asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Sunday, January 24, 2010

dalam kesempitan wang dan keterluangan masa...


dengan nama ALLAH...

sempit duit, elaun tak masuk untuk bulan jan...huuuuuuuuuuuuuuuuuu and.....

baru2 ini ada sukan di hostel kediaman ana..sibuklah jugak ana dibuatnya disebabkan tanggungjawab sebagai AJK makanan..dan kerana menyediakan makanan (beli jek pun...bancuh teh ngan sirap jek kena guna tenaga lebeyh...huhu), ana niatkan semua ini kerana ALLAH dan khidmat untuk budak2 juniors sekalian...salam sayang dan ukhuwwah...yelah, sukaneka nih buat pun sebab nak eratkan silaturrahim antara sem 1, 2 ngan 3...sebagai ketua blok, kami kena mainkan peranan penting...insya ALLAH...

nak dijadikan cerita, sebenarnya banyak betul cabaran masa nak jadik AJK makanan. makanan yg ditempah ngan makcik jual mi goreng kat medan nuu, dia kensel dalam kul 8pg...punye giler cari backup walhal takdak! sahabat seperjuangan ana memang macam nak patah jugak dibuatnya tapi masih dok rilek bepiki..salute! huhu lau ana dah tunggang terbalik mungkin?

then penyelamat pun datang........puan Ila, sebagai warden asrama...bawa kami keluar masa tarian poco2 sedang berlangsung (aktiviti senamrobik...pompuan semua) ana dan Eeja (bukan nama sebenar) pun naeklah keta Puan...kami borak2, sembang2 sambil pikir amacam nak cari makanan untuk budak dalam 116 org? bingung jugak...at last.............................jeng3!




akhirnya pekena roti canai bebudak tuh semua! hehe...idea asal=kami bertiga...ngee

dalam misi pencarian tuh...macam2 berlaku...

ana dan Eeja dapat info baru pasal puan, join senamrobik di tempat tertutup kat gim tertutup...(wanita sahaja-pengusaha~ustazah kot?) then...kitorang cadang nak ikot...hehe dah p and its marvellous! (betoi ke ejaan tuh? hee) ada ruang tuk solat jugak..baguslah..ana jadi imam untuk maghrib itu, alhamdulillah...bersemangat jugak...dapat exercise...

puan seronok sangat katanya...macam jadi muda balik, hehe...sambil2 tuh dia cerita tentang satu hadis nabi...ana lupa nak minta dari mana sumbernya..nak diceritakan...gini...

ada satu pesanan Nabi, menyuruh kita untuk belajar memanah, berenang dan menunggang kuda...dia tanya kami...

puan; kalau tafsir selapis, ape yang korang paham?

ana; belajarlah puan...(directly w/o any further thinks..)

puan; memang pun...tapi cuba pahamkan due tige lapis...ape yg korang nampak?

eeja; apa puan?

puan; kalau memanah ape yg korang kene buat?

ana; fokus puan...pada benda yang nak dipanah tu...

puan; okay...betul...fokus...Nabi mengajar kita untuk memanah dengan fokus agar panahan kite mengene ngan bende yg nak dipanah tuh...sesuai dalam medan dakwah, kite kene ade fokus...fokus pada sesuatu perkare...semuenye kite fokuskan pada ALLAH swt...dakwah kerane ALLAH, belajar kerane ALLAH..dan semue kite fokuskan untuk ALLAh...sebab kite cari satu je...redho ALLAH...jadi kalau berenang plak?

ana; stamina...ke?

puan; ye..and...........?

ana & eeja; ???

puan; kalau kite berenang kite nampak tak depan? kite nampak tak sekeliling kite?

ana & eeja; (serentak..) tak...

puan; jadi, di situ nampak keberanian..kite tahu dah kite dah ade matlamat dalam kehidupan...cume nak capai jek kene buat something utk capai matlamat tuh...so kene berani. and letakkan semue pada ALLAH...yakin yg ALLAH akan bantu jua, walau dalam ape care sekalipun. insya ALLAH kite akan dapat ape yg kite nak..and then menunggang kude..korg rase ape hikmahnye?

ana; skills...

puan; salah satu...and?

oleh kerana jwpn yg kami beri agak tak masuk2 akal puan, then dia pun direct gitau and explain...

puan; kalau menunggang kude, kena pandai nak kontrol kude kan? biar die yg ikut kite...bukan kite yg ikut kude tuh....sama jugak macam kite nak mengawal nafsu kite...biar kite yg handle nafsu kite, tunggang ke arah yang elok dan di redoi ALLAH...bukan kite mengikut nafsu...ye tak?

ye.....betullah tuh...memang susah nak paham lau otak blurr sangat..tapi bila dah kupas tuh, memang alhamdulillah....besar betul hikmahnya...dan ALLAH itu maha besar! Allahuakbar...bertuah betul dapat kuar ngan puan...ada hikmah jugak kenapa makcik mi goreng tuh nak kensel tempahan kitorg...dapat belajar ilmu hadis ngan puan...huhu Alhamdulillah...

sesungguhnya segala yang dirancang manusia tuh, mesti mendapat kelulusan dulu dari empunya alam untuk termakbul, maka berbanyaklah doa, dan yakinlah ALLAH sahaj yang bisa bantu dari segala sudut dan aspek...

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA....ini jugak yg terlintas di fikiran ana...subhanallah...

dan sukaneka berakhir dengan jayanya...sepanjang aktiviti memang kena banyak bersabar jugak sebab budak2 suka sangat hambur makanan dan sampah..tapi kerana dah niat khidmat, maka ana dahulukan sabar dan buat keja sambil zikir...alhamdulillah keja semua siap dalam waktu yg singkat, ana pun senyum dengan gembira p habaq kat ketua aras semua keja AJK makanan dah beres...ngeee~~~

wallahu'alam bissawab...

2 comments:

Nurul said...

dah masuk lom elaun utk bulan 2? :)

asy_syakirin said...

huhu...elaun bulan 1 jek baru masuk hari nih kak..hehe alhamdulillah...survive jugak...jazakillah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...