asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Thursday, December 3, 2009

dolu-dolu

In the name of ALLAH…

Balik ke rumah nih, bertapak kembali kenangan silam dengan budak2 sekolah zaman dolu-dolu…this song is dedicated to my old fellows…

Twinkle twinkle little star
How I wonder what you are……

Bintang berkerlipan
Menerangi malam
Bintang, aku kesepian
Tolong aku yang kini suram

Aku ingin pergi
Bersama bintang jauh di sana
Aku kebosanan
Dengan dunia penuh dusta

Oh bintang… kau bawalah daku
Bersama kerlipan riangmu
Aku ingin gembira
Bersama bintang di sana…

(song & lyrics by : myself, got the idea of ‘bintang’ from a friend of mine)

Teringat zaman2 ana masih kenal dunia sekadar dunia..mencari kebahagiaan dengan cara sendiri, bagai melukut di tengah gantang. Kehkeh..bak orang kata “hidup ini aku yang punya”-underconsciousness bahawa ada TUHAN yang melihat di atas..well that’s me a couples of years back..being the most unpredictable person on whole wide world…idiopathic

***
baju kurung orang lain warna putih cerah, tapi baju kurung dia warna biru nila..adake patut nila baju sekolah sampai terang macam tu…sesedap ati jek..tapi tu lah dia budak nakal 5 amanah yang sorang nih..ikutkan nama kelas, kelas harapan, tapi dajal jugak..besar kepala jugak..nak kata sopan, ye..memanglah sopan. Bagi salam gak kat cikgu2 sumer..tapi pernah gak kena denda berdiri dalam kelas, sebab tak bawak buku teks sejarah yang teramatlah penting bagi encik Awang..huh nasib baik tak pegang apa2 jawatan dalam kelas atau sekolah, kalau tak, nayalah...muka seposen jek, takdelah cantik pun. Tapi banyak gak dapat surat2 layang yang tah pape. banyak gak cikgu2 senang kat dia, sebab budak ni taklah kosong sangat otaknya. Ada gak piker nak study. Especially in English class, dia paling ligat and gatal mulut bersuara. Pemalu? Nope! Pernah tengking budak lelaki sebab budak tuh dah melampau taknak bagi kerjasama dalam pembersihan kelas, tu kira pemalu? Haha..still dia ngan style dia..budak2 junior and kelas2 sebelah semua gerun kat dia, tak penah pun membunuh. Tak penah pun ada kes nak rosakkan keta cikgu ke hapa..just pernah sekongkol dengan pengawas kelas sebelah kenakan sorang budak kelas hujung sebab budak tuh cari pasal dulu. Hahaha..still its not that hard…budak tu yang perasan sangat..jeles kot dengan budak nakal sekor nih. Hei…am not! Last2 kena panggil dek guru kelas. “kamu ada musuh dengan siapa2 ke ni?” soalan yang diaju lepas dapat tau nama dia tertulis di tandas perempuan dengan ayat2 yang tak senonoh dan tak sedap nak di baca. Dia geleng selamba. “hmm…ada pernah gaduh dengan mana2 budak ka sebelum ni?” “ndak pernahlah cekgu..tapi ada satu budak yang memang ndak suka dengan aku cekgu (ambek kau! Pecah gak tembelang)” *** akhirnya budak tu mengaku dia yang buat..kes budak2 jek…jeles punya pasal..haha orang kata mulut dia bisa gak..cakap men suke suki jek hambur ayat without any further thinks..lantak lah..tak makan saman tol..patutlah kuar kes, nasib tak saman, heh! Tu lah dia..budak selamba 06’ batch dajal yang bawa sinar kat sekolah. Haha jahat dan dajal mana pun budak nih, dia tetap amik bahagian dalam aktivitis kat sekolah. Takdelah ikut lari pecut 360meter plak…just ikut pertandingan pantun, sebab cikgu dah suruh..haha jadi pelakon utama dalam pertandingan drama antara kelas. Insaf tajuknya…juara…jadi kebanggaan cikgu…”hei..baik kamu tukar nama pegi samirah je lah, padan plak dengan kamu tuh…S.A.M ke?” si cekgu azmi menyakat peril..adeh, dah penat lelah acting terjatuh kat lantai pentas, kena tampar oleh si ahmadi depan public sebab kononnya dajal sangatdalam drama tu (walaupun sememangnya dajal haha), itu je pujian? Hee..tapi budak ni tetap senyum tanda dia rilek and tak kisah pun ayat membunuh cikgu tuh..lantaklah..this is my nice stupid playground, I’ll do what I want to..31 august, main bedal lagu patriotic..lagu A.C.A.B (the youth) ditukar lirik oleh budak ni jadi patriot sket untuk dapat tempat kedua dalam pertandingan lagu2 patriot dalam bulan merdeka. Apa da…dapat pujian oleh budak2 nakal jek..tapi bukan tu yang dia nak…dia nak kepuasan dalam ciptaannya. Jadi penyanyi solo wa kata sama lu! Sebab takde sapa yang nak jadi…semua sebab volunteer terpaksa…wakil sekolah dalam public speaking competition inter school. Lawan banyak budak pandai2. Gerun gak dia, rasa nak jadi turtle pun ada…nak sembunyi dalam benda warna hijau tuh..huh..seram sejuk lutut seih! Tapi ditempuh gak dengan penuh selamba, lagak pandai gak walaupun berderau darah ke muka..impromptu yang hancus..dapat fourth place jer? Hmmm..takpe..next time cuba lagi..kot! sudahlah…sebanyak mana pun ko ikut dalam aktivitis nis, dapat sijils and hadiahs..ko tetap dajal gak..di mata cekgu disiplin, ko tetap budak nakal…sebab ko pernah lawan cakap head-prefect yang masa tuh is your upper-six senior. “sabar bah! Aku turun jugak nih!” hah..nasib baik budak tuh minat sikit kat kau, kalau tak naya dengan cekgu disiplin kesayangannya..sementara exam mendatang..kau dengan budak2 lepak study maut gak..membunuh gak paper2 spm nih. But then…..after all the disasters around, habis jugak spm. Babai sekolahku…tempat menapaknya segala kenangan pahit dan manis bersamamu..kau membesarkan aku dengan penuh kasih sayang……
***

