asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Friday, April 9, 2010

_tanggungjawab wanita (masturat) dalam dakwah..

Pemimpin keluarga dalam satu rumahtangga adalah suami, tetapi guru yang unggul dalam rumahtangga adalah isteri atau ibu. Ibu adalah madrasah kepada anak-anak. Pangkuan ibu adalah Universiti terbesar bgi anak-anak. Sikap dan cara berfikir ibu sangat memberi pengaruh yang besar kepada anak-anak. Oleh itu, sangatlah penting wanita mempunyai fikir agama. Apabila agama hanya ada pada suami, maka agama hanya sampai di depan pintu rumah sahaja. tetapi apabila isteri mempunyai fikir dan mengamalkan agama, maka agama akan dihayati kepada semua seisi rumah.

Tanggungjawab agama sebenarnya Allah telah beri kepada Kaum lelaki dan wanita. Firman Allah SWT dalm Surah At-Taubah ayat 71 bermaksud :
‘Orang mukmin lelaki dan mukmin wanita sebenarnya satu sama lain adalah saling ganding bahu menyeru kepada yang ma’ruf dan menegah yang mungkar, dan mendirikan sembahyang serta mengeluarkan zakat dan taat kepada Allah dan RasulNya.Mereka itulah yang diberi rahmat oleh Allah kerana Allah Maha Perkasa lagi Bijaksana’
Untuk memudahkan menghayati hokum Allah dan Sunnah SAW maka wanita perlu keluar di Jalan Allah SWT, di situ seseorang itu akan terlepas dari urusan dunia untuk seketika seperti memasak,mengemas rumah.menjaga anak-anak dan melayani suami. InsyAllah kefahaman dan fikir agama akan masuk ke dalam hati apabila dia mengikuti segala program yang diaturkan.

Apabila seseorang wanita pulang ke rumah setelah keluar ke Jalan Allah bersama suaminya, dia akan mempunyai kerisauan baru di mana fikir agama akan meningkat dan dia akan memikirkan bagaimana anak-anaknya,mahram dan kaum keluarganya dan jiran-jirannya dapat juga mengamalkan agama. Mereka mula berfikir maksud mereka dihantar ke dunia dan mula menggalakkan mahram keluar ke Jalan Allah. Mereka juga mulai mempunyai keazaman membina suasana agama dalam rumah dimana ada dakwah,taklim taklum,ibadat,didik anak cara sunnah,hidup sederhana dan galakkan mahram keluar ke jalan Allah.

Dengan lelaki membuat usaha di luar rumah dan wanita membuat usaha di dalam rumah, maka Allah akan memberi keberkatan dan kebaikan di luar dan Allah akan tukar mohor agama dalam rumah. Umumnya, kita tahu wanita tidak ada yang menjadi nabi tetapi Nabi lahir dari wanita. Orang pertama terima islam ialah wanita iaitu Saidatina Khadijah dan orang pertama menjadi syuhadah ialah wanita iaitu Sumaiyah r.ha. dengan dakwah wanita juga Allah beri hidayah kepada Saidina Umar r.a,Saidina Ali r.a dan Saidina Othman r.a.

Dari kisah nabi-nabi,dimana nabi-nabi yang isterinya tidak ada fikir agama atau mengamalkan agama, maka dakwah nabi tersebut seperti Nuh a.s sangat sedikit yang mengikuti nabi itu, iaitu seramai 83orang sahaja, sedangkan masa dakwah yang digunakan menjangkau 950 tahun. Sebaliknya Nabi Ibrahim a.s dimana kedua-dua isterinya ada fikir agama sehingga Allah lahirkan daripada keturunannya ramai yang menjadi Nabi, seperti Ishaq a.s, Nabi Yaakob a.s, Nabi Yusof a.s, mereka itu dari Siti Sarah dan daripada Siti Hajar, lahir Nabi Ismail a.s dan dari keturunannya lahir junjungan besar Nabi Muhammad SAW, penghulu segala nabi.
KELEBIHAN WANITA KELUAR DI JALAN ALLAH SWT

Wanita yang menggalakkan suaminya keluar di jalan Allah akan masuk Syurga 500 tahun lebih awal dari suami mereka dan jika dia sama-sama keluar di jalan Allah, dia akan masuk Syurga 1000 tahun dari suami mereka dan dihias dengan pakaian yang cantik-cantik sehingga suami tidak mengenali mereka.
Mafhum Hadis, Bidadari berbicara dengan wanita dunia “Siapakah yang lebih mulia dan akan dilantik menjadi ketua Bidadari antara kami dan wanita dunia, kami dicipta dari nur dan tidak pernah buat dosa”. Wanita dunia berkata,”Kami lebih mulia kerana kami di dunia bersusah-payah untuk agama, sebab itu kami menjadi ketua Bidadari dan bidadari menjadi dayang-dayang”. Allah mendengar percakapan kedua-dua mereka, lantas Allah berfirman, “Memang benar wanita dunia yang layak menjadi ketua Bidadari di Syurga Kelak.”

Sumber : Dipetik drpd Buku ‘Tertib Usaha Masturat’ Oleh Hj.Othman Sipol S.P

copy paste dari akhsyukri

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...