asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Thursday, April 8, 2010

_nusrah ALLAH..

in the name of ALLAH..
pada pandangan anda, kenapakah ana pilih tajuk ini kali ini? (wah..bermadah swasta) ok.ok.ana pi direct sket..
its a very big pleasure to talk on this entry, because its about nusrah. apa itu nusrah? pertolongan...nusrah ALLAH pula pertolongan ALLAH. kasi jamak dalam bahasa arab (mcm terror..haha) jadilah nasrullah..sape nama anak dia Nasrullah??? cantek...hehe...oklah, banyaklah kau punya madah nih.baru intro, gagaga...
sesungguhnya nusrah ALLAH itu hanya akan datang pada mereka yang menolong agama ALLAH. tak kiralah dari sudut mana pun ianya mau datang. tetap datang jugak. bak kata ayat encik Tham Koon Long (TKL-pengajar farmakologi klinikal).he said in our class few days before, "Tuhan hanya tolong orang yang tolong dirinya sahaja." hehe..lebeyh kureng jugaklah ayat die.tapi slek sketlah.hee di mana ayat ana, "ALLAH hanya tolong mereka yang menolong agama ALLAH".


ana telah menghadiri Konvensyen Berakhirnya Agenda Zionis (KBAZ) pada 03/04/10 untuk memperingati hal kezaliman regim zionis yang bertapak di palestin dan kini semakin galak menempati Gaza pulak doh.punyalah tamak...now,there are no Palestine dalam map dunia terbaru.tapi ada satu negara yang sedang gagah dibangunkan oleh pihak Yahudi yakni Israel (laknatullah)...uik sedap2 plak cakap laknatullah..mimang pun...


