asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Saturday, December 25, 2010

_still a big 'question mark'..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah..esok kak umu bakal melangsungkan majlis walimahnya insyaAllah...weee!!!



barakallahu lakuma...congratulations :)

gumbira melebih2,keh3..

saya pernah ditanya beberapa soalan yang agak besar dalam kehidupan saya
its a big QUESTION MARK..
in the life of a 'gadis bujang', for me lah...huhuhu

"baya, bila ko mau kahwin?"
"calon ada?"
"jadi,agak2 majlismu bila?"



i mean....
what????
okay2...mungkin saya dalam kejutan yang agak besar dan berat...
hello,saya baru 21 (insyaAllah,menjangkau 22)
dan saya masih mentah,saya masih dalam golongan triple Bs (budak baru belajar), saya masih xcukup ilmu...
saya masih...masih...masih...

alasan!

huhuhu....
its normal bila seseorang yang kurang fikir hal demikian ditanyakan soalan berkenaan hal demikian...
[dan hidung pinokio mula tumbuh dengan hebatnya]
ti........pu.......lah........
fine...
saya memang ada fikir,actually banyak kali fikir akannya...
cuma tidak pula terfikir bila hal tersebut menjadi kenyataan???
dan saya masih dalam fasa persediaan awal..
to be a part of hal mega mengalahkan petala kelapan macam nih..

saya tahu,
saya dah 21,insyaAllah menuju 22..
saya dah cukup lewat untuk mengikut jejak Siti 'Aisyah r.anhu..
saya dah terfikir bahawa insyaAllah,saya bakal bernikah juga kelak...

nikah,bukan macam beli nasi lemak di gerai mak jah...
pilih suami (soleh/mithali),bukan macam pilih ikan basong kat pasar...
jadi isteri(solehah),bukan macam makan roti+cheese semasa lapar...
its a big decision in life...
and i think i've found one,who....
okay...that's it baya...
have faith with him...

doa dan tawakkal...wanita yang baik untuk lelaki yang baik kan?insyaAllah...itu janji Allah...

'...sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik, dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik pula...'
(an nur:26)

dan di dalam kesyahduan ku sering panjatkan sekeping doa berpintalkan harapan,yang penuh dengan kebergantungan hanya padaNya...100% hanya padaNya...

ehem...senyum sikit,dahi dah berkerut tuh...tak manislah..huhu

insyaAllah,jika ada khabar berita yang baik saya bakal khabarkannya...janganlah ditanya saja,doakan jugak ya...hehehe....doa antum semua sangat berharga buat saya,insyaAllah...

:D have faith~

wassalam..

Thursday, December 16, 2010

_karenah..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah duduk rumah ni rileks sangat...lengang dari urusan dunia...heee :D

semua (erk,takdelah semua kot) boleh buat dengan tenang..ketenangan yang sangat indah...kikikiki (jadi kat alor star nuu tak tenang la ye?ehehe)



well,rumahku syurgaku.. :)

duduk di rumah bersama adik2 yang banyak karenahnya.i mean SANGAT banyak karenahnya.ehehe..


wajah yang agak pelik..ehehe

time mengaji Quran lain karenahnya..
time taklim lain lagik karenahnya..
time tengok tibi (lagho...) makin lain karenahnya..
time makan pun lain macam jek karenahnya..
haha,bebudak..nakal lah sket..tau lah macam mana nak di handle budak2 dua orang nih..

5 bulan lebih saya tinggalkan mereka di sini..banyak sungguh perubahan..terutamanya ketinggian (alhamdulillah elok membesar...Allah bagi kesihatan yang baik,alhamdulillah) dan darjah kenakalan..ada jugaklah bertambah2..huhu bagai nak rak jugak mencari jalan nak menghandle kenakalan mereka nih..menguji tahap kesabaran saya yang sebenar..

time memasak paling diorang suka..yelah,kehadiran saya jer yang buat dapur tu berasap..walaupun masak takdelah pro mana.takat jerang air, masak nasi, goreng telur tuh (haha) bolehlah..ehhehe..takdelah..basically,masakan simple tuh bolehlah..sampai diorang bertambah dua kali jer,tak sampai tiga kali..hurmm..

hari nih ajak diorang puasa..semangat jugak masa bangun sahur tadi..ehehe,kesian saya tengok mata terkebil2 lagi malas2 nak buka tapi dah menuju ke dapur nuu..huhu..cian dan comel.. :D

ntah nak masak apa utk iftar karang..insyaAllah,nanti Allah bagi ilham ler tuh..

so moral of the story..ek?ini story ke?hihi..saja nak menaip,boring2..(adeh istighfarlah wahai gadis...)

k,till then..

wassalam

Monday, December 6, 2010

_1432H..


in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah wa syukurillah :)

saya nak ucap..

