asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Friday, February 19, 2010

ada apa dengan tabligh???



tabligh....sapa gelar macam tuh ek?
then, does they know what tabligh means is??
tabligh adalah sampaikan...tablighi, penyampai...
tablighing??menyampaikanlah kot...
nak menyampaikan apa?
bait2 dan warisan Nabiullah kita...

dalam pandangan mata hati ini
tabligh bukanlah satu geng
geng bas sekolah pun bukan
tapi tabligh adalah satu kekuatan
kekuatan dalam keyakinan
keyakinan apanya???
YAKIN dalam menunaikan hak ALLAH
menyampaikan pesan2 Nabi
pendapat2 ulamak yang saheh..
mata hati melihat sambil ini berkata
ya.................
ini bukan satu parti, persatuan, kelab atau unit beruniform...
cuma satu fikir
yang disalahertikan
tersalahfahamkan dengan sejahil pemikiran
kenapa bukan persatuan?
well....ada pengalaman boleh arr cakap
memang betul
terlalu banyak perbezaannya pada setiap inci dan sudut
hanya ada satu sentimeter jek yang sama
apa?
kepada redho ALLAH, menuju redho ALLAH
but the way karkun do it,
is the best in my own view
insya ALLAH in ALLAH's view too...

susah sangat ke nak terima?
haha.....never mind
this is my only point of view

sentuh pasal Quantity vs Quality
padaku, Quality itu lebih besar maknanya
bila seimbang maka lagi cantikkk
but usually ALLAH ciptakan sesuatu itu dengan kekurangan dan kelebihan
terpulang pada ALLAH nak letak darjat kita kat mana
kerana yang membezakan cumalah IMAN
kita lihat tablighi kurang pada Quantity nye...(ye ke...?)
but look at the Quality dude~
bila dah tawajjuh...
no doubt, top level!
salute sama lu olang...
(xmau cakap pasal orang lain lah)

mencontohi Qudwah hasanah
yang kengkadang jadi topik hangat...
kadang2? hellooww.....alwaYs!
merangkumi semua..
cara nak dress, pertuturan, perbuatan dan way of life..
especially menyampaikan amanah
amanah yang dianggap sebagai 'AMANAH' bila mana penyampai itu paham erti amanah sebenarnya
dakwah ila ALLAH
that's all
lupakan yang lain!

but then,
susah jugak manusia nak terima
sampai kepada hal terbesar
topik hangat sepanjang zaman
khuruj = meninggalkan anak bini???
tak kiralah 3 hari ke, 40 hari, 4 bulan, 3 tahun. setiap minggu.....?
hei bro, sis...
gua nak habaq mai sket (pergh...kasar gile minah nih)
khuruj bukan bereti meninggalkan,
tapi menyerahkan anak bini sepenuhnya pada ALLAH
sementara karkun menjalankan tugas utama dan amanah
sebagai khalifah di bumi ALLAH
sambil mengharap bahawa ALLAH akan beri perlindungan
semasa ketiadaannya di sisi mereka...
sanggup tak?

ini sungguh besar fadhilatnya
kerana pengorbanannya melibatkan hidup mati, yakin tak yakin..
apa yang ku nampak di sini
inilah CINTA sebenarnya
cinta antara suami isteri
bukan sekadar I LOVE YOU, I MISS YOU
but the sentence I LET YOU GO..
dan I HAVE TO LEAVE YOU WITH ALLAH...
rela melepaskan dan rela meninggalkan
hengat senang???
if nak ikut hati dan nafsu,
mesti nak tinggal berjoli ngan anak bini
but then...itulah pengorbanan di dunia
walaupun pahit, ingatlah ganjarannya melampaui akal untuk difikirkan...
mencari redho ALLAH
demi bekalan akhirat

senang ke nak ketok2 pintu
ajak gi solat
ajak datang meriahkan rumah ALLAH
siap niat iktikof???
bukan nak 'isterikof' jek...
hmmm......banyak lagi
banyak sangat!
nak sebut satu2, tak larat dowh~
again
*be a good thinker, not a good judger*

sometimes naik geram jugak
but this is reality
"jika orang suka dan puji pada apa yang kau sampaikan,
maka ingatlah kau tak menyampaikan suruhan ALLAH kerana kau mengikut rentak manusia
dan jika kau ditolak dek dunia, ingatlah kau tengah menyampaikan kebenaran...menuju siratul mustaqim..."

wallahu'alam

3 comments:

PIANED said...

macam pernah ku lihat gambar tangn tu tp di mana ya???

asy_syakirin said...

orang pandai cari...biasa...

مسافر_اسلام said...

Salam ziarah,
mintak izin copy artikel ini.
Memang pahit bila nak buat gush. Tapi kita ada Allah.
Memang sukar bila nak keluar.
Allah boleh jaga semua.

Ini yang nak kena yakin pada kuasa Allah. Latihla diri, masa dan harta utk jalan Allah.

Salam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...