asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Friday, January 14, 2011

_wad 3D,syukur..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah..sudah seminggu posting wad ortho..best jugak..tapi hari pertama penat bukan main lagik...Allah...itu ja yang mampu disebutkan...huhu


-menggambarkan kepenatan-

FYI, wad ini menempatkan kes2 MVA (motor-vehicle accident), jatuh (ditimpa tangga-menimpa parit dan sbgnya), DM (diabetic mellitus), serta beberapa kes lain yang berkaitan dengan bab muskuloskeletal a.k.a tulang belulang manusia..

wad yang dihuni oleh 60% pesakit perempuan pelbagai kaum dan umur serta 40% lelaki yang bermacam2 karenah..huhu..

kerja macam biasalah..pegi diabetic bay and buat dressing..penat bukan calang2..kena pakai mask..mana nak tahu bau gas gangrene bagi patient yang dah ada masalah kronik kat kaki dia..allahuakbar..di situ,timbul satu rasa yang amat besar..KESYUKURAN..alhamdulillah..

saya ni boleh dikatakan setakat 'bolehlah' bab nak meniru slang kedah pekat nih..walaupun kadang2 pelat sabah terkeluar masa direct talk to patient,tapi buat2 cool je lah..buat muka toya jer..hehe sebab patient kebanyakan umur dalam lingkungan 40-60tahun..mana nak paham bahasa sabah..huhu kena jugak cakap bahasa utagha naa...heee :P

bercakap pasal bahasa,pernah satu ketika dulu..sorang sahabat sekelas saya tercakap bahasa sabah masa nak bagi instruction dekat patient yang umur sudah 50++..

"makcik,boleh limpang dah.."

bila cerita balik..kami pakat gelak ramai2..adakah cakap LIMPANG?kalau macik tuh salah dengar?kalau dia terdengar LEMPANG? tak mengamuk dia dibuat dek sahabat saya tuh?haha :D gelak sakan sampai tak sudah..LIMPANG dalam bahasa sabah maksudnya BERBARING..keh3..

berbalik kepada wad ini..saya punya banyak pengalaman mendengar keluh kesah pesakit2 yang saya dekati..ALLAH..kasihan..sangat sedih melihat keadaan mereka..semoga Allah bagi kesembuhan dan hidayah buat mereka..amien ya Rabb!

teringat masa saya sedang buat dressing dekat makcik yang umurnya 60++..diagnosis DM with left foot ulcer with amputation of 1st, 2nd and 3rd toes..sungguh kasihan..

***

[p/s: sila baca dalam slang utagha naa..hehe]

"dok sini rasanya xpayah nak solat lah kan dik?"

"eh..kenapa pulak macik?" sambil menguis2 luka dengan swab basah..

"kaki dah jadi lagu tuh..nak solat lagu mana?ada ayaq bisa tuh..nak pi amik ayaq semayang pun payah..solat pun payah.."

xkan nak lagu dangdut kot macik? <---------yang ini hanyalah monolog dalaman gue..

"ei..dok ai macik..macik boleh solat duduk atas katil macik..ayaq semayang isi dalam botoi ja...hat kaki nih sapu ayaq mana yang dapat..kan kaki dah balut..bolehlah solat macam biasa.." memberi senyuman lebar (walaupun pakai mask) dengan tangan sibuk membersihkan luka kaki macik itu..

"lagu tu naa..."

"yalah macik..kita nih tak bleh tinggai semayang macik..dosa dia..tak tau nak habaq lagu mana..kan macik kan?"

"yalah..macik bukan takmau solat..ehmm..insyaAllah macik solat nanti..lepas adik cuci luka macik nih..balut jangan kejap sangat ya..nanti sakit kaki macik nih.."

"baik macik.." senyum sekali lagik..alhamdulillah hee :D

***

macam karenah..kasihan saya melihat..betullah peribahasa (chewah!)..

'berat mata memandang,berat lagi bahu memikulnya..'

saya yang melihat pun sudah merasa kesakitan yang depa alami..apatah lagi mereka yang mengalaminya?lagilah payah..sakit yang ditahan kerana tidak mampu berbuat apa..istifghfar..itu jak yang saya mampu katakan pada mereka..tua muda..semua pun merasa kesakitan yang mungkin berbeza darjah..namun masih dalam konteks yang sama..PAIN..

melihat situasi seperti ini berlaku..saya selalu lihat pada diri sendiri...
ALLAHUAKBAR...besarnya nikmat KESIHATAN!
dan saya juga sentiasa berfikir..semua ini sesuai dengan kemampuan..benarlah janji Allah..



'Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya..."
alBaqarah 286

Allah...dosa ku menggunung tinggi...tapi rahmatMu melangit luas...(lagu kegemaran masa mula2 kenal indahnya agamaku ini...sob3 T_T)
jadilah hamba2 yang senantiasa bersyukur kepadaNya..alhamdulillah..jangan lokek zikir di hati..
TERIMA KASIH TUHAN!
laisa laha mindulillahi kasyifah...

menyampaikan agama di mana2 sahaja yang termampu....bagi yang faham perlu ditunjukkan..bagi yang kurang faham, diberi penerangan..bagi yang buat2 tak faham wajib dikasihankan...
kefahaman saya lagi lemah dari mereka sebenarnya!
poor you baya..

###

saya ada seminggu lagi praktikal di wad nih..insyaAllah..minggu ketiga posting saya masuk ke klinik ortho plak..belajar2 buat POP..hee :D

till then..

wassalam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...