asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Thursday, May 26, 2011

_berdiam lebih baik..?

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

hari ini saya ingin berkongsi..hadis yang biasa kita baca atau dengar..maafkan saya atas kekhilafan yang wujud, saya budak baru belajar :)

saya akui, saya manusia yang ada had amarah dan sedih tersendiri.saya berusaha untuk kawal.dan biasanya (all the time when the time comes, actually) saya akan berdiam diri..hehe..berdiam kan sahabat paling baik?


yeah, that's what i'm talking about.

tapi berdiam tuh xbleh lebih daripada tiga hari..seperti sabda Nabi s.a.w yang saya mau kongsi ini..hee~


Dalam sepotong hadis yang dikeluarkan oleh Imam At-Tirmizi, diceritakan daripada seorang sahabat Nabi saw yang bernama Abu Ayyub Al-Ansari bahawasanya Nabi saw bersabda,

لا يحل لمسلم أن يهجر أخاه فوق ثلاث , يلتقيان فصد هذا ويصد هذا , وخيرهما الذى يبداء بالسلام

Maksudnya : Tidak halal bagi seorang Islam itu tidak menegur sapa saudaranya lebih daripada tiga hari, berjumpa keduanya maka berpaling seorang ke tempat lain dan seorang lagi ketempat lain. Yang lebih baik daripada dua orang ini ialah siapa yang memulakan salam.

inshaAllah...mari sama2 amalkan hadis di atas. amarah itu boleh diatasi dengan pengabdian diri kepada Allah swt..bukan dengan berdiam dalam dunia sendiri semata-mata.

menurut Imam an-Nawawi...kalau tidak bertegur sapa antara saudara semuslim sampai tiga hari, maka perbuatan itu dimaafkan. secara lumrah manusia punya sifat marah, dan moga-moga dalam tempoh tiga hari tuh amarahnya reda. apabila semuanya sudah ok, hati sejuk, maka bertegur sapa lah kembali. namun, jika lebih tiga hari dan masih tidak bertegur sapa, maka kedua-duanya (atau lebih) dikira berdosa (bold, maksudnya agak penting ya di situ)

tapi kalau yang satu sudah menegur dan satu lagi tidak membalas, adakah itu berdosa? menurut imam Syafi'e dan imam Malik, berdasarkan hadis di atas, memberi salam sudah memadai kerana memberi salam itu sudah memenuhi syarat bertegur sapa :)

jika sesama saudara muslim tidak bertegur sapa, maka pintu syurga ditutup bagi mereka(nauzubillah!) hinggalah mereka berdamai, inshaAllah..


Sabit dengan keterangan hadis sahih yang dikeluarkan oleh Imam At-Tirmizi,

عن أبى هريرة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : تفتح أبواب الجنة يوم الأثنين والخميس فيغفر فيهما لمن لا يشرك بالله شيئا الا المهتجرين يقال : ردوا هذين حتى يصطلحا


Maksudnya : Daripada Abu Hurairah r.a, bahawasanya Rasulullah saw bersabda : Telah dibuka pintu syurga pada hari Isnin dan Khamis, maka diberi keampunan pada kedua-duanya bagi mereka yang tidak menyengutukan Allah dengan sesuatu melainkan ke atas dua orang yang tidak bertegur sapa.. Maka dikatakan kepada pintu syurga, tolaklah kedua-dua orang itu sehinggalah mereka kembali berdamai.

janganlah kita memutuskan ikatan silaturrahmi (konsepnya harus difahami dengan jelas ya..)kerana mereka yang memutuskan silaturrahmi tidak akan masuk syurga (al-bukhari) nauzubillah!

mashaAllah! mari lupakan sengketa yang berlaku..biasalah tuh, asam garam kehidupan..namun jangan dibiasakan pula, nanti membawa padah..ya..



jangan pulak nak jadikan inner feelings (sedih, kecewa ect) sebagai satu sebab kenapa kita berdiam diri hingga berhari-hari (yakni melebihi 3 hari). ini kerana kita bakal menyinggung perasaan insan sekeliling kita..kenapa pulak menyinggung? ke depa perasan je lebih? bukanlah...sebab mesti depa rasa depa yang buat salah dan berusaha mencari kesalahan depa walaupun sebenarnya bukan depa yang salah..(as usual, ayat cheQ berbelit2 sikit..wee)



kiranya ada masalah tuh, and tidak sudi untuk menghebahkannya, maka berusaha untuk mengawalnya..jangan perasaan yang kawal diri kita, nanti saitan (the devil) mudah untuk menguasai hati..nauzubillah! luahkan perasaan dengan cara tersendiri..but, kalau tau cara yang hangpa buat tuh negative enough untuk diteruskan, then stop it..find another way..don't be too egoist..Allah lebih suka hambaNya yang merendahkan diri dan bersujud kepadaNya..inshaAllah :)

inshaAllah..mari sama2 perbaiki diri..masih berpeluang sebelum malaikat maut datang bertandang..

