asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Saturday, May 22, 2010

_Alhamdulillahirobbil 'alamin..

in the name of ALLAH..

segala puji bagi ALLAH, Tuhan seluruh alam ini...rasa syukur yang memberati kalbu ana lafazkan dalam kalimat Alhamdulillahirobbil 'alamin...

sujud syukur dalam pelukan kejayaan,mendapatkan sebuah kejayaan...Alhamdulillah!

......

hari ini dapat result final exam sem3...ana,selaku budak yang agak2 mim-alif-lam-sin nih,faham2 je lah...tak bleh nak expect lebih.nanti nangesnya lebeyh2,dunia2..

ana heran,there are something..

tak macam selalu...tak macam mula2 dulu dapat result SPM...tak macam masa nak menghadap keputusan matrik yang hancooossss tuh...tak macam nak dapat result first sem masa kat UMS...tak macam dapat bunga dari pakwe! [haha! guro jek,saje bagi saspen!]

hati ana rileks jek,takdenye nak nanges ke,ketawa giler2 ke...knp eh?pelik2 jugak...then the time come...ana hulur tangan depan papa,dan sebut nombor matrik tiga yang terakhir...298...

haa..lega,tengok result yang boleh buat ana menarik segaris senyum paling ikhlas yang pernah ana buat...huhuhu...Alhamdulillah...

oh bapaku yang tercinta,anakmu bukanlah yang nombor satu tapi anakmu try mau jadi yang terbaik untuk agamanya,untuk kamu dan untuk dirinya...=)

rupanya ALLAH nak bagi ana rasa syukur yang hebat...

bolehlah balik sabah dengan muke best,ngee... XD

semenjak dok klinik kesihatan pendang,banyak benda ana dapat belajar...(eh? tetibe plak masuk cite nih...keng3) semua yang tak penah buat,dapat buat secara real..haha...no boundry..ehe satu je lagi procedure yang ana tak dapat nak buat, jahit luka..takpe2,sok lusa dapatlah tuh..hihihi

paling best takat nih pun pasang IV line.walaupun budak 17tahun tuh muka dah pucat sebab darah dia menitis2 ke lantai masa ana tarik jarum dari IV line tuh, tapi ana wat gak...tu namanya mendera patient ke?hmm...tak,namanya nak blajar kot?ehehehe...jahat2...sebenarnya,ana di assist oleh sorang staff nurse yang sporting giler,kak Shidah...hehe...punye baek she let me do the procedure.walhal,masa tuh ada CI datang lawat (clinical instructor)...oho...hepi jugak sebab ana cocok ngam kat vein dia,dan yang kagumnya,lurus dan tepat! hehe,well first patient for IV line,bahagialah der~ huhu...(padahal procedure senang nak mam**s..huhu

ambik darah biase dah,patient hat chubby2 kena amik 45 degree...lau tak,tak dapat sampai esok pagi dowh.huhu sabo je lah..even kita blajar 15 je,but mesti ambik kira tahap ketebalan kulit yang menapuk eh..bahasa sabah plak...menyembunyikan (ha baghu betui) vein die...huhu

ade satu cite lawak..tapi sebenarnya tak lawak sangat if fikir keadaan patient yang dah...ok2...kisahnya gini...

kat emergency room,sorang macik datang dengan muka takde ekspresi.then dia duduk...kawan ana tanyalah,macik kenapa mai?sakit apa? (sebab muka tak berekspresi,pasai tuh tanya sakit pa..tak nampak cedera parah pun masuk emergency room nih) mudah je macik tuh jawap..

"macik penat..."
"aik macik,penat datang kat emergency ke?"
'macik penat...penat..."
'haaaa???"

tup2 salbutamol inhalation STAT order,rupanya asthma! aduhai...macik2...manelah kitorang (budak sabah ni) paham maksud penat dalam otak macik time tuh..ohohoi..sabo je lah.maksudnya kena belajar lebih bab bahasa kedah yg pekat ni...uhu

..........

...dan semua ini daripada ALLAH
kerana dengan izinNya,ana bisa belajar banyak benda baru
mencari kesukaan dan kedukaan
dalam persahabatan dan perkenalan
mengenang kisah dulu dan sekarang
..haa...
ana mengenal dunia tanpa batasan di luar sana
sungguhpun ana berusaha menjaga benteng agama
masih ada yang berani mencuba jaya melewatinya
mungkin mereka masih tak faham
atau kurang faham
atau langsung tak faham?
ya ALLAH,padaMu jua aku mengadu...




ALLAH KUASA MAKHLUK NEHI HE...
ya ALLAH,terima kasih atas segala nikmat tak terhingga,yang masih sudi Engkau berikan padaku...
dalam 21 tahun,2bulan dan 21 hari ana berlaku kedosaan
tetap Kau dengari kata hati sanubari ini.terima kasih ku ucapkan dalam sujudku,sesungguhnya Engkau maha agung,pemberi nikmat keampunan dan iman
...Subhanallah...
...terima kasih ya ALLAH...
hanya padaMu aku sentiasa berserah dan bertawakkal.segala urusan Kau permudah dan segala permintaan Kau tunai...
lambat dan cepat mengikut ketentuan,dan aku sebagai hamba,sentiasa menanti penuh sabar
terima kasih ya Robbul 'izzati...


doakan ana kuat menjalani hidup sebagai satu ibadah yang mencabar_
wassalam

3 comments:

seorangnenektua said...

Tahniah atas kejayaan dan selamat pulang ke sabah bah!

nur-iman said...

tahniah..kak ila fail thn 1...hehe..dpt GB..

asy_syakirin said...

seorang nenek tua;
jazakillah...huhu insyaALLAH...=)

ila;
jazakillah dik...apa tuh GB ila?hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...