asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Wednesday, April 20, 2011

_mentaliti orang kita..

in the name of Allah..

assalamualaikum wbt :)

mentaliti orang kita..membosankan punya tajuk.ce cite pasal bulan ka bintang ka, lagi best...erk...its around me and around us.saya mau jugak cakap.hohoho..sila baca jika berkenan di hati..ehek~

kenapa dengan mentaliti orang kita?ada apa dengan orang kita?

sepanjang saya kerja @ praktikal di hospital nih..banyak benda saya dapat belajar..macam-macam ada..alhamdulillah kurniaan dariNya..inshaAllah,untuk memudahkan saya bagi treatment dekat muslimah-muslimah di luar sana..takdalah tersekat dengan dresser (dressa) @ MA lelaki sahaja..kan3?

*cita-cita nak jadi doktor, tapi Allah bagi jadi dressa..kun fayakunnn..maka jadilah!


satu hal lagi saya dapat cam dalam hiruk pikuk suasana hospital district yang agak kurang bilangan staff ni adalah mudah untuk dikenali muka-muka staff yang kerja di sini..bilangan dah kurang nak kata apa lagi kan?macam tajuk slot jenaka dalam TV3 yang popiler dulu2 tuh, pi mai pi mai tang tu jugak..

baya, BORING OKAY! haha

STEREOTAIP (STEREOTYPE)

yup! itulah yang saya mau cakap sebenaQnya..huhu

apa maksud stereotaip?
: A stereotype is a popular belief about specific social groups or types of individuals. Stereotypes are standardized and simplified conceptions of groups based on some prior assumptions.. (terima kaseh pacik Google)


tuu dia...huhu (macam terror english education.usop wilca ke?)

kenapa pulak dengan stereotaip? <----- taip lambat2 takut salah eja.haha




pada saya, anggapan yang depa (geng pimaipimaitangtu di atas) bagi dekat beberapa golongan adalah sama.semuanya.ABSOLUTELY.

bagi contoh lah senang kan???

orang tudung labuh dianggap anti-sosial, anti-lelaki, anti-dunia, budak usrah..adeh..ada jugak yang cakap budak tudung labuh nih kadang2 tak bleh percaya jugak..pengutuk pun dia, pengumpat pun dia..mak aih..xkan nak cop semua budak pompuan yang pakai tudung labuh tuh macam tuh?tudung sama labuh hati lain-lain ma..dont judge because itu kerja Allah :)

orang yang buat usaha agama atau lebih popiler Tabligh plak dikatakan suka tinggal anak bini, xmo pi keja, busuk-pengotor-jijik (erk..adakah mo point orang sampai macam tuh skalik..ingat dia wangi sangat?), dan macam2 lagi yang kita sedia maklum..itu sebab dia nampak yang buruk terus cakap buruk..maka kerana itu menilai bukan tugas manusia, itu hak Allah semata-mata..ok? huhuhu who knows one day dia pulak yang jadi tabligh..ALHAMDULILLAH!!! :D

ok..dua contoh cukuplah..tak bagus cakap panjang sangat.huhu nanti lebih banyak silapnya daripada betulnya..

just please dont be stereotype lah..huhu..walaupun adakalanya jadi stereotype nih bagus jugak lau mau anggap orang yang ikut sunnah tuh strict terhadap diri sendiri..hehehe

manusia, sentiasa buat silap..jadi maafkan saya ya jika ada yang silap dalam ayat2 cinta di atas..dan jangan anggap orang yang buat salah tuh adalah orang yang tidak pandai, dont be STEREOTYPE.. :P

bukankah lebih baik jika kita muhasabah diri kita dan try untuk perbaiki kesilapan diri..daripada silap orang jak yang kita nampak..sedangkan yang kita buat tuh pun dah menampakkan yang kita nih pun silap..aiyo..berbelit-belit..paham2 je lah..hehe



jadi, mari padam dosa masing-masing dari membijakkan diri dalam melabel manusia itu ini..bukan xmau ambil tahu cuma tak mau menyibuk..ambil berat dan menyibuk tuh kes lain dah kan?apatah lagi kerja dalam surrounding yang kecil dan mudah untuk dibilang jumlahnya..ye?haa..jangan silap kona (corner) sudahlah..

ampunkan dosa-dosaku ya Allah... T_T



salam satu umat..


wassalam

6 comments:

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam,sebab tu la asas usaha dakwah ialah kene banyak sangka baek..kalo sangka baek xde,susah nk buet dakwoh haa...
manfaat sangka baek juga untuk diri kita...

p/s:jemput mmberi komnetar dan pandangn pd artikel terbaru saya..

Ibnu Mutalib said...

eh, tak sangka blog saya ada dalam list :-)

cik baya,, owh dressa ke,ingat nurse ke apa.
btww harap2 saya dapat kerja hospital la nnt.

tengok ni,
Antara Bekas & Isinya

saya ada ulas perkra yg sama

asy_syakirin said...

anak pendang:

ya..husnus zhon..

inshaAllah akak bertandang nanti ya..skang line down..huhuhu

asy_syakirin said...

ibnu mutalib:

dah lama ada..hohoho~

kamu skang tgh study apa sebenaQnya?

inshaAllah saya tengok k..

Ibnu Mutalib said...

Saya pelajar USM,
jurusan Sains Kesihatan.
Sinaran Perubatan.
x-ray la lebih kurang

asy_syakirin said...

ibnu mutalib:

owh..sayangi sel-sel anda...huhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...