'berkata benarlah walaupun ianya pahit..'

moga bermanfaat..inshaAllah



wassalam

22 comments:

uji said...

AsSalam.. Mungkin orang tu tak sedar yang dirinya sudah berdiam selama 3 hari.. Orang tu rasanya, serba bersalah juga tu.. Dia akan say 'sorry' juga na..

asy_syakirin said...

waalaikumussalam..

inshaAllah...semoga Allah buka pintu hati semua hambaNya...inshaAllah...amin...

don't worry, as long as we know what's best for us and others...huhu itulah perlunya rasa kasih sayang sesama insan :D

kalau dia x say sorry pun xmengapa..because i know dia bukan macam tu :)

inshaAllah..bersangka baik tu sunnah jugak kan3?

uji said...

yup.. sudah pasti.. Dia sayang kamu juga tu.. Dia pasti ok.. InsyaAllah..

asy_syakirin said...

the meaning of 'dia bukan macam tu' maksudnya, dia xkan sewenang2nya berdiam diri tanpa ada apa2 yang terjadi between herself..i know that, inshaAllah..

saya sangat sayang dia...dan semoga dia menyayangi Allah dan dirinya..sebab saya tidak mengharap sesuatu balasan untuk ukhuwwah ini..hanya ingin merasai kehidupan dalam keindahan bersahabat dalam agama yang indah juga..inshaAllah :D

saya cuma takut jika Allah murka sebab saya tidak tunjuk yang saya sangat sayang dia... :)

'i love my kak uji'

uji said...

Penyamaran terbongkar... hampeh tul..

asy_syakirin said...

muahaha..(oppsszz...ketawa terover kak)

sorry to say, i knew it earlier.haha...thanks for loving me...MUMUAH!!!!

XD

uji said...

emm perkataan mula2 tadi tu di tarik balik oleh pihak penaja ok..

asy_syakirin said...

ndada tarik2 balik...nda mo...sudah terpahat di dasar hatiku...weeeeeeeeeee :D

uji said...

~Pesanan penaja~ typing error berlaku tadi..

asy_syakirin said...

alamak..admin blog sudah baca lima belas kali..diulang, 15 kali..typing error tidak diterima..ngeh3..

penaja berdaftar ke?

ummi saFi_ said...

assalam..

insyaALLAH..
smoga urusan kita d pmudah kn ole-NYA..
smoga ukhuwah yg terbina nie d rahmati..
bercinta smpai syurga, diba??

"we miss you, ok.. tQ_"
harap maklum. :D

asy_syakirin said...

waalaikumussalam..

inshaAllah.. :D

missed u too :)

'tuu dia...dia mai dah, dah mai dah...' :P

uji said...

penaja sdn bhd ja.. kalau bukan typing error mungkin skrin laptop silap antar maklumat kali...

ummi saFi_ said...

tatkala page FB meresapi halaman blog~

asy_syakirin said...

bukan gitu kali..skrin leptop hanya bertindak mengikut arahan...lahir dari hati lah tuh..wah...terharu-terharu!

asy_syakirin said...

FB? sapa layan FB sangat.. sori ye, i xmen lah FB2 nih..i men tweet2 je..hahaha :P

uji said...

Rasanya laptop aku ni ada masalah skit... tu yang salah antar maklumat.. ~Sebarang kesalahan maklumat, amatlah dikesali..~

asy_syakirin said...

kak uji:

heee...no worries, i'll forgive every mistakes..but this one is not a mistake, it is a sincere words~

hehehe...TQ :D

uji said...

~speechless~

asy_syakirin said...

u just have to smile, jee :D

مسافر_اسلام said...

Assalammualaikom wtb.
Sabar separuh dari iman.

asy_syakirin said...

MI:

waalaikumussalam..

inshaAllah...assobru minal imaan.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...