asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Saturday, February 20, 2010

busy sokmo_

in the name of ALLAh...

hari ini dan sebelum2nya...ana dilambung kebizian yang memanjang...nak melayan blog pun waktu2 macam nih jek dapat..on midnight...susah nak cari masa terluang sangat, busy kalah PM!! huhu, takdelah sampai macam tuh...okay...nak bercherite sket jek....

hari ini....warden asrama datang hostel, kononnya nak bincang pasal sambutan maulidurrasul...nak ana guide bebudak sem1 yang masih tak tau apa nak buat lagi...so, i take the chance to ikram...sebelum tuh kami di hidang dengan capati yang sedap! hehe..makan jek keja....lalala~ rezeki jangan di tolak, ye tak...

insiden tuh berlaku lepas jek isyak, ana siap sempat rilek2 agi kat surau menunggu kedatangan puan ila...done2 makan, majlis dan tujuan sebenar di mulakan...puan memainkan peranan sebagai warden dan seaku kakak kepada kami (sebab dia masih muda dan tak kawen agi)....

rancak je bibir dia mengaturkan kalimah2 yang nak disampaikan pada kami ber-7 (penghabis capati yang dia beli...ehehehehehe)...mula2 dapat kontrol agi, sebak jugak bila bercerita kisah perjuangan ila ALLAH...samai satu part buat ana tak tahan nak menongkah air mata nih daripada jatuh..tersembur jugak...ambek kau! banyak sangat dosa....hmmmm

puan ila suka bercerita tentang sirah nabi dan buat ana rasa tak layak sangat nak jadi umat nabi...kisah perjuangan seorang wanita membantu islam dalam kisah hijrah Rasulullah, yakni anak kepada Abu Bakar ra, Asma'....subhanallah...menetes air mata nih menahan sedu...sadis dan terasa giler...nak dibandingkan pengorbanan ana sebagai sorang muslimah...??? jauh panggang dari api beb...

dan ana dapat ini;

ciri2 wanita solehah...(merangkumi taat setia kepada ALLAH)
~menjaga akhlak
~menjaga tubuhnya (auratnya)
~menjaga kemaluannya

~menjaga solat
~menjaga puasa
~suka melakukan kerja di rumah
~taat setia kepada suami

insya ALLAH...ana nak jadi wanita solehah..amien..

5 comments:

PIANED said...

mana sirah yg di kongsi tu???

asy_syakirin said...

hehe....pasal nabi ke thaif tuh....

PIANED said...

itu yang patutnya masuk situ...saya tak pernah dgr lagi kaitan asma' ra dgn cerita tu

asy_syakirin said...

eh..kisahnya bercampur2 malam tuh....puan ila cerita hal nabi p thaif n nabi di gua thur...pasal dakwah nabi...dia ringkas n pendek2 jak, banding dengan pengorbanan skang...
asif tak explain detail~

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam,mintak pandangan atau nasihat/komen berkaitan dengan artikel terbaru yang di tulis di blog saya.Pandangan dan komen/nasihat dari anda amat saya alu2kan untuk di jadikan pengajaran kepada saya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...