asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Thursday, February 17, 2011

_i am -ve,hehe..

in the name of Allah..

assalamualaikum..

what do u guys expect from the title above?

ever see this thing anywhere on earth?


(gambar nih terbalik,xtau amacam nak pebetui..dalam leptop ok jek..)

hehe..mungkin bagi mereka yang baru sahaja bernikah, tahu apakah menatang kat atas nih kan?hihi

actually..saya dah buat Rapid Test for HIV status..and my result is -ve...alhamdulillah :)

kenapa saya buat nih?
bukan sebab saya dah nak menikah...(amin menikah..uhuk!)
tapi, sebab saya pernah terlibat dalam meng-handle kes yang melibatkan pesakit yang ada virus itu..jadi saya juga perlu berhati-hati..alhamdulillah praises are only for ALLAH.. :D

this is the guide to know the result, either its -ve or +ve..




to be true,this was my result..


one line shows it was negative :)


and this one was our result (me, bulat n oyen)..weee!


alhamdulillah :D

any question on HIV? or AIDS? u can freely ask me here..or if you want some privacy, contact me trough my email insyaAllah :)
semoga Allah beri saya ilham untuk jawab sebaiknya..insyaAllah..
or if u want more and more privacy, just surf the internet and find out about this disease..insyaAllah, Allah pasti akan bantu..HIV itu makhluk Allah jugak..
and before anything happen, i want to apologize because i am not a doctor, so dont expect for brilliant answers..huhu i am just an assistant of medical officer-to-be..

saya budak baru belajar.kalau salah tolong tunjukkan :)

wassalam..

14 comments:

mhafiz_ydin said...

Wow, tahniah.. :)

asy_syakirin said...

mhafiz_ydin:

alhamdulillah...
jazakallahu khairan~
=)

penchacaiz said...

salam.

test hiv kene amek n test darah shj?

asy_syakirin said...

penchacaiz:

waalaikumussalam..

maksud soalan? xjelas sangatlah..

saya cuba tangkap..n jawab..hehe

Rapid Test nih adalah saringan pertama..hanya guna lebih kurang dua titik darah sahaja.jadi cucuk di hujung jari je untuk dptkan darah tuh...lau ujian ni positif,kene jalani saringan kedua..which needs more blood,akan amik dari lengan.

utk org islam yg akan bernikah,wajib jalani ujian HIV (ikut akta yg manusia dok buat la nih) guna saringan pertama dulu..

adakah saya menjawab soalan anda?

asy_syakirin said...

to penchacaiz again:

HIV takbleh dikesan daripada urin (air kencing to be true)or anything other than blood...sebab virus tuh hanya duduk dalam sel darah putih,so it cant be detected within anything but blood...

wallahu'alam..

Ibnu Mutalib said...

nak kahwin dah ke?

asy_syakirin said...

ibnu mutalib:

wallahu'alam...

doakan saya...

tujuan test HIV nih utk pastikan i am okay after handling HIV patient...

insyaAllah... :)

Ibnu Mutalib said...

owh, seb baik... heh.

one question, how long it takews for the virus to be detected through blood after contamination??

asy_syakirin said...

ibnu mutalib:

lecture begin..

tau kan maksud HIV..its a virus.hihi ia boleh didapati hanya melalui hubungan kelamin ataupun melalui perkongsian jarum...

HIV ambil masa lebih kurang 3bulan untuk membiak dengan banyaknya dan badan akan menghasilkan antibodi utk dia (HIV)...so selepas tempoh 3bulan yg dijangkakan, ujian darah boleh dijalankan untuk kesan kehadirannya..langkah awal boleh diambil if dapat kesan awal..

it get worse when the HIV duduk dalam badan bertahun2 lamanya...sebab pembawa virus tuh (org yg ada HIV) tidak akan menunjukkan sebarang tanda2 yg dia dijangkiti HIV..its hard to be detected physically..

HIV ni pandai sembunyikan diri dia dalam sel darah putih,and destroy the blood itself to form another virus...dia akan semakin lama semakin banyak bilangannya..dan sel darah putih makin kurang...sistem pertahanan tubuh badan semakin lemah..

so,pembawa akan mudah untuk dijangkiti berbagai jenis penyakit dan susah untuk sembuh...even he/she gets flue,they cant be healed easily lah...

so,bila sudah banyak penyakit dalam badan yang disebabkan oleh sistem pertahanan yang lemah,the person may get the worse disease...AIDS.

wallahu'alam...

jika saya ada tersilap maklumat tolong betulkan saya...

:)

peringkat akhir akan menyebabkan pembawa itu ada banyak penyakit..

asy_syakirin said...

so promosi kesihatan sikit...hihi

amalkan gaya hidup menepati sunnah Rasulullah saw =)

Ibnu Mutalib said...

taki sangka cik baya bidang kesihatan.. medical student ke?

saya kesihatan juga, tapi application of physics..

so jrg btemu bab2 virus nih

asy_syakirin said...

ibnu mutalib:

bolehlah dikatakan medical...huhu

sy bakal medical assistant insyaALLAH...

penchacaiz said...

tq. tejawab sikit sebanyak.

camne benda alah ni menjangkit?
(i mean other than free sex)

pasal ade dgr member praktikal makmal hospital cite yg ade org makmal pon tekene pasal dok main dgn virus nih.

allahualam

asy_syakirin said...

penchacaiz:

yep...there's another way of jangkitan...

to be clear, HIV hanya dapat masuk dalam badan manusia melalui cecair badan..kandungan virus tinggi dalam air mani, air mazi dan blood.so,these liquids can only enter ur system bila ada luka pada badan..and melalui free sex..

for e.g:
bila org makmal itu memang ada luka semasa menghandle virus,he/she can be contaminated easily..

or

semasa menghandle virus tuh dia terluka..samada terkena jarum suntikan daripada pesakit atau pun dia tak sengaja tercucuk tangan plak dah...so,the virus masuk melalui luka tersebut..

and this virus pun boleh berjangkit melalui ibu kepada anak dalam kandungan.if ibu itu disahkan ada HIV,so rawatan segera akan dijalankan supaya HIV tak masuk melalui plasenta...kan mak supply nutrients to her baby? dikhuatiri baby pun dapat infection..

dan ibu yang sudah melahirkan anak tidak dibenarkan menyusukan bayinya secara breastfeeding,sebab HIV pun ada duduk dalam the mother's milk...jadi kasihan bayi yg tidak bersalah itu...

moral of the story,
amalkan gaya hidup yang sihat menepati sunnah Nabi saw...

hee =)

wallahu'alam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...