asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Monday, March 14, 2011

_emergency department..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt..

1st word....Allahuakbar~

2nd word....Muhammadurrasulullah~

3rd word....penat~

4th word...best~

5th word....blurr? (haha)


ok,bagi saya lima words ini mennggambarkan keadaan di emergency department...bermacam2 benda jadi dalam emergency...banyak ilmu baru dpt gain.apa2 jak lah.ilmu alam perkahwinan pun ada.haha *tipu* :P

***

kenapa Allahuakbar?
sebab...too much MVA cases yang pelik2...memang semua kuasa Allah...macam kes pagi semalam,ingatkan gigi patah,rupanya gusi koyak...see...manusia tidak sehebat mana.haha.doktor syak gigi patah,patient refuse to open his mouth,so..main agak je..refer dentist,rupanya gusi koyak,kena jahit je.gigi no problem ma..Allah maha kuasa.. :)

yakinlah bahawasanya manusia hanya mampu meneka-neka,Allah sahaja yang mengetahui segalanya.manusia itu pintar,tapi Allah MAHA BIJAKSANA..salute jugak dengan staffs,sebab superb masa handle patient yang agak2 restless itu.well done,semua pun bantuan dariNYA :)

kenapa Muhammadurrasulullah?
hidup dalam sunnah sangat menenangkan hati.mungkin pada pandangan orang pelik semacam.tapi pada saya,itu normal jak :)

terbayang-bayang masa perang zaman Rasulullah saw,amacam depa yang pompuan bagi treatment ya?SALUTE.huhu bukan senang mau handle emergency cases.depa yaqin dan depa gembira kalau mati syahid..kerana syurga janjiNya..mashaAllah~

saya pun mau dapat syurga...AMIN! T_T

penat..
memang sangat penat....memang penat lah.banyak keja mesti buat dengan cepat,pantas dan tepat.including clerking,vital sign,suture,dressing,insert branula (jarum yang bagi masuk air tuh)...banyak lagi...mau rest kena curi2 masa.tapi saya tetap makan lambat2.haha,nanti tercekik susah jugak kan..huhu makan untuk tenaga bukan makan kerana nafsu (tapi sometimes saya akan makan ikut nafsu hari itu..kalau rasa mau makan nasi putih+telur dadar+kuah sup, saya akan makan itu jak..kekeke)

best..
pergh..sangat best.banyak benda baru boleh belajar.banyak benda baru boleh buat.sebelum nih saya ndak pernah lagik posting di emergency department..pasal tuh saya rasa best sangat...hihihi...staff sini pun best.MA2 berkebolehan buat keputusan sendiri..haha adakah saya pun bakal begitu jugak?wuwuwuw...wallahu'alam~

blurr..wakaka
masuk emergency tanpa ilmu adalah mengundang kesulitan yang tidak putus2.haha.betul..baru dua hari posting sana,rupanya saya tidak tau apa2 sangat.astaghfirullah...kena study lebeh,belajar lebeh...yaaaaaa....itu dia baya....kena belajar yaaa....tapi jika di suruh belajar dan baca ta'lem,saya pilih baca ta'lem..kui3..sebab boleh buat saya insaf nanges2..heehee..tapi saya pun suka belajar.yeah!!! :P


***

so itu sahaja lah entry kali ini.saya tau entry kali ini ndak berapa best.sebab saya sangat penat.huhu,need more rest..




saya tengah menanti ambulance call untuk saya..mau uji tahap ketangkasan saya dalam meng-handle trauma cases..setakat nih belum ada lagik.memang kena siap siaga segala hal..yelah macam practice apa yang di buat sebelum solat.kena siap siaga segala hal.perbetul ejaan,makhraj,tajwid,bersugi,bersihkan diri (mandi pun boleh),jaga tertib dan sebagainya yang boleh jadi asbab solah kita diterima..huhu begitulah gamaknye untuk kes-kes emergency jugak.kena siap2 ilmu di dada,dan niat perbuatan itu kerana Allah, inshaAllah...

doakan saya supaya saya lebih bersiap sedia untuk MATI...wuwuwuwu

*insaf terus*


wassalam


4 comments:

PIANED said...

Kemahiran hanya mendapat pahala apabila d gunakan untuk membantu ummat...

asy_syakirin said...

pianed:

inshaAllah...semua hanya kerana Allah,bukan kerana pointer...huhuhu~

aliaazuan said...

Salam.

nakal gak bahasa kamu ni yeeee..
Tkpe, kasi trhibur time penat2 cmni.

asy_syakirin said...

kak aliaazuan:

waalaikumussalam :)

hehe..nakal ka??? hohoho~

kak penat dari mana?kuar ka?hoho nak ikut~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...