan Ramadhan dengan tangisan, kerana mungkin ini Ramadhan kita yang terakhir...wallahu'alam....

=) 'senyuman tetap ku ukir walaupun hatiku menangis...'

Wednesday, September 2, 2009

pagi 12 Ramadhan..


terkesan dengan syarah hadith ke sembilan dalam Fadhilah Ramadhan pagi ini..hinggakan hati terasa nak tercabut, siapa ana selama ini di pandangan Allah???

dalam taklem bersendirian, mengenangkan diri yang selalu hanyut dalam keduniaan..malah dalam bulan mulia ini juga terkadang terleka dengan tipuan nafsu sendiri…aduh..

“Wahai Allah manakah penyakit yang tidak ada pada diriku?
Sembuhilah daku dari setiap penyakit,
Dan tunaikanlah segala hajatku,
Sesungguhnya daku mempunyai hati yang berpenyakit,
Sesungguhnya Dikaulah penyembuh si sakit.”

yakni diri ini sendiri…

‘oh aku yang sentiasa lupa..
mana pergi kekhusyukan hatimu?
jangan pernah lupa Dia sentiasa Melihatmu
dalam keadaan apa pun kau dalam hidupmu
apakah yang sering meragut kekayaan hati dengan kerendahan?
kenapa mesti kau lupa sedangkan kau dah berkali-kali diingatkan?
oh aku yang sentiasa lalai
apalah ertinya hidupmu jika kau sering lupa..!!’

astaghfirullah..

wacana hidup yang entah apa-apa..

celaru..
04 Ramadhan, nombor matrik ana disebut oleh Erlyne (penghuluwati yang selamba tapi karas…kehkeh) sebagai nombor matrik pelatih yang dapat markah rendah dalam MCQ untuk exam surgery baru-baru ni..

‘DBMA090298’
“hah?! Nombor aku ka?” – tanda tak dapat terima kenyataan..

saat itu ana rasa kalut sangat..apa dah jadi nih? tak penah2 lagi dapat macam nih, sampai nombor matrik dah kena sebut nih..parah-parah..ana geleng kepala sendiri..mulut dah kumat-kamit..minta ampun pada ALLAH…astaghfirullah..

‘saye nak kamu semua nih, salin balik semua note saye dalam buku panjang, hantar selepas cuti seminggu nih..ada faham???’

kemarahan en.nadarajah memuncak..

‘kamu tau tak kalau jawab semua, salah boleh potong markah??? Atau kamu semua nih tak ade bace note2 saya?’

ok…ana dah baca, siap kurang tido agi..jadual exam yang pack memaksa kami semua untuk stay up, even certain times kami tak stay up pown..sedap agi tido2..ngeh2..

tapi kalau Allah kata tidak, maka tidaklah..inilah kuasa ALLAH..dan ana terima semuanya dengan penuh ikhlas dan redho..tarbiyah..
maka seminggu ini, analah budak paling syok menulis dalam bilik nih..huhu hampeh..

10 Ramadhan, keluar ke pekan..nak beli barang keperluan..oat..susu fernleaf kuat..campbells..buah-buahan..dan sebagainya..tapi ada juga ke’malang’an yang berlaku. redho..itu sajalah yang ana dapat katakan di sini..sesungguhnya ini semua dari Allah, maka ana harus dan wajib redho..walaupun ada juga telinga hamba tertentu yang menjadi tempat mendengar keluh kesah ana dalam kehidupan yang entah apa-apa..

taklem…….tetap ana buat..walaupun hanya secara infradi..sabarlah..insya Allah suatu hari nanti ana buat jamai’e…tapi entah dengan siapalah dan di manalah..bagaimana dan bla..bla..bla..

kebahagiaan~~bila pelatih wanita diberi kemudahan memasak di hostel..weeuu!! hepi giler..ana adalah tukang makan..hekhek setakat nih, belum lagi menyumbang keringat untuk meng’asap’kan dapur tuh..tak pandai sangat nak masak, tapi insya Allah tau sket2 lah..tak pro macam nak masak gulai segala..hukhuk

satu cherita yang tak berkesudahan..apalah kesudahannya kelak??? fikir punya fikir..zZzZzZzZ..oh indahnya hidup dalam lena..lena dalam dakapan iman..=)

Saturday, August 22, 2009

salam Ramadhan...


sistem hidup yang kurang sempurna…tapi ana tetap berpuas hati akannya..kerana ini pemberian ALLAH, ini semua dari ALLAH…maka ya ALLAH…terima kasih kerana masih MELIHAT ana ini, hanya padaMu tempat bersujud dan memohon keampunan…




seusai tazkirah ringkas malam 1 Ramadhan yang ana sampaikan kepada sahabat-sahabat muslimat di surau semalam, ana masih ingat lagi wajah-wajah kuyu dan layu…mungkin kepenatan dengan tarawih 16 rakaat diikuti witir 3 rakaat..mungkin kesugulan itu juga kerana ana telah menegur diri sendiri dan kami semua dengan satu peringatan ringkas…


dengan suara yang dilembutkan dan penuh ketegasan pula…


“di sini, saya nak membuat satu teguranlah kepada diri saya sendiri dan kita semua…kalau dah sampai waktu untuk bersolat tuh kan, apa salahnya kita awalkan bersiap nak pergi solat..lebih-lebih lagi ada tarawih pertama pada malam ni, yang dah di ingatkan pula berkali-kali…bukan saya nak memaksa kamu semua, tapi fikir sendirilah kan…kenapa hal dunia kita laju nak buat, bergegas pula..tapi hal untuk akhirat kita lengahkan..tangguh dan malas-malas..fikir sendirilah kan…kita tak hidup selamanya..”