palestine yang semakin 'menipis'
kenapa durang nak sangat palestin nih arr? begini ceritanya..cheh..macam jak apa..ehe, just nak menyampaikan fakta yang diberitahu oleh seorang pemegang PhD hal history dan civilization of Islam di Jerusalem nih.Dalam tahun 1897, sorang secularism yg jugak dikenal sebagai bapa kepada Zionism, iaitu Theodor Herzl mencetuskan hal zionist movement.knp?sebab durang dah busan kena pijak2 oleh orang2 Eropah.terutamanya oleh suku Nazi yang pada ketika itu sangatlah berkuasa dan kejam,di negara2 besar seperti Germane, Ukraine, Argentina, Russia dan beberapa lagi negara yang turut menjadikan golongan yahudi ni sebagai hamba abdi.Sehinggalah diorang rasa diorang tak patut di buat macam tuh,dan tertindas sangat2.Maka diorang pun memberontak.Mencari kawasan yang paling sesuai untuk dijadikan tapak permulaan membalas dendam.Dan mereka pun menemui Palestine yg menjadi pilihan utama atas asbab kedudukan geografi dan kebencian pada umat islam yang menjadi tradisi turun temurun mereka si bangsa Yahudi.It’s a fact ok.Ana tak reka2.Maka kerana itu,sampai sekarang dah makin menjadi-jadi pulak dah kan..kita pun lihat berapa banyak nyawa lesap begitu sahaja,tanpa ada sebab musabab yang boleh masuk kepala hotak orang yang ada perikemanusiaan dalam hatinya.
hingga KINI,mereka semakin menyeksa.Membandingkan kematian beberapa askar diorang dengan beribu kematian yang disebabkan oleh bom membabi buta.Kasaqnye ayat but that’s the truth.
anak2 mati, jadi yatim piatu, ibu2 hilang suami, begitu pula suami, hilang isteri dan keluarganya.Berapa banyak nyawa yang kita lihat ditelan oleh kejahatan sedemikian rupa?apa usaha kita?pandang sebelah mata?dan buat hal masing2?
DOA…senjata utama seorang mukmin itu adalah doa.Kenapa sudah begitu lama,Palestine masih tertindas hingga sekarang?mana p Nusrah ALLAH? Dan mulalah cerebellum tercinta ini meneka-nekakan hal ini. Ada tak mereka mementingkan hal agama?adakah usaha agama yang dibuat secara istiqomah di sana?Mungkin ada, dan mestilah ada (insyaALLAH).kita lihat mereka membaling2 batu, sibuk pergi mempertahankan sesuatu yang menjadi milik mereka layaknya, yakni tanah Palestine itu sendiri…SEGALA AMALAN BERMULA DENGAN NIATNYA…apa niat mereka membalas balik serangan? Sekadar mempertahankan tanah mereka atau berjihad fisabilillah?(amien) Persoalan demi persoalan, ana cuba mencari jawapan pasti.tanya sana,tanya sini. Dan akhirnya ana jelas nampak, insyaALLAH..
Ana sedar,mereka menderita dan hidup dalam keadaan yang sangat dhoif.Hinggakan segala keperluan hanya bergantung pada bantuan luar,samada secara on the spot atau underground.Seorang medical doctor yang merupakan warga Gaza,lahir dan menetap di sana,kini melanjutkan PhD nya di Malaysia, menceritakan dalam KBAZ ini serba ringkas kehidupan dan keinginan mereka.nampak, mereka nak tanah kembali dan hidup aman.dan dia berkata yang mereka yakin ALLAH pasti tolong hamba-Nya dan kemenangan pasti berpihak pada mereka.semuanya dari ALLAH katanya.Subhanallah, mengalir jugak airmata ana melihat penderitaan mereka dan ana hanya mampu doa dari kejauhan ini.Tapi…ana mula berfikir lagi dan lagi.
“…kekuatan seorang mukmin itu terletak pada Qiamnya dan ketidak-bergantunganya pada orang lain.” (lebih kurang maksud hadis_Al Hakim)
ALLAH KUASA, MAKHLUK TAK KUASA.
Itulah kunci utamanya.jika kita yakin pada Nusrah ALLAH, kita pasti menang dengan mudahnya. Tapi sekarang sukar benar nak capai kemenangan itu..KENAPA??? kerana ada segelintir bijak pandai, ahli2 sejarahwan dan ramai lagi mereka yang arif tentang hal ini,mereka YAKIN BAHAWA KUASA2 BESAR MENENTUKAN HALATUJU SESEBUAH NEGARA ITU,MAJU ATAU TAK.Dengan hujah, jika dunia dah dikuasai oleh kuasa2 besar dunia, maka takda apa lagi yang dapat diubah.SILAP KO GENG!!! Kerana hanya ALLAH YANG BERKUASA ATAS SEGALANYA.cuba yakin tanpa was-was, pasti menang! Sampai boleh pulak mereka memberi contoh seperti AS. Malah, kehadiran Israel itu disokong berat oleh AS, making people around the world segan dan tutup mulut atas penindasan terang2an SALAH. Ini dunia dong…manusia hanya dapat tunjuk kuasa sementara,dan ALLAH MAHA KUASA tetap KUASA yang terbesar dan kekal selamanya.Then think about yakin kepada ALLAH, kuasa yang satu. nusrahNya hanya pada mereka yang benar2 menginginkannya.Kita lihat pula keadaan mereka di Palestine sana.Jika benar mereka jihad kerana ALLAH, kita pasti lihat jemaah2 solat yang besar dan panjang yang memohon pertolongan ALLAH, di mana pun mereka. Bukan sekadar membaling2 batu dan berteriak, meminta pertolongan pada manusia. Semua itu memang patut dan wajar terjadi dan kerana ia fitrah manusia…tapi if diseratai keyakinan besar pada ALLAH, maka semuanya jadi mudah. Jika tak menang secara zahir, pasti menang di sisi ALLAH sebagai mujahid/mujahidah, yg lebih besar pahalanya!
LIHAT, buka mata anda luas2. Betapa kesatuan ummat itu penting dalam mencapai nusrah ALLAH. Nusrah yang hanya datang pada mereka yang benar menginginkannya. MAKA BETAPA PENTING USAHA AGAMA INI, bagi menyedarkan mereka2 yang yakin pada dunia, untuk kembali meyakini ALLAH YANG MAHA KUASA. Sedangkan salah seorang pemimpin Yahudi pernah berkata,
“orang islam, jangan kamu bermimpi untuk menang selagi bilangan jemaah yang solat subuh tidak menyamai bilangan jemaah yang solat Jumaat. Selagi itu kami akan mudah untuk memijak-mijak kamu.”-Rohan
BENAR…jemaah yang besar diperlukan untuk melawan kezaliman sedemikian. Inilah kuncinya. Mari tingkatkan josh untuk buat usaha agama dan tabligh agama ALLAH ikut cara Nabi. Itulah yang terbaik. Kerana nusrah ALLAH hanya pada hambaNya yang mengingatiNya setiap saat dalam hidupnya.
MARI semua(josh giler)..kita bangkit menyampaikan kepada semua insan, bahawa ALLAH KUASA MAKHLUK TAK KUASA. Mungkin mereka lupa, maka perlu kita ingatkan kembali. Niat ikhlas dan benar2 ingin buat kerja Nabi secara rela tanpa paksaan. Kerana pertolongan ALLAH sampai pada mereka yang taat perintah. Negara2 yang dijajah pasti dapat kemenangan bila ada fikir iman, ummat dan agama. kerana itulah asbab kehidupan manusia yang sebenarnya. Amal ibadah ila ALLAH…
Wallahu’alam..(peace no war-boycott ISRAEL and THE PRODUCTS) insyaALLAH..

3 comments:

syukri said...

salam...tu yg nabi bgtau tu (lebih kurang)"bila kamu tinggalkan amar ma'ruf nahi mungkar, sampai satu masa kamu berdoa tapi Allah tidak dengar doa,minta bantuan daripada musuh Allah x bantu"...

p/s :petikan pasal org zionis x takut dgn org islam selagi solat subuh x macam solat jummat tu karkuzari drpd jemaah sri langka yg kuar kat sana...bukannya dorang takut SENAPANG YG PENUH DGN PELURU..tapi dorang gentar KALAU MASJID YG PENUH...wallahu a'lam..

insanlemah said...

mashaAllah, josh...

btol tu petikan dr org yahudi tu..sebenarnya tu kata2 dr rabi yahudi..ana ade gambar die sekali

faridfaisal said...

karkuzari dpd org tua time khuruj dulu...
ade sorg mamat ni kena tangkap dgn polis kat indon dan nk ditembak..
dia zikir "Allah maha kuasa makhluk takde kuasa" byk2 dgn tawajuh hingga dtg yakin...bila polis tembak tak mati2..last2 mamat tu dilepaskan. mamat tu antara jemaah yg tgh khuruj klu x silap.
kesimpulanya nusrah Allah bersama yakin yg sempurna.(mamat tu x pki perisai pon)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...