asma ul husna :)

ALLAH KUASA MAKHLUK TIADA KUASA

Monday, April 4, 2011

_jamuan di A&E..

in the name of Allah..
assalamualaikum wbt..
alhamdulillah dengan izin Allah kami dapat buat satu jamuan (org sini kata kenduri) sebagai penghargaan kepada staf2 A&E Hospital Yan, Kedah.. :)
macam task plak sebab kami disuruh untuk masak makanan import dari sabah..haha apalagi,keluar segala jenis resepi nenek moyang..haha..paling ndak tahan pasal ulat sagu yang begitu popiler dalam tibi (not the disease)..huhuhu



ulat sagu a.k.a ulat mulong
dokumentari, majalah tiga dan yang sewaktu dengannya pernah menayangkan pasal ulat sagu di sabah dan sarawak..orang pedalaman sana makan ulat sagu..biar benar?! benar...di sarawak dan sabah di daerah2 pedalaman memang ada yang makan ulat sagu..juicy and healthy katanya! tapi sebenarnya makan ulat haram hukumnya bagi orang islam..mashaAllah! nauzubillah! huhuhu..lau mau tahu lebih lanjut sila google ya or klik link ini dan klik sini..huhuhu so,JANGAN MAKAN ULAT YA TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN!
berbalik kepada cerita jamuan a.k.a kenduri,huhu..mau tau apa kami masak?hehehe..kami beli tiga ekor ayam (wahh macam lagak nak menjamu orang kawin plak der...) dan 5kg beras Jati..huhu inshaAllah, cukup untuk staf2 di A&E..hehe
resepi pertama adalah ayam masak kunyit..ini masakan bugis hasil gabungan ngan orang dusun.ngahaha...bulat (bukan nama sebenar) setuju masak resepi ni sebab dia sudah pernah cuba di rumah dulu..aiseh,kembang kempis hidung den mo makan ayam masak kunyit nih..rindu dowh!!! huhu~
resepi kedua khas dari bulat yang memang suka masak itu..dia masak ayam masak sos + kurma..wee..alhamdulillah..memang sedap..heee thumbs up untuk bulatan! yeah!
resepi ketiga pun si cik baya yang request (sebab resepi nih sangat mudah sebenarnya..haha) terung sambal..yeay! alhamdulillah..hehehe
dan sampingan adalah sambal ikan bilis resepi bulat..o yeah!
nasi plak kami buat nasi kuning..itu oyen yang masak..tanpa nasi siapalah lauk2 itu..hohoho :P
masak memang best tapi sangat penat..lapar pulak tuh..siap makan mangga (tanpa kupas kulit lagik tuh) sambil men masak2..haha niat hanya untuk ikram..ikram orang lain dan masak untuk diorang yang berhajat untuk rasa masakan sabah..niat tak bleh lari..bukan nak pujian (kasi kembang2 hidung) tapi kerana Allah semata-mata inshaAllah..amin :)
sebelum masukkan bahan-bahan dalam kuali atau periuk belanga, sempat2lah minta doa supaya lauk yang dimasak tuh sodappp...dan zikir2lah masa memasak, biar makanan tuh berkat huhuhu sebab hanya Allah yang boleh bagi sedap sesuatu masakan tuh..walaupun sekadar ikan masin dan nasi kosong..yeah! iman yakin..inshaAllah :)
ni saya sertakan gambar2 masakan kami yang siap dan tinggal separuh..maaflah ndak sempat snap masa dia siap di masak sebab masa tuh saya sedang set line (insert branula) dekat patient..bizi dowh..dah tinggal separuh baru sempat nak mengsnap.huhuhu
silakan jamu selera :)

nasi kuning :)


ayam masak kunyit yang sodap :) orang sini gelar sebagai dalca tapi ndak sama pun rasanya ngan dalca kedah..hohoho :P


ayam masak sos + kurma..attention,buah kurma ye puan-puan hehehe..


sambal terung..my febret...yeay!


sambal ikan bilis..pedas beb..
nak resepi?hehe...kemudian2 lah ye..huhuhu nak p keja dulu :)
wassalam..

9 comments:

umu6point said...

Assalamualaikum baya..

haa..dah duk di semporna ni baru la akak kenal dengan nasi kuning tuu..popularnya macam kepopularan nasi lemak di semenanjung kan untuk breakfst...hehee. akak suka jee..tapi suami x sukaa..

walaubagaimanapun, akak nak gak belajar masak nasi kuning dan lauk pauk sabah tu. boleh? nak resepiii...

dah tanya masthurat kat sini.. mungkin kerana diorang ni muda2, makanya diorang x berapa tahu cara nak memasaknye..huhuu

Ibnu Mutalib said...

heh,
td baru dapat makan free,
kat radio dptmt.

jimat duit.

menu,nasi,singgang ikan,sambal mangga,budu,ulam2,tapai,kuih2,buah2,air,hehe

konco said...

wededeh...pandainya kau masak baya tp mana ayam masak lekku sama sokkohnya bilang masakan sabah (di sabah wajib ada)...

asy_syakirin said...

waalaikumussalam kak umu:

hehe..kawasan semporna, kunak, tawau dan sandakan mmg agak popiler nasi kuning..hehe sebab sedap..hee~

inshaAllah di lain episod saya bagi resepi nasi kuning ya kak...hihihi...xla sesusah mana pun...hehehe nanti ya kak,saya buat post yg special tuk kak umu..hee~

asy_syakirin said...

ibnu mutalib:

hehe..alhamdulillah rezeki..huhu ada budu, org kelantan ka yg buat?

asy_syakirin said...

konco:

ndakda bah...mo masak ayam likku lama tunggu dia kering bah..jadi masak yg senang2 sedikit..hihihi~

misbah ums said...

sedap bah itu..

asy_syakirin said...

misbah ums:

apa kunun yg sedap?

Ibnu Mutalib said...

saya belajar kt kelantan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...