(lebih kureng ginilah ana sampakan…sampai ada yang tertunduk..diam…mungkin dia tengah fikir? Atau mengantuk? Heeee wallahu’alam)


ana rasa bersalah juga..mungkin ada yang terasa hati dan mungkin ada yang mula tak senang dengan ana…ana dah ikut rentak kehidupan mereka yang ana ubah suai sendiri untuk kesusaian rutin harian ana…pada mereka ana ini kadang-kadang terlalu extreme..entahlah kenapa plak macam tuh, takpalah.semoga kesalahan ana, ana nampak…tak tertutup oleh penglihatan secetek ilmu yang dimiliki…betullah…Allah yang bagi faham, bukan manusia…manusia hanya dapat mentabligh dengan penuh tertib…=)


selamat menyambut ramadhan al mubarak bagi semua muslimin dan muslimat, mukminin dan mukminat, karkun dan karkunah, masturat sekalian alam…semoga ramadhan kali ini kita gandakan lagi amal ikhlas, atas asbab usia dah semakin meningkat dan perjanjian dengan Allah bila2 masa boleh terjadi…salam’alaik…

Thursday, July 30, 2009

hiba

hari ini ana terima satu mesej dari sorang sahabat maya...sampaikan ana rasa hina sangat diri ini di hadapan ALLAH...siapalah ana?
mesejnya berbunyi begini...


~ Kalau dulu sebelum buat usaha masturat ni, memang tak tahu apa-apa mengenainya,tak suka pun dengan usaha tabligh ni, sekarang ni dah jatuh cinta dengan usaha ni…kalau tak dapat keluar masturat,rasa sedihnya..ialah nak charge bateri iman yang tengah lemah ni…harap-harap nisab 3hari masturat dapat dibentuk di marhalahku bulan ramadhan ni…teringin nak keluar waktu bulan ramadhan..camnela rasanyanyer erk…J

~ Kala dulu tak terfikir akan memakai purdah @ full hijab, sekarang ni Allah permudahkan untuk melakukannya, rata-rata kengkawan lain bila Allah pilih dalam usaha dakwah tabligh ni, mereka dapat amal purdahnya, walhal dahulunya biasa-biasa aje..Alhamdulillah,seronok rasanya..walaupun terdapat cerita lucu di sebalik pemakaian purdah,terutama melihat bebudak yang seakan pelik,agaknya tengok kami yang bertutup ni cam zorro erk, tak kisahla..tapi memang rasa aman tenteram bila memakainya, rasa terpelihara,susah untuk diungkap dengan kata2,hanya mereka yang memakainya sahaja dapat merasainya…mudahan Allah kekalkannya..

~ Kalau dulu suka angan-angan anak jadi doktor, guru, pensyarah, ada ijazah, sekarang ni keutamaannya nak anak jadi hafiz-hafizah, alim-alimah daei-daeiyah,kerja dunia tu kemudian selepas berjaya menjadi hafiz dan alim…kan bagus kalau hafiz kerja jurutera, hafizah kerja doktor sakin puan,erm…bestkan gitu.. itupun fardhu kifayahkan…seronok tengok anak-anak kecil dah dapat hafal surah2 pendek, hafal yassin, sambil main2 mulut baca ayat quran, kan bagusnya..sejuk je hati mak ayah yang melahirkan, tak tahula pula kalu ada mak ayah bangga melihat anak menyanyi lagu zaman sekarang sambil anak menari2..oh tidak, harap2 anak2ku tak seperti itu..ni pun targetku bila anak 10 tahun nak hantar sekolah tahfiz..dan anak2ku pun menunjukkan minatnya..Alhamdulillah,mudah2an Allah perkenankan..

~ Kalau dulu nak suami sembahyang berjemaah di rumah, dengan isteri dan anak-anak, iyelah cam ustaz ustazah cakap masa belajar, sekarang ni, wajib suami sembahyang di masjid, melainkan ada keuzuran yang tidak dapat dielakkan..anak lelakiku pun bila dah mumayyiz nanti, nak ajar dan suruh dia sembahyang di masjid, supaya dia ada rasa cinta pada rumah Allah, kalau ikut suami berjemaah di rumah, alamatla masjid surau kosongla erk..

~ Kalau dulu tak ada majlis ilmu seperti majlis Taklem ni di dalam rumah, sekarang dapat istiqomah setiap hari, sekurang-kurangnya majlis ini dapat mengumpulkan kami sekeluarga dan muzakarah ilmu agama..walaupun suami selalu tak dapat berada dalam majlis ini, yang pasti anak-anak dapat ikut majlis ini, mudahan dengan ilmu yang mereka dengar dapat melembutkan hati mereka dan melahirkan cinta mereka pada agama…

~ Kalau dulu suka tengok rumah yang banyak perhiasan, pasti cantikkan, sekarang ni rumahku di hias sekadar yang perlu sahaja…Alhamdulillah, kerja rumah pun cepat untuk dibereskan..rumahku pun dibuat untuk target terima jemaah masturat dan untuk keselesaan mereka..kalau tiada aral melintang memang rumahku sentiasa sedia untuk menerima jemaah masturat ni..selalu terfikir macam manalah mereka yang punya rumah yang besar dan perhiasan yang banyak, nak membersihkan rumah mereka,mesti makan masa nak melakukannyakan..

~Kalau dulu waktu berkerjaya..susah nak jaga pergaulan dan percakapan, kalau nak berbincang kena berinteraksi plak dengan lelaki, ..ish..ish..silap hari bulan boleh jatuh cinta kat laki orang..ni pengalamanku masa kerja dulu lakan…sekarang ni, Alhamdulillah, duduk dalam 4 penjuru rumah ni, terpelihara semuanya..memangla tempat terbaik untuk wanita di dalam rumah..kan..