siapalah budak dajal nih..kesian..insaflah

Sedingin untaian kata-kata hikmah dari kalbu yang menusuk jiwa, kadang2 ana terfikir sejenak, layakkah ana menafsir kata2 itu…..sedangkan dulu….dulu ana bukanlah muslimah yang indah di pandangan para da’ie. Malah di anggap kotor dan sampah kat tepi longkang tu lebih mulia dari ana…(ni phrase yang ana buat sendiri-takde kena mengena antara yang hidup ataupun yang mati)..huhu tapi ana jumpa ayat ini;
160. kecuali mereka yang telah taubat dan mengadakan perbaikan dan menerangkan (kebenaran), maka terhadap mereka itulah Aku menerima taubatnya dan Akulah Yang Maha Menerima taubat lagi Maha Penyayang. (Al Baqarah)
Akhirnya ana dapat rasa hikmah yang ALLAH nak beri pada kehidupan ana…kesyukuran selepas terhumban dalam jurang kejahilan yang membelenggu kehidupan. Astaghfirullah..baru tersedar selama kejahilan itu, ana diperhati dan di amati dari atas. Dengan pandangan KASIH yang paling sukar di cari…hingga dipilih-Nya untuk menerima sebuah amanah berbentuk CINTA yang perlu dijaga hingga……akhir nafas……nanti…

….dan demi nafas yang telah KAU hembuskan dalam kehidupanku, ku berjanji ku akan menjadi yang terbaik…. (UNGU-dengan nafasMu)

2 comments:

PIANED said...

(UNGU-dengan nafasMu)
apa maksudnya ne???

asy_syakirin said...

tajuk lagu le....hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...