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH KEPADA SELURUH UMMAT NABI SAW :)
semoga berada di bawah lindungan yang Maha Esa insyaAllah




jika kita lihat, secara officialnya, orang kita (muslim) lebih arif dan fasih menghafal tarikh2 keramat tahun masihi berbanding tahun Islam itu sendiri..kenapa?mungkin kerana negara kita yang mengamalkan penggunaan tahun masihi (yang saya kurang pasti asbab musabab perkara ini berlaku--->fail Malaysia's history)...T_T aduh salah saya juga ini..dan mungkin juga kerana kurang pendedahan kepada tahun hijrah,tahun islam kita..sob3

sungguh mendukacitakan bila mana kita bertanya dengan saudara islam kita,
"hari ini tanggal berapa?"
"6 Disember lah bro,itupun tak tau ke?"
cuba usha tahun hijrah, terkebil-kebil matanya tengok hangpa..huhu

ini bukan sindiran atau ingin mencari kesalahan orang kita..namun sesuatu kenyataan dan sebagai peringatan sesama kita, insyaAllah ada manfaatnya.Tahun baru azam baru..insyaAllah..kita berhijrah ke arah yang lebih baik,sebagai pemangkin kita untuk berjaya dunia akhirat..kalau bukan sekarang bila lagi kan?(aiseh...serius bebeno saya masa menaip nih,dahi pun berkerut nih..)

hijrah..mari kita islahkan diri kita bersama-sama..
kuatkan azam untuk mujahadah,menepis nafsu serakah untuk mendapatkan redhoNya..mentaati perintahNya.hijrah dengan keinginan hati dan hiijrah kerana kebaikan untuk diri sendiri, insan tersayang dan insan di sekeliling kita..

"daripada jarang-jarang kepada istiqomah,
daripada solat lewat kepada solat di awal waktu,
daripada khudu' kepada khusyuk + khudu',
daripada solat bersendirian, kepada solat berjemaah di surau atau masjid di mana azan diazankan,
daripada solat fardhu sahaja kepada solat fardhu + solat rawatib,
daripada mengaji selembar Quran sehari kepada dua lembar Quran sehari,
daripada taklim 15 minit kepada taklim 30 minit,
dan seterusnya..menambah amalan mengikut kemampuan kerana Allah swt semata..bukan riya',tapi kerana diri terlalu banyak ketinggalan berbanding para sahabat.."

alhamdulillah..ada juga yang sedar dan menggembar-gemburkan tahun baru islam di laman sosial paling popular skang nih..huhu muka-buku..namun sekadar gembar-gembur gendang-gendut tali kecapi pun tadak guna kalau tak masuk ke hati..uhuk3~
(semoga apa yang ditaip ini tidak menyakitkan hati sesiapapun..maafkan saya jika saya bergurau kasar.uhuhu~)

dan saya,
dari hati-gundah-kerana-banyak-dosa ini, ingin memohon ampun dan maaf atas segala kesilapan saya kepada antum semua sekiranya pada tahun 1431H dan tahun2 sebelumnya,saya pernah..
tersakitkan hati
tercakap kasar
terkutuk
tergelak
termengarut dalam tulisan2 saya..
berserta semua ter- yang tidak sempat disebutkan disini..
semoga Allah memuliakan kalian kerana memaafkan insan ini..amien :)
insyaAllah saya tak buat lagi (kalau terbuat,segera dimaafkan yek..hihihi)

dan kepada yang sedang khuruj,semoga antum berada dalam rahmatNya..insyaAllah..amien dan kepada yang bakal mendirikan mahligai kebahagiaan,semoga urusan kalian berjalan lancar dan mendapat redhoNya..insyaAllah..amien

jom hijrah! :D

wassalam..

[notakaki: post ini telah diedit dengan penambahan sedikit..huhu ilham baru mari]

Thursday, December 2, 2010

_waiting..

in the name of Allah..

assalamualaikum..

alhamdulillah..segala puji bagai Allah :)

skang dok kat KLIA.waiting for tomorrow's flight on 8.10am...ngantuk tapi mau tido pun mcm xdapat.mata terkebil2 sudah nih.huhuhu

Allahu Rabbi..tadi saya terjumpa dengan satu keluarga..yang isterinya full hijab,Subhanallah! suaminya ada gaya pak arab daa...hehe semoga dia juga buat usaha agama,semoga yang kutemui tadi itu adalah masturat..tapi kan sekarang ini tengah khuruj masturat geng2 family karkun?ngehehe~


(gambar hiasan semata2)

semoga dipermudahkan urusanku dalam cita2ku.huhu.amien.

menanti dan terus menanti.dalam flyt nak p KL tadi,duduk dekat tingkap.sit no 15A.best,tapi pening.ntah kenapa..dah lama tak nek flyt kot?huhu

departure time on 9.25pm dan...Subhanallah..indahnya bumi kedah ini di malam hari.dan Subhanallah...Allah kuasa makhluk tak kuasa.keciknya saya tengok kereta di bawah tuh..macam anak semut..heee

esok flyt kul 8.10am insyaAllah..huhu sampai sandakan 10.55am insyaAllah...please do pray for me.hehe

bah mau rehat2 kunun.huhu.

wassalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...