~ Yang ni yang best sekali, kalau dulu tak merasa nak melancong luar negara, iyelah bukan senang nak berjalan negara orang kalau takde budget yang cukup, mana nak tuju, bukan ada saudara marapun, tapi bila buat usaha masturat ni, Alhamdulillah, Allah beri peluang pada kami yang bekerjaya suri rumah ni, dapat pergi ke negara orang, siapa sangka makcik-makcik yang duduk kampong , tak reti bahasa omputeh tapi dapat pergi ke Je


>>>> sampai sekarang ana rasa nak nangis jek bila baca..akankah ia terjadi pada insan lemah dan jahil ini???

an admired song



forgive me
today upon a bus i saw a girl
with golden hair
and wished i was as fair
when suddenly she rose to leave
i saw her hobble down the aisle
she had one leg and wore a crutch
but as she passed she smiled
oh GOD forgive me when i whine, when i whine
i have two legs the world is mine

i stopped to buy, to buy some candy
the lad who sold it
had such charm
i talked with him
he seemed so glad
if i were late, it'd do no harm
and as i left he said to me
'i thank you you've been so kind'
'you see..' he said 'i'm blind'
oh GOD forgive me when i whine, when i whine
i have two eyes the world is mine

i saw a child with eyes of blue
he stood and watches the others play
he did not know what to do
i stop a moment and then I said
‘why don’t you join the others dear?’
he looked ahead without a word
and then i knew he couldn’t hear
oh GOD forgive me when i whine
i have two ears the world is mine

with feet to take me where i'd go
with eyes to see the sunset's glow
with ears to hear what i know
oh GOD forgive me when i whine, when i whine
i've been blessed indeed, the world is mine...

Wednesday, July 29, 2009

majlis taklim mingguan masturat


Pengisian Majlis Taklim Mingguan Masturat
Entri kali ini nak cerita pasal program taklim mingguan masturat. untuk pengetahuan, program ini kita buat di dalam rumah, rumah plak bukan sebarang rumah, rumah ini adalah rumah yang telah diputuskan oleh syura. Jadi tiap2 minggu program ini akan dijalankan di rumah yang sama.

Siapa yang boleh hadir di dalam majlis ini...?
Sesiapa sahaja boleh hadir ( perempuan sahaja) , boleh ajak jiran tetangga, kengkawan kita, anak perempuan kita, adik atau kakak perempuan kita, cuma pastikan kehadiran itu bersama mahram bagi mengelakkan fitnah, memandangkan usaha masturat ini sangat halus dan tertutup, sebaik2nye untuk masturat datang bersama suami,tetapi klu suami tiada, maka blehla datang sendiri..tetapi setahu diri ini, seandainya rumah taklim itu jauh,makan masa 15 minit utk dtg,maka orang lama kata kita tak perlu datang..semuanya utk mengelakkan fitnah wanita itu dalam perjalanan atau dikhuatiri mendatangkan bahaya..sebab usaha ni begitu menjaga kaum wanitanya..

Pakaian untuk program...
Pastikan pakaian menutup aurat. Memandangkan majlis ini majlis untuk membesarkan Allah Taala dan mengingatiNya, maka kita kenalah elak pakaian yang boleh menarik perhatian orang lain, pakaian yang terang even jubah sekalipun sekiranya pakaian tu ala-ala mak datin, maka elakkanla, pakaian yang terbaik ialah pakaian yang gelap ataupun berwarna hitam..
lagi satu elakkan pakai perhiasan seperti cincin dan gelang tangan..kerana ini juga boleh menyebabkan orang lain hilang tawajjuh...nanti orang bukan tawajjuh kat program tapi tawajjuh kat barang perhiasan kita...so kena jagala bab2 tuh,ok...

Anak-anak..
Pastikan kalu suami kita ada, maka sebaiknya anak tu kita letakkan bersama suami, terutama anak-anak lelaki. sebab ia akan mengganggu program. tapi seandainya nak datang dgn anak2, kita siapla apa yang patut cam bawala makanan seperti biskutke,mainan atau buku2 bagi mereka ni diam..

Pengisian Program...
Ini contoh program yang dibuat di Perth:

10.45 pagi : Taklim awal ( baca kitab Fadhail Amal )
11.00 pagi : Taklim Kitabi sama macam atas.
11.15 pagi : Taklim Muntakhab Hadith
11.30 pagi : Fadhilat Majlis & Muzakarah 6 Perkara
( Sebulan atau dua bulan sekali ada bayan ( ceramah ) oleh pihak lelaki)
12 tgh : Tamat
(seboleh-bolehnya elakkan menjamu jemaah supaya tiada yang duduk dan bercerita mengenai duniawi yang menghilangkan keberkatan majlis tadi, sekadar air kosong dibolehkan)

Program ini bukan seperti kuliah-kuliah / usrah yang biasa kita lihat di masjid atau tv atau majlis yang lain, yang boleh di buat dengan gaya santai dan bergelak ketawa. program ini lebih kepada mujahadah nafsu untuk dengar dengan penuh tumpuan, perhatian dan tidak boleh bercakap dan bergelak ketawa.

Aik?? itu je programnye, takdeke program lain? cam tak best jerk....
Persoalan yang biasa di tanya..hehe
Iya...itulah program yang dinamakan Majlis Taklim Mingguan Masturat. Memang program ini statik..itulah yang diperkatakan setiap minggu..

