asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Monday, December 15, 2008

sWeeT sToRySyeikh Abdul Kadir semasa berusia 18 tahun meminta izin ibunya merantau ke Baghdad untuk menuntut ilmu agama. Ibunya tidak menghalang cita-cita murni Abdul Kadir meskipun keberatan melepaskan anaknya berjalan sendirian beratus-ratus batu. Sebelum pergi ibunya berpesan supaya jangan berkata bohong dalam apa jua keadaan. Ibunya membekalkan wang 40 dirham dan dijahit di dalam pakaian Abdul Kadir. Selepas itu ibunya melepaskan Abdul kadir pergi bersama-sama satu rombongan yang kebetulan hendak menuju ke Baghdad.
Dalam perjalanan, mereka telah diserang oleh 60 orang penyamun. Habis harta kafilah dirampas tetapi penyamun tidak mengusik Abdul Kadir kerana menyangka dia tidak mempunyai apa-apa. Salah seorang perompak bertanya Abdul Kadir apa yang dia ada. Abdul Kadir menerangkan dia ada wang 40 dirham di dalam pakaiannya. Penyamun itu hairan dan melaporkan kepada ketuanya. Pakaian Abdul Kadir dipotong dan didapati ada wang sebagaimana yang diberitahu.
Ketua penyamun bertanya kenapa Abdul Kadir berkata benar walaupun diketahui wangnya akan dirampas? Abdul Kadir menerangkan yang dia telah berjanji kepada ibunya supaya tidak bercakap bohong walau apa pun yang berlaku. Apabila mendengar dia bercakap begitu, ketua penyamun menangis dan menginsafi kesalahannya. Sedangkan Abdul Kadir yang kecil tidak mengingkari kata-kata ibunya betapa dia yang telah melanggar perintah Allah sepanjang hidupnya. Ketua penyamun bersumpah tidak akan merompak lagi. Dia bertaubat di hadapan Abdul Kadir diikuti oleh pengikut-pengikutnya.

Ana tak pasti dari mana sumber kisah ini tapi ana tetap nak kongsi dengan semua sebab ana tertarik dengan kisah yang betul-betul meruntun hati ana tatkala membacanya…hehe jiwang sikit plak…

3 comments:

Seliara said...

Assalamu'alaikum wr wb
Salam kenal Ukhti, saya Seliara dari Indonesia. Semoga kita bisa bersilaturahim meski cuma via blog ya. Silakan mampir di blog saya. Terima kasih.
Wass wr wb

Princess_Greenz said...

ya..saya akak pian.. Salam ukhwah..

Heny said...

asslamu'alaikum....salam ukhuwah..nice blog
....


asslamu'alaikum....salam ukhuwah...nice blog....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...