asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Thursday, April 7, 2011

_khas buat kak umu..

in the name of Allah..

assalamualaikum..

entry kali ni khas buat kak umu..hehe hari tuh kak umu ada minta resepi nasi kuning ngan lauk2 yang lain dalam entry lalu..inshaAllah ini dia..hehe selamat mencuba :)



NASI KUNING:

1. beras Jati (jenama apa pun boleh sebenarnya..hehe) 4 put
2. santan kelapa yang fresh, 1kg
3. kunyit hidup, besar jari kelingking pun dah cukup (utk bagi kuning je,jgn banyak sgt nnt pahit jadinya)
4. bawang putih 3 - 4 biji dicincang halus
5. planta/marjerin
6. garam

- baca basmallah dulu.. :)

- santan kelapa blender dgn kunyit hidup yg sudah kupas kulitnya (first blend asingkan dengan yg lain.second blend lain lagi lau campur ngan third blend xpa) blend 3 kali..sediakan santan banyak2 pun xpa utk preparation.kena pandai agak rasa lemak nasi tuh nnt..

- tumis bawang putih guna planta @ marjerin

- masukkan beras yang dah basuh (sampai 15 kali.haha tipu je,cuci biasa je)

- masukkan garam

- masukkan blended santan+kunyit yg first tuh, gaul hingga santan kering

- if beras itu dah half-cooked, masukkan dalam periuk kukus yg dah panas airnya

**if belum half-cooked, masukkan lagi blended santan+kunyit yg kedua then baru masukkan dalam periuk kukus

- tunggu hingga masak macam nasi dan siap :)



gambar hiasan semata-mata

AYAM MASAK KUNYIT

1. ayam seekor
2. bawang merah blender
3. bawang putih blender
4. kayu manis, bunga kantan, jintan manis (penambah rasa)
5. kentang 5 biji potong dadu
6.lada kering dalam 10-15 keping blender halus
7.garam
8.minyak
9.batang serai pecahkan di hujungnya
10.santan kelapa 1kg, pekat baru sedap
11.serbuk kunyit adabi dalam tiga camca (klu tak cukup kuning,boleh saja tambah)

- bismillah..

- ayam sekor dipotong2 dengan cantek..jangan potong kecik sangat ya..ikut kesesuaian..cuci bersih

-ayam tuh lagi sedap kalau goreng dulu sampai half-cooked,goreng dalam minyak ja.jangan bubuh apa2 lagi k

- bawang putih dan bawang merah blender asing2

- guna belanga ya masa masak nih.hehe..

- panaskan belanga dan masukkan sikit minyak dalam belanga tuh, tunggu sampai mendidih

- masukkan bawang merah yang dah blender, gaul2

- bila sudah naik bau, masukkan plak bawang putih..

- pastuh masukkan plak kayu manis & bunga kantan dan batang serai

- then, serbuk kunyit adabi

- dah sedap bau, masuk plak ayam yg dah half-fried tuh, gaul2

- tambah air masak, lebih kurang empat-lima cawan, agak2 ayam tuh tenggelam separuh

- then, masukkan ubi kentang yg dah potong dadu dan gaul puas2..huhu

- garam jangan lupa, nanti ayam xdak rasa :)

- if agak2 dah nak masak, kentang pun dah nampak sedap, baru masukkan santan yang pekat ye..hehe masak jangan sampai pecah santannya, tak lemak nanti..huhu

- dah mendidih tuh, matikan api dan siap..inshaAllah sedap kalau Allah bagi sedapp..huhu


***

kak..yang dua lagi nanti baya confirm ngan kawan ye..huhu takut ada bahan yang tertinggal..skang tengah posting dekat Labor Room..nak nyambut baby le gamaknye..huhuhuhu..inshaAllah ada masa terluang saya post lagi ya..maaf sangat2..huhu..

semoga sedapp lah jadinya nanti..inshaAllah :)

wassalam

4 comments:

konco said...

uina....tatingal 1 lg menu baya..
menu ayam masak lekku....hehehe

tp jan kau lupa kirim salam sama awek dalam gambar tu....

asy_syakirin said...

konco:

susah itu geng..huhu

awek dlm gmbr ndak dikenali identiti melainkan dia saudara seislam...huhu~

umu6point said...

Allahuakhbar baya..
macam ne la akak leh terlepas pandang resepi ni..huhuu
hari ni belek2 blog baya baru perasan ada entry khas untuk akak. Jazakillah sangat2 tau.. maaf ye.. kak umu x perasan.

InsyaAllah, dah salin. kena try ni...maklum lah, dah duk sabahkan..hehee

Jazakillah tau. Sayang baya..

asy_syakirin said...

kak umu:

inshaAllah...huhu jangan risau kak, Allah yg buka mata kita..heee~

sama2...jangan x cuba :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...