Kenapa buat benda yang sama?
Memandangkan majlis ini lebih kepada majlis iman dan amal, jadi kita nak bawalah sifat malaikat dalam diri kita . Taat dan patuh.. jadi sebagaimana yang telah diputuskan oleh syura mengenai program ini, maka kita kena terima dan taat padanya...setiap apa yang telah diputuskan dalam mesyuarat pasti ada kebaikannya..
lagipun tujuan program ini adalah untuk kita datangkan keinginan dan keghairahan dalam beramal, contohnya fadhilat solah, bila kita baca mengenai kelebihan solah ni maka kita akan rasa keinginan untuk menjaga solah di awal waktu, sebab kita tahu ganjaran dan kelebihan solah itu..begitu juga dengan muzakarah 6 Perkara. kena lagi dan lagi kita cakap supaya kesannya datang dalam diri kita..

Apa dia 6 Perkara tuh?
6 Perkara tu adalah merupakan sifat para sahabat, yang mana ia bukanla maksud kesempurnaan agama, tapi seandainye kita dapat amalkan 6 sifat ini, insyaAllah kita dapat amalkan keseluruhan agama dengan mudah..

1. Yakin dengan sebenar yakin akan kalimah Lailaha illallah,Muhammadur rasulullah.
2. Solat kyusuk dan khuduk.
3. Ilmu dan zikir
4. Ikram Muslimin
5. Ikhlas niat.
6. Dakwah dan Tabligh

InsyaAllah, perinciannya akan di beritahu di masa akan datang..
Harapanku pada ibu2 di luar sana supaya dapat melapangkan masa untuk hadir dalam majlis yang mulia ini...segala yang baik itu datang dari Allah, dan yang buruk itu dari kelemahan diri ini..so, sebarang kekurangan dan ketidakfahaman bolehla diajukan untuk kebaikan bersama..

Monday, July 13, 2009

PM rai 200000 jemaah tabligh

NILAI 11 Julai - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengalu-alukan kedatangan umat Islam dari seluruh pelosok dunia yang hadir sempena Ijtimak atau Perhimpunan Dakwah Tabligh Sedunia di sini hari ini.

Beliau yang tiba di lokasi ijtimak berhampiran kuarters kakitangan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini pada pukul 5 petang sempat bersolat Asar bersama-sama lebih 200,000 jemaah tabligh.

''Saya mengalu-alukan kedatangan semua umat Islam ke negara ini untuk ijtimak kali ini. Saya berharap semoga Allah SWT memberikan rahmat dan memberkati kita semua serta menjadikan kita ummah yang berjaya," kata beliau ketika berucap di hadapan ribuan jemaah selepas selesai mengerjakan solat asar di bawah khemah yang disediakan.

Najib kemudiannya bersalaman dengan para jemaah sebelum dibawa masuk ke khemah tetamu untuk mendengar taklimat dan penerangan daripada pemimpin tabligh serta ahli Syura' Malaysia.

Pertemuan pemimpin tabligh itu bersama Perdana Menteri berlangsung secara tertutup selama 20 minit dalam khemah berkenaan. Najib kemudiannya meninggalkan lokasi ijtimak kira-kira pukul 6 petang.

Ijtimak Dakwah Tabligh Sedunia yang berakhir esok menghimpunkan lebih 200,000 jemaah dari dalam dan luar negara merupakan kali kedua diadakan di negara ini selepas 27 tahun yang lalu. Kali pertama ia diadakan di negara ini ialah di Terengganu dengan kehadiran lebih 50,000 orang.

Berdasarkan laporan sekretariat, sejumlah 12,000 jemaah dari luar negara yang terdiri daripada wakil 40 negara termasuk Indonesia, Senegal, Rusia, Maghribi, Arab Saudi, Jordan, Libya, Tarjikistan, Nigeria, Jerman, Belanda dan Hong Kong sudah 'berkampung' di ijtimak ini sejak 8 Julai lalu.

Ijtimak yang berakhir esok turut menyaksikan ratusan peniaga mengambil kesempatan menjual pelbagai jenis makanan, pakaian, minyak wangi, tikar, buah-buahan dan sebagainya di sepanjang laluan masuk ke lokasi itu.

Terdapat 14 buah khemah gergasi didirikan di kawasan itu termasuk satu yang disediakan untuk jemaah dari luar negara dengan setiap khemah boleh menampung antara 10,000 hingga 15,000 jemaah.

Sumber: Utusan Malaysia

(dipaste lagi...http;//ahliahnizam.blogspot.com)

Sunday, July 12, 2009

hari ini last.....pasti hiba


ijtimak yang berlangsung selama 4hari di nilai, N.9 bakal berakhir pada hari ini insya Allah...walaupun ana tidak tahu serba serbi perkara yang berlaku tapi ana insya-Allah akan sentiasa up-to-date dengan kazkuzari ijtimak ini (if masih ada internetlah..huhu)...

keadaan semasa nak tangguh pasti sayu...pasti berbuku di hati taknak stop ijtimak tapi...ini tujuan dakwah besaran, untuk khidmat ke tempat lain...untuk sampaikan agama Allah dengan cara Nabi saw...dengan penuh keikhlasan...atas dasar redha Allah dan keimanan pada-Nya...dan kerana itu satu ikatan terbina kukuh....

dalam satu jemaah, negara berbeza...pangkat darjat bukan ukuran...warna kulit juga tak sama...tapi pakai baju yang sama, amalan yang sama (sunnah) dan panduan yang sama (al quran)...adat dan budaya tidak menghalang untuk menjalinkan silaturrahim...memberi keistimewaan pada orang lain lebih dari diri sendiri...itulah ikatan namanya! huhu...semoga Allah memberi rahmat dan semoga dengan asbab ijtimak kali ini, islam tersebar ke seluruh dunia....agar kita semua dapat jumpa di akhirat dengan wajah manis indah tersenyum kerana agama yang satu ini....amiin...

subhanallah...
indahnya ISLAM...
indahnya agama-Mu ya Allah...
indahnya kerja ini...
semuanya indah...
ana ingin menjadi hamba yang turut tersenyum bersama mereka di akhirat nanti...=)

100000 jemaah tabligh tawan nilai

NILAI – Lautan manusia. Begitulah suasana yang boleh digambarkan apabila kira-kira 100,000 jemaah tabligh dari seluruh dunia membanjiri Kuarters Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) di sini sempena Ijtimak Dunia 2009 yang berlangsung selama tiga hari bermula semalam.Bilangan jemaah yang hadir dijangka meningkat kerana ulama-ulama tersohor dari seluruh dunia juga akan hadir sepanjang tiga hari program tersebut.Bagi tujuan itu, pihak penganjur telah membelanjakan RM2 juta untuk menyediakan 10 khemah besar yang setiap satu boleh menempatkan 10,000 hingga 11,000 jemaah.Selain itu, sebanyak RM5 juta lagi diperuntukkan untuk penyediaan makanan dan minuman yang diuruskan oleh 1,500 tukang masak yang juga dari kalangan ahli tabligh sendiri.

Sumber: Harian Kosmo

(juga dipetik dari http://ahliahnizam.blogspot.com)

solat jumaat paling besar di Malaysia

NILAI 10 Julai - Masjid Kuarters Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), dekat sini mencatat sejarah tersendiri apabila lebih 200,000 jemaah menunaikan solat Jumaat.

Kehadiran ratusan ribu jemaah itu merupakan sebahagian besar umat Islam dari seluruh dunia yang hadir sempena Ijtimak (Perhimpunan) Dakwah Tabligh Sedunia yang berlangsung selama tiga hari berhampiran masjid berkenaan.

Turut sama menunaikan solat Jumaat di masjid berkenaan ialah Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan bersama Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pembangunan Luar Bandar, Hal Ehwal Pengguna dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Hasim Rusdi.

Mohamad dalam ucapan ringkasnya sebelum khutbah Jumaat berkata, beliau mengalu-alukan kehadiran jemaah tabligh ke negeri ini yang berhimpun dengan satu entiti untuk menyebarkan syiar Islam.

''Saya bagi pihak rakyat Malaysia mengucapkan selamat datang dan terima kasih. Saya bersyukur kepada Allah kerana dapat bersama-sama jemaah Tabligh dan berharap perhimpunan ini akan dapat meneruskan dakwah Islam kepada seluruh umat.

''Malaysia sebuah negara yang aman dan mengamalkan sikap terbuka dalam soal agama. Perhimpunan ini adalah bukti bahawa kebebasan untuk berdakwah, tidak seperti negara lain yang tidak bebas untuk menjalankan penyebaran agama Islam," katanya.

Mohamad berkata, solat Jumaat yang berlangsung di sini dengan kehadiran jemaah lebih 200,000 orang merupakan terbesar di Malaysia sekali gus menunjukkan kekuatan umat Islam sejagat.

Ijtimak (Perhimpunan) Dakwah Tabligh Sedunia ini menghimpunkan jemaah daripada China, India, Pakistan, Indonesia, Singapura, Brunei, Thailand dan sebagainya. Sementara itu tinjauan Utusan Malaysia di lokasi ijtimak mendapati ratusan ribu umat Islam berpusu-pusu mengerjakan solat Jumaat dan keadaan menjadi sesak apabila mereka beredar meninggal masjid untuk kembali ke khemah yang disediakan berhampiran masjid berkenaan.

Kehadiran jemaah tabligh ini juga antara lain melibatkan aktiviti keagamaan seperti perbincangan, syarahan dan pengajian ilmu.

Dalam pada itu Ali @ Ma Jian Ming, 24, seorang jemaah China dari wilayah Ninsha berkata, dia akan berada di ijtimak ini selama 10 hari dan hadir bersama-sama 200 jemaah tabligh dari negaranya. Syamsuri Tumirin, 24, jemaah dari Jawa Timur, Indonesia pula menjelaskan, perhimpunan ini mendidik dan mengajar beliau menjadi seorang muslim yang memahami ajaran Islam.

Oleh: Mohammad Yasir Jaafar
Sumber: Utusan Malaysia

(dipaste daripada http://ahliahnizam.blogspot.com)

Sunday, June 28, 2009

kembara ukhuwwah

Ana pernah berkunjung ke Tawau semata nak jumpa dengan sahabat lama yang amat dirindui. Ukhuwwah kami amat ana hargai, dan ana niatkan kembara ke Tawau ini adalah kerana Allah SWT. Kerana Allah telah menemukan ana dengan dia, jadi sahabat ana di KML dulu dan dia juga mengajak ana untuk join al-Irfaan. Allah memilih dia sebagai wasilah untuk ana sedar betapa Allah Maha Menyayangi diri ini. Terima kasih sahabat. Walaupun sedikit kecewa dan terkilan sebab seorang sahabat tidak dapat hadir ketika kami menjemput dengan penuh semangat sukacitawati (ape2 jelah). Dia punya masalah peribadi tersendirian berhad. So ana relakan saja, walaupun benar-benar ingin berjumpa dengan mereka berdua. Kenangan yang tak mungkin luput, sebab tak pernah set pun tarikh luput..huhu kamu masih berada dalam potret yang ana simpan dalam leptop. Hehe so takkan hilang pun..=)

Sepanjang keberadaan ana di tawau yang luas itu, ana dapat bezakan apa yang lain daripada tempat tinggal ana. Bandar tawau ini besar, dan complicated. Sebab sepatah haram pun ana tak tahu menahu pasal selok beloknya tawau. Huhu..sal kata kami nak ke Bandar. Tapi jalan macam nak ke kampung, dia ambil banyak shortcut (sal bawa keta). Pandai gak dia bawa keta nih, lau tak pandai takkan dapat lessen plak. Huu



Pernah tak korang dengar satu juadah yang bertajuk ‘ABC milo’ (milo boikot!)? ana baru tahu pasal kewujudan menatang tuh dan diorang gi pesankan untuk ana. Bila ana tanya ada tak perisa lain? Horlicks ke?? Diorang kata ada…wawawa bila nak tukar menu, pesanan dah sampai. Hampeh! Terpaksalah makan dan dibelanja pulak oleh seorang sahabat yang betul2 happy sebab dah beli leptop baru..heee (makan free lagi) bakal doktor yang still study kat USM Kelantan. Good Luck sahabat2ku!

Oleh kerana ana nih bukanlah seorang kaki jalan, jadi banyak masa ana habiskan di rumah sal dan lepak dengan sorang budak nakal yang digelar Cici. Kebetulan mak dia terpaksa O.T (overtime) satu malam dan bapa dia out station, so bertiduranlah dia dengan kami semua di rumah sal pada malam kedua ana berada di tawau. Dia bawa ana bersembang, actually dia jek yang banyak cakap. Kuat berceloteh betul budak nih..geram ana tengok.

Maghrib tuh dia tengok ana siap-siap nak solat, dia masuk dan tanya “kakak sudah sembahyang ka?” ana pun geleng tanda belum, ana tanyalah kenapa? Di kata, “aku lah sembahyang dulu kalau gitu. Kakak jangan tengok ya, aku mau sembahyang nih. Pusing belakang.” Terpaksalah jua ana turuti kehendak anak kecil nih. Selesai solat, dia kata “okay kak dah siap, kakak lah solat lagi” huhu sekejap jugak dia solat, tapi takpe, at least dia ada minat nak solat. Huhu~~

CICI, bila ana tanya apa nama betul dia, dia sengih-sengih dan kata; “kak, nama betulku kan syikin, hehe..” punyalah ana percaya bulat-bulat apa yang dia kata tuh. Sebab nama cici hamper2 gak ngan syikin. Pagi tuh sebelum berangkat pulang, mak sal sediakan sarapan untuk kami. Ada gak budak cici nih, punya awal dia bangun, pastue direct mandi plak tuh. Ingatkan dia ngigau ke hapa (biasanya dia bangun lewat gak), rupanya nak ikut hantar ana nek bas. Hee..terharu rasanya. Dan pagi itulah pecah segala tembelang si cici nih, dia bagitau kat ana nama dia syikin, pastu mak sal kata bukan. Rupanya nama dia yang sebenar adalah Refa Haziqa. Masya Allah, ana tertipu dek budak nih..wuu tym tu gak dia ketawa besar dan pandang ana semacam. Hehe tau gak segan..”oh..syikinlah nama cici ya?” sindiran ana padanya, bertambah lagi ketawanya, ana tau dia dah malu2. Hehe..sebelum bas ana sampai di taman sri indah tu, cici sempat bertanya; “kak, bila lagi kakak datang sini?” hmm..terdiam ana. Soalannya tu memang agak cepumas, sebab pulang sabah pun mungkin sukar, apatah lagi nak melancong ke tawau? “Entahlah..” ana jawab spontan, sejurus dia memukul ana. Budak nih suka sangat ambil gambar..”jom kak kita gambar?” dahlah guna HP ana, suke2 ati dia jek nak ambik gambar. Tapi apapun, ana bakal rindu gelagat budak nih. Huhu~~

'ilm


ana dapat sesuatu yang best time masuk wad (bukan sakit, tapi praktikal)..memang kenangan yang tak dapat ana nak lupakan..ada manisnya ada juga pahitnya. Ana suka usik-usik doktor dan staff nurses bila mereka rileks jek tak buat apa..huhu agak kejam di situ, tapi memang jadi hobi sebab kami tiada kerja pun masuk wad ni..dok rilek jek..huuu

pendapatan ana bukan dalam RM-Ringgit Malaysia, tapi dalam bentuk ilmu yang ana takkan lupa sampai bila-bila. Memandangkan kami ni sehijau daun jagung yang baru nak tumbuh, maka kami dapat tanya banyak benda dan buat-buat blurr..(walhal memang blurr pun, tak tau apa-apa..tau teori jek lah..)

tiba masa doktor wat I & D..wah..excited macam nak lompat-lompat jek..wee okay, apa itu I & D??? proses ini hanya di buat when diabetic patient punya luka ada pus (nanah) yang bertakungan dengan banyaknya..hmm adakah ia menggelikan? Tidak, malah buat kita rasa bertuah, sebab ia tak jadi pada kita dan rasa bersimpati pada insan yang terkena DM=diabetes mellitus.. I & D atau nama panjanganya Incision and Drainage. Apa kepentingan small surgery nih? Untuk buang pus lah..hehe doktor yang buat proses nih dikenali sebagai Dr. Fadhil yang sangat baik. Banyak mengajar apa yang dia rasa nak ajar jek,lau ye takda mood ye cakap jek “karang korang taulah tu bila dah belaja”..

mula-mula masukkan keju 2kg..hekhek..takdalah..gini proses bermula dengan memberi salam pada pesakit, kuang3..sebab kata doktor tu kena hormat ye baik2, senang kita nak wat keja nanti.
First, kena cuci luka guna cecair Iodine, Alcohol dan air suling. Pastu wat LA, local anesthesia around the wound supaya patient tak teriak nanti..LA menggunakan Lignocaine HCL (sejenis ubat bius), mesti kena pada saraf yang berdekatan baru berkesan, jangan suntik dalam2 sebab yang kebas kat bahagian dalam plak nanti buka bahagian wound tuh..then, toreh bahagian luka yang ada banyak pus tuh, pastu tekan bahagian sekeliling supaya pus kuar. Tapi jangan dikelirukan oleh fat sebab ye pun warna kuning gak..mesti pandai beza ar..sebab biasanya luka patient DM ni jadi kat bahagian kaki, tempat yang senang nak berlaku oedema (pembengkakan pada anggota badan akibat takungan lebihan cecair dalam badan) tapi ini bukan cecair badan tapi nanah yang ada sel mati dan bacteria hidup dan mati, so consider as dangerous. Buang semua pus yang ditemui dan try to recognize wound besar mana, dah infect sampai mana. Senang nak bagi drugs n wat report on patient chart. When pus dah habis, baru cuci lagi luka. If ada pendarahan berlaku, guna cecair Hydrogen Peroxide untuk stop bleeding. pastu doktor tu sumbat luka pakai gauze (kain kecil yang panjang) bersalut iodine supaya infection stop. Tak merebak..tapi tengok jugak if pus masih ada, takleh nak kata apa pun..last, balut luka. Nih nursing skills needed, sebab kami tak tau sepatah haram pun pasal bandaging and dressing (untuk sem1 lah..) best gak tengok doktor tuh wat, macam nak join wat sekali…hehe

Adakah ini membosankan? No! selain membantu patient kurangkan risiko luka merebak, kita dapat pengajaran yang besar, jaga kesihatan semahu-mahunya. DM ni tak kira umur dan pangkat kekayaan..when paras glucose dah over than normal, then tolong jangan luka. if tak, anggota tertentu kena buang…nauzubillah…so simple, jangan makan gula banyak sangat..sayangilah kesihatan yang Allah bagi percuma nih..insya Allah..

*Kepada doktor2 di luar sana, if ana ada tersalah info tolong betulkan ek..ana budak baru belaja..
(background sound..syeikh masyari rashid al-afaasi..dalam kejiwangan*)
Mata meliar melihat pada foto-foto lama..kerana foto-foto ini ana menjadi sayu. Hinggakan terbit mata air yang harusnya disimpan untuk keadaan memerlukan..bukankah keadaan ini juga memerlukan? Rasanya tidak pula..mungkin ayunya** keadaan membuat hati kian di mamah sebak.

Foto satu..ok lagi..
Foto dua..senyum juga..
……………………………………
Seterusnya..
Seterusnya..
Dan seterusnya
Ketika lambaian ukhuwwah (kira majlis perpisahan la)
Walau tak nampak keadaan melambai tapi ana merasa ‘lambaian’ yang mereka lontarkan pada hati-hati anak kecil itu..
Semakin sebak, hingga sampai ke foto ini..


June 14, 2009

Melihat pada anak kecil yang menutup matanya
Menahan tangis agaknya?
Pasti sakit di dada
Sadis..



Dan yang satu ini, ana benar jatuh..tewas juga akhirnya
Anak yang tidak punya ayah..
Mahupun ibu..
Adik-beradik jauh sekali
Jika punya pun, masih terasa kehilangan
Ia sedang menahan ‘sakitnya’ di hati
Menagih kasih yang entah di mana ia bisa jumpa?
Mengelap airmata bercucuran dengan baju sekeping itu..
AJK2 yang cuba menenangkan anak-anak
Tapi ada juga turut serta
Menahan sebak
Juga terduduk dalam kesedihan
Tak dapat terima perpisahan?
Pada ukhuwwah yang baru berusia 3 hari?
Tapi terpahat di hati hingga ke mati
Ya Allah..ini merobek
Ana semakin jatuh..

(lawatan ke rumah anak yatim di beaufort..al-irfaan batch 07/08)

Semoga Allah menjadikan mereka lebih tabah dan sabar..anak yatim piatu yang tiada salahnya..apatah lagi jika dipandu ke jalan kebenaran..masya Allah..

*jiwang tak semestinya yang berkarat tu eh..jiwang orang berkilat oo..hee (A.K.A) jiwang=sayu
**memang ayu, tak salah eja..

Sunday, June 14, 2009

kiasan



Hukum ibarat lampu isyarat di jalan raya..ada yang patuh, ada yang tak patuh..ada yang patuh kerana Allah, ada yang patuh kerana ‘saman’, ada yang terpaksa patuh blindly tanpa fikir pun “kenapa aku nak patuh?” malah ada juga yang langsung tak patuh,main hentam jek..”kereta aku suka hati akulah…”..manusia, if nak describe satu-satu payah jugak..tapi if tak describe lagi payah, pandai pulak tanya itu ini, mengapa kenapa..’why the because?’ (istilah lama yang masih ana guna pakai..broken English)

Hukum itu undang-undang Allah, maka ia juga hak Allah untuk menentukan siapa benar siapa salah..kita kata see you in court, why not see you in Masyar??? Hari Hisab yang terlalu adil untuk dipertikaikan..berbalik pada lampu isyarat..

Simpulan dan ikatan yang dapat ana buat kat sini is..manusia, dalam mematuhi undang-undang lampu isyarat yang ditetapkan oleh JPJ terbahagi kepada 4 lapisan..

Pertama, mereka yang patuh kerana Allah..hairan???>>> patuh lampu isyarat kerana patuh Allah??? Secara simple, Allah memerintahkan kita untuk melakukan kebaikan dan mencegah kemungkaran dan Rasulullah s.a.w mengajar kita untuk menjadi hamba yang taat dan patuh pada perintahNya..lampu isyarat tidak diwujudkan untuk suka-suka namun ia adalah untuk tujuan kesejahteraan malah memanfaatkan manusia samada yang memandu/menunggang mahupun yang berjalan kaki sahaja..jalan raya boleh jadi medan perhimpunan organ-organ manusia dengan ketiadaan lampu isyarat..nauzubillah..meh fikir sama-sama..

Kedua, mereka yang patuh kerana ‘saman’..patuh kerana saman pun wujud juga ea??? Adedeh..di sini, niat dah lain..cuba if tiada denda/saman yang akan dikenakan kepada pesalah di jalan raya? Masih nak patuh? Tidak kan..cuba persoalkan pula, kita takut ‘saman’ atau takut Allah??? Saman, duit kita terbang tanpa alasan yang munsabah bagi kita..orang kata “setengah mati cari duit tue, tup tup kena saman sekali melayang 300++..waaa tak ke kurang siuman aku nak kena saman macam tu jek??” itu denda di dunia geng, akhirat macam pula? Okay, jom kita fikir balik kita takut kena saman ke takut pada Allah???

Ketiga, mereka yang patuh memb**i-buta..blindly follow the rules without asking why..well takkan nak patuh macam tu jek? Takkan langsung tak fikir pun hikmah ke, natijah ke..sedangkan Allah menjadikan manusia dengan akal dan pemikiran yang kreatif maka fikirlah berlandaskan Islam semahu-mahunya..huhu jangan nak menjahilkan diri sedangkan laqadkhalaqnal innsaana fi ahsani taqwim…(at-tiin:4) salah satu surah Makiyyah yang digunakan oleh Rasulullah untuk menimbulkan kesan iman dalam hati manusia..meh kita berubah kepada hamba yang menelusuri setiap lorong dan lohong perkara dalam kehidupan ni dan mengaitkannya dengan islam..barulah otak jalan dudes..

Keempat, orang yang berani mati..waa nih konon nak jadi orang yang paling berani atas jalan raya..raja dalam melanggar segala jenis lampu isyarat, orang yang ‘tak makan saman’..boleh pulak kata, “huh, aku tak ikut undang-undang tak mati pun..undang-undang yang ikut aku..” laaaaaa…….takkan sekritikal ini otak jadinya? Takpe..jangan risau, ada ubat…ubatnya macam biasa, taubat..

Okay, apake mende menatang yang ana cite nih? Pasal lampu isyarat ke pasal hukum? Hmm try to inverse kepada hukum pula, dan keadaan manusia yang sama dalam mengahadapi undang-undang Allah (yang ana kiaskan kepada lampu isyarat)..bukan ana tak berani cakap cuma ana ada mood pulak nak berkias-kias, hanya nak memperluaskan pemikiran yang kadang-kadang blocked by things that comes from unknown source.. wallahu’alam..

Wednesday, June 3, 2009

apa dah jadi????




hmmm....semalam ana tengok berita dengan sorang sahabat sambil makan mee segera (jangan ikut amalan tak sihat nih...akibat lapar sangat, terpaksa jugak makan mee sebab tak boleh kuar hostel after 7:00pm.....)

kandungan berita antaranya....

>> lelaki dihukum bunuh kerana membunuh dua wanita dan seorang kanak2 (3 oranglah..) pada hari yang sama...tidak dibenarkan diikat jamin...
-------ini baru hukuman dunia....bagaimana nak jawab kat akhirat???

>> stadium terengganu yang baru setahun dibina runtuh dan menyebabkan beberapa orang maut???
-------sapa salah sapa betul??? hati2 semasa ke stadium ek....(takde kena ngena plak)

>> lawatan mengejut ke terminal bas ekpress KL oleh menteri di jabatan perdana menteri...datuk...ntah, lupa plak nama ye..kang salah type, kena saman plak...huhu ribut wei...kalut...
-------ni menteri...kenapa tak kalut dengan hukuman Allah???

>> isteri sorang ustaz yang agak2 terkenal minta cerai akibat suami...tutt....no komen....
-------talak adalah perkara halal yang paling tidak disukai Allah...nauzubillah...


dunia...dunia...dunia...apa nak jadi dengan manusia??? ana juga rasa bahang salahnya, ana juga merasakan silapnya namun ana masih tidak berdaya...semoga Allah sentiasa mengampuni dan melindungi hamba-hambaNya yang masih punya akal waras dan keimanan yang kukuh (insya Allah).............amiiiiiiiinnnnnnnnn.........

sedarlah dunia ini fana, yang kekal di sana jua....

ensiklopedia???








dua buku yang masih dicari....ni buku senior kat kolej....

travelog seorang da'i




ana sedang (dalam proses) membaca buku karangan sorang ustaz dari singapura yang diberi nama Ust. Abdul Rahman Mohamed...buku ni simple dan mengisahkan kisah hidupnya dari kecil hingga dewasa...nak tau lebih lanjut, carilah bukunya kat book store yang berdekatan..hehe

apa yang menarik dengan buku ni eh??? kisahnya hampir sama dengan kisah ana, tapi beliau lebih terduga dan teruji...sangat diakui...Allah itu indah dan cara untuk menguji hamba-Nya sangat berbeza namun hikmah di sebalik itu ada satu pengajaran yang jitu, yakni....islam itu agama yang mudah....satu ayat yang ana suka...

"Jangan takut menyampaikan kebenaran. Apabila ramai yang datang belajar denganmu dan mereka suka kepadamu, ketahuilah ketika itu kamu sebenarnya tidak menyampaikan kebenaran, sebaliknya kamu menyampaikan apa yang disukai orang ramai...sedangkan Allah SWT berfirman...'kebanyakan manusia tidak suka kepada kebenaran dan apabila hanya sedikit yang datang kepadamu jangan kamu berputus asa kerana kebenaran disenangi sedikit orang...' "

wallahu'